Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games

Review van Glasgow

Wie het laatst iets ‘Schots’ gedaan heeft, die begint…hmmm telt een whisky’tje ook mee?? In Glasgow waan je je even in de Schotse sferen, en dat is zeker welkom als vakantie er misschien even niet in zit… Glasgow is momenteel de grootste stad van Schotland en is vanaf de 18e eeuw behoorlijk ontwikkeld als het gaat om de handel. In dit competitieve spel ben jij een koopman (of vrouw) die contracten tekent en Glasgow op gaat bouwen.

Glasgow - 2-persoonsspel - 999 Games

Glasgow is een leuk en origineel spel voor 2 spelers. En wij waarderen altijd leuke 2-persoons spellen die goed in elkaar zitten. Waarom? Ja in principe kan je heel veel spellen ook met z’n tweeën spelen, maar komen we eigenlijk altijd tot de conclusie dat het spel meer tot zijn recht komt met meerdere spelers. Ideaal is dan zo’n spel zoals Glasgow. En deze is dan ook een toppertje!

Glasgow is gemaakt door Mandela Fernandez-Grandon en geïllustreerd door atelier198 en uitgegeven in Nederland door 999 Games. Een spelletje Glasgow duurt ongeveer 30 minuten. De geluksfactor ligt in dit spel laag, maar als je houdt van een beetje planning en tactiek dan ben je zeker aan het goede adres…

Doel van het spel

In het spel Glasgow strijd je samen om de beste goederen te kunnen bestellen om daarmee Glasgow op te gaan bouwen. En net zoals je in een letterlijke stad alle soorten gebouwen wil tegenkomen, heb je ook in dit spel de mogelijkheid om handige combinaties te maken van gebouwen of fabrieken die je uiteindelijk veel punten opleveren, en wie weet maakt dit je dan wel tot de winnaar van Glasgow…

Glasgow - 2-persoonsspel - 999 Games

Hoe speel je Glasgow?

Leg de architect tegels en contract tegels volgens de beschrijving klaar in een cirkel. Dit stelt de rivier Clyde voor. Elke speler kiest een kleur. Ik speel zelf altijd met rood, dus ik was even in de war dat er geen rode kleur bij zat 🙂 Elke speler krijgt een speler tableau met 1 baksteen en 1 staal om mee te starten. De gebouwen worden geschud en op stapeltjes gelegd. Boven iedere architect tegel worden er 2 gebouwen neergelegd.

De architect tegel die als begin van de rivier werd neergelegd is de start tegel. Op die tegel staan onderaan 2 vakjes, de startspeler zet zijn pion op het linker vakje. Met de klok mee gaan de 2 spelers nu bewegen. Dit is een verplichte actie. Zodra een speler de andere speler passeert, gaat de beurt naar die andere speler. Dus dat betekent dat als je iets wil hebben wat verderop in de cirkel ligt, je dus je medespeler de kans geeft om al die tegels die daartussen liggen te kunnen ‘pakken’. Dus dat kan een moeilijke keuze of overweging zijn!

Kom je op een:

  • Contract tegel: Dan mag je de goederen pakken of de actie uitvoeren (optionele actie). Op de tegel mag maar 1 pion staan.
  • Architect tegel: Je mag één van de gebouwen bouwen die erbij liggen (optionele actie). Wil je daarna nog een gebouw bouwen dan kost je dit 1 goud, bij de 2e 2 goud, enzovoorts… Op deze tegel mogen 2 pionnen staan. De pion die erbij komt staan, gaat op het linker vakje staan.

Gebouwen bouwen doe je in het midden van de rivier (de cirkel). Het eerste gebouw komt in het midden te liggen. Uiteindelijk worden dit uitgebreid tot een vak van 4 rijen van 5 tegels of 5 rijen van 4 tegels. Gebouwen moeten altijd aansluitend gebouwd worden. Het pijltje moet naar de speler wijzen van wij het gebouw is.

Toelichting van de gebouwen:

  • Winkel: Levert je 5 punten op als het je lukt deze in een hoek van het blok te plaatsen.
  • Park: Hoe meer parken je hebt, hoe meer punten je binnenhaalt.
  • Station: Heb je het station in combinatie met 1 bezienswaardigheid, 1 fabriek, 1 park en 1 woonhuis, dan levert deze complete set je 10 punten op.
  • Woning: Elke aangrenzende woning (ook van je tegenspeler) levert je 3 extra punten op.
  • Bank: Je krijgt punten aan het eind van het spel voor de afgebeelde goederen of fabrieken die je nog in je bezit hebt
  • Fabrieken: Het bouwen van een fabriek levert je niets op, maar elke keer dat er in een horizontale of verticale kolom iets gebouwd wordt, dan worden alle fabrieken in die rij geactiveerd, en krijg je wat er afgebeeld staat op jouw fabriek.

Zodra het 20e gebouw is gebouwd eindigt het spel, degene die de meeste punten heeft, wint Glasgow!

Glasgow - 2-persoonsspel - 999 Games

Conclusie

Glasgow biedt veel variatie omdat er elke keer andere tegels liggen en ook de volgorde verschilt elke keer weer. Dat maakt dat het spel elke keer anders is. Ook het cirkelvormige speelveld vinden wij heel origineel. En omdat je elkaar moet passeren om de beurt door te geven, maakt dat je goed moet nadenken wat je graag wilt hebben en wat je ervoor over hebt.

Glasgow - 2-persoonsspel - 999 Games

Uiteindelijk zijn de gebouwen natuurlijk doorslaggevend als het gaat om wie de winnaar wordt van Glasgow, en hier zijn ook verschillende tactieken mogelijk die je natuurlijk lekker zelf mag ontdekken. Al met al een lekker vlot en leuk tegel- leg -spel, met ook het bekendere aspect van het verzamelen van goederen om iets te kunnen kopen. Maar er zit zeker toch genoeg variatie en tactiek in om dit met plezier te kunnen spelen.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Glasgow is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Glasgow bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Glasgow

Omschrijving van Glasgow


Glasgow is een Strategiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Glasgow duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Glasgow is ontworpen door Mandela Fernandez-Grandon en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop Glasgow bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.