Review van Wyrmspan
"Wyrmspan is Wingspan in een drakenjasje; Hetzelfde, maar toch heel anders"

— Garcia & Menno
Krijg ook jij geen genoeg van het spel Wingspan? Maar zou je die prachtig geïllustreerde vogels eens willen inwisselen voor wat spannenders? Dan is Wyrmspan echt wat voor jou! Nee, we hebben het hier niet enkel over een spannende uitbreiding of een nieuwe set kaartjes. Nee, Wyrmspan is een op zichzelf staand spel. In hoeverre is het dan te vergelijken met Wingspan? Er staat op de doos namelijk ‘een Wingspan-spel…’ Wel, veel spelelementen zullen bekend voor komen. Wyrmspan is Wingspan in een drakenjasje, hetzelfde maar toch heel anders. In ieder geval zal ook dit spel een ware aanvulling zijn in ieders spellenkast. En ja, die vreemde vogels (lees: draken) zijn een stuk stoerder dan de gemiddelde huismus. Meer weten? Lees dan snel verder.

Doel van het spel
Net als in Wingspan is het doel van Wyrmspan om in 4 ronden de meeste punten te verzamelen. Dat kan op verschillende manieren; de waardes op gespeelde draken, weggestopte kaarten, openbare doelen en het drakengilde. Heb je na 4 ronden de meeste overwinningspunten, dan is jouw toevluchtsoord voor draken de winnende en ben jij winnaar van het spel!
Voorbereiding
Afhankelijk van het aantal spelers worden de spelertableaus uitgedeeld. Ieder speler legt deze voor zich neer. Iedere speler neemt 3 startmiddelen (naar keuze), ontvangt 6 munten, 1 ei en mag 4 kaarten houden van de 3 drakenkaarten en 3 grotkaarten. Tip: Baseer je startmiddelen op je startdraken, zodat je meteen uit de startblokken kan schieten. Als verder ook een drakengildetableau willekeurig is gekozen, het rondespoortableau met rondesteen klaarligt en alle kaarten (zowel draken als grot), markeerstenen en startmiddelen zijn klaargelegd, kan het spel beginnen! Have fun!


Spelverloop
Zoals gezegd bestaat het spel uit 4 ronden. In je beurt voer je steeds één van de volgende acties uit:
- Uitgraven van je grotten
- Lokken van je draken
- Verkennen van je drakenlocaties (3 verschillende mogelijkheden)
*Uitgraven:
In actie ‘UITGRAVEN’ kies je één van je grotten op je spelerstableau. Je gaat het meest linkse veld uitgraven (het eerste veld is reeds uitgegraven). Om een grot uit te graven betaal je 1 munt aan basiskosten en aanvullend nog eens 1 of 2 eieren (afhankelijk welke kolom je uitgraaft). Speel vervolgens een grotkaart uit je hand. En ontvang tot slot je ‘als gespeeld’ beloning welke op de grotkaart staat.
*Lokken:
Voor actie ‘LOKKEN’ kies je een draak uit je spelershand. Betaal 1 munt aan basiskosten en daarna de specifieke extra kosten welke per draak verschillen. Onthoud dat je draak enkel geplaatst mag worden op uitgegraven velden (steeds van links naar rechts) in de juiste voorkeursrij. Sommige draken mag je enkel in één rij plaatsen. Na het spelen van de draak ontvang je de op de draak ‘als gespeeld’ beloning. Tip: Iedere draak is anders. Bestudeer goed welke draak je wanneer en waar speelt. Houd ook de openbare doelen goed in de gaten zodat je ook hier kunt scoren!
*Verkennen:
Tijdens actie ‘VERKENNEN’ bezoek je als avonturier één van de verschillende drakenlocaties. Activeer vervolgens alle ‘als geactiveerd’-vaardigheden van je gespeelde draken in die rij; steeds van links naar rechts en van hol naar hol. Betaal de afgedrukte kosten hiervan. Bij je eerste bezoek te beginnen met 1 munt en leg deze op het daarvoor bedoelde plekje neer op je spelerstableau. Ga je in een volgende beurt opnieuw deze locatie bezoeken, dan wordt je bezoek duurder. Op je spelerstableau staat duidelijk wat de kosten zijn. Wanneer je stuit op een stop teken, dan is je beurt voorbij en de avonturier gaat terug naar zijn/haar basiskamp.

Drakengilde
Leuk om nog extra te benoemen is het drakengilde. Een nieuwe manier om resources en overwinningspunten te scoren! Tijdens de actie ‘Verkennen’ stuit je meerdere malen op het symbool Drakengilde. Iedere keer dat dit gebeurt, mag je je gildesteen op het separate drakengildespoor vooruitzetten. Dit levert resources op. Bereik je een bruin veld, dan mag je met je ongebruikte markeerstenen (4 beschikbaar voor het drakengilde) een beloning nemen.

Einde beurt en einde ronde
Je beurt is voorbij wanneer je 1 actie hebt afgehandeld. Je zult merken dat wanneer je tijdens je beurt meerdere munten moet afgeven, je die ronde minder beurten kan hebben. Je kunt in ieder geval door totdat je past. Dit is anders dan in Wingspan waarbij je iedere beurt 1 actiesteen inlevert en iedere volgende ronde een actie korter wordt. Het spelen met munten geeft een leuke uitdagende twist aan het spel. Wanneer iedereen heeft gepast, is de ronde voorbij. Aan het einde van iedere ronde:
- Legt iedereen gebruikte munten/eieren van zijn/haar spelerstableau af;
- Worden de ‘Eenmaal per ronde’-drakenvaardigheden geactiveerd;
- Worden de openbare doelen gescoord (ook hiervoor heeft iedere speler er 4 beschikbaar).
De volgende ronde schuift de rondesteen 1 veld naar rechts, worden de draken- en grotkaarten vernieuwd, neemt iedere speler opnieuw 6 munten (voeg deze toe aan je totaal) en 1 ei en is de volgende speler de startspeler. Na het spelen van 4 ronden is het spel afgelopen en start de eindpuntentelling. Er zijn heel veel manieren om overwinningspunten te scoren, zoals de waardes op gespeelde draken, weggestopte kaarten, openbare doelen en stenen op het drakengilde. De speler met de meeste overwinningspunten wint!

Conclusie
Wyrmspan is een spel van Elizabeth Hargrave (dus toch), uitgegeven door 999 games. De auteur is dan weer Connie Vogelmann. Verwijzingen genoeg zullen we maar zeggen. Je kunt dit met 1-5 spelers van 14-99 jaar spelen en er staat zo’n 90 min voor. Des te meer spelers, des te meer tijd je nodig zult hebben.
De eerste keer dat we Wyrmspan op social media tegenkwamen, dachten we eigenlijk dat het om een satire versie van Wingspan zou gaan. Wie zou dat nu willen? Inmiddels zijn we erachter gekomen dat Wyrmspan toch echt niet als een grap bedoeld is. Zoals gezegd is Wyrmspan een op zichzelf staand spel dat echt een plekje in ieders spellenkast verdiend. Is Wyrmspan beter dan Wingspan? Moeilijke vraag. Als Wingspanliefhebbers zullen we dit spel nooit afvallen. Wingspan blijft één van onze favorieten. Maar… We hebben er wel een favoriet bij! Erg leuk als afwisseling. Een aantal verschillen in een notendop:
- De geweldig geïllustreerde en informatierijke vogelkaarten zijn ingeruild voor fantasierijke geïllustreerde drakenkaarten.
- De bekende voedselfiches ongewervelden, zaden, vis, fruit en knaagdieren hebben plaatsgemaakt voor vlees, goud, kristal en melk.
- Het bos, de weide en het moeras zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor het karmijnhol, de gouden spelonk en de amethystkloof. Logisch, want draken kom je op de eerder genoemde locaties niet tegen.
- Helemaal nieuw zijn de drakengilden, welke een extra scoremogelijkheid geven. En de bekende actiestenen tot slot, zijn dan weer ingewisseld voor zilverkleurige munten. Die net wat anders werken en het spel uitdagender maken.
Wyrmspan is een kleurrijk prachtig geïllustreerd spel dat een hele nieuwe doelgroep aanspreekt. Na het succes van Wingspan een goede commerciële zet! En ook aan dit spel is weer heel veel liefde en aandacht besteed. Dat zie je aan alles. Het zit hem in de details. Er is heel veel te kiezen, zonder dat het te moeilijk wordt. Ben je reeds bekend met Wingspan, dan heb je ook dit spel snel door. Het spel heeft vele manieren om te scoren en heel veel drakenkaarten (maar liefst 183!) en grotkaarten (toch ook nog 75 stuks) zorgen ervoor dat de herspeelbaarheid meer dan in orde is. Moeten we dan toch een minpunt noemen, dan is dit dat je toch wel heel veel in je eigen wereldje bezig bent en er weinig interactie met andere spelers is. Maar goed, smaken verschillen, en een ander vindt dit wellicht juist een pluspunt. Voor ons zou iets meer interactie het spel net wat leuker maken. Al met al vinden wij ook Wyrmspan een heerlijk spel om te spelen! Wanneer mogen we weer?

Deze review van Wyrmspan is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno
"De geweldig geïllustreerde en informatierijke vogelkaarten zijn ingeruild voor fantasierijke geïllustreerde drakenkaarten"

— Garcia & Menno
Koop Wyrmspan bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
999 Games Shopbol.com
Amazon
Videos over Wyrmspan
Omschrijving van Wyrmspan
Wyrmspan komt uit de Wingspan Spelfamilie. Wyrmspan is een Strategiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Wyrmspan duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Wyrmspan is ontworpen door Elizabeth Hargrave en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games & 999 Games. .
De Wingspan Spelfamilie
Deze spellen komen ook uit de Wingspan Spelfamilie