Unboxing Video
Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 13 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Andrews, Daryl

Review van Bosk

Als natuurliefhebber geef je om onze planeet de aarde. En het is triest te zien dat er wereldwijd zoveel ontbossing is. Hoe zou je het vinden om in spelvorm hier wat aan te kunnen doen? Hoe groot is de kans dat je zelf een stuk bos mag aanleggen? In het spel BOSK is dat wel degelijk wat je gaat doen. Maak kennis met de verschillende boomsoorten die er gepland staan en de bladeren die tijdens de herfst eraf vallen. Gedurende één jaar mag jij je bos verzorgen en maak je kennis met de verschillende seizoenen, die allemaal hun uitwerking op de bomen hebben. BOSK heeft het allemaal! Groeit jouw bos uit tot het mooiste nationale park van allemaal?!

BOSK Bordspel Floodgate games

Doel van het spel

BOSK beslaat de 4 seizoenen. In de lente plant je verschillende jonge bomen in het park. Deze groeien in de zomer uit tot machtige bomen, verliezen hun bladeren in de herfst en blijven standvastig staan in de winter. In het voorjaar bepaal je de positie van de bomen in het nationale park. In de zomer worden punten toegekend op basis van deze posities. In de herfst vallen de bladeren van de bomen en komen terecht op verschillende ondergronden. In de winter worden vervolgens punten toegekend op basis van de gevallen bladeren en de ondergrond waarop ze zijn gevallen. Wie aan het einde van het spel de meeste punten bij elkaar heeft gesprokkeld, wint het spel BOSK!

BOSK Bordspel Floodgate games

Verloop van het spel

Het spel BOSK bestaat uit vier actiefasen, ofwel de vier seizoenen van het jaar. Iedere speler bepaalt vooraf welk type boomsoort hij of zij in het nationale park wil gaan verzorgen. Hierbij kan je oa. kiezen uit de esdoorn en de eik. Iedere boomsoort heeft zijn eigen vorm, kleur en bladsoort. Hierdoor zijn de bomen en later de bladeren van iedere speler gemakkelijk uit elkaar te houden, ook al ligt alles verspreid over het speelbord.

 • Lente: Positie bepalen
  Nadat een startspeler is aangewezen, start het spel met de lente; de juiste tijd om jouw 8 bomen (met waardes van 1 t/m 4) om de beurt een plek in het nationale park te geven. Hoe goed je dit hebt gedaan, zal in de zomer blijken.
 • Zomer: Punten scoren
  Degene die zowel verticaal als horizontaal zijn of haar bomen het best heeft gepositioneerd op het speelbord (qua boomwaardes), scoort de meeste punten en gaat de herfst in met een voorsprong.
 • Herfst: Bladeren verspreiden
  In de herfst vallen de blaadjes van de bomen. De speler die op dat moment laatste op het scorebord staat, is de nieuwe startspeler. Hij of zij bepaalt ten eerste welke richting de wind de bladeren op zal blazen (door de windkaart aan het speelbord te leggen). Ten tweede is hij of zij als eerste aan de beurt om met bladeren een gedeelte van het bord te gaan bedekken (vanaf de gekozen eigen boomsoort). Nadat dit is gedaan wordt de desbetreffende boom van het speelbord genomen. De herfst kent totaal 8 rondes, waarbij iedereen om de beurt de startspeler is. Aan het einde van de herfst zal het speelbord vol met gekleurde bladeren liggen.
 • Winter: Punten scoren
  In de winter wordt gekeken naar het aantal bladeren dat iedere speler per ondergrond heeft liggen. Degene met de meeste bladeren verdient logischerwijs de meeste punten.

Wie aan het einde van het spel de meeste punten bij elkaar heeft gesprokkeld, wint het spel BOSK!

BOSK Bordspel Floodgate games

Conclusie

BOSK is een spel van Daryl Andrews en Erica Bouyouris, uitgegeven door Floodgate Games. Het spel is voor spelers vanaf 13 jaar, duurt tussen de 30-45 minuten en is geschikt voor 2-4 spelers.

Het eerste wat opvalt is de kwaliteit van dit spel. Wij vinden dat ilustrator Kwanchai Moriya met BOSK fantastisch werk heeft afgeleverd! De opbergdoos ziet er geweldig uit en het spel zelf is fraai vormgegeven. Wat het spel extra aantrekkelijk maakt zijn bijvoorbeeld de gedetailleerde, uit hout gesneden bladeren. Werkelijk schitterend.

BOSK Bordspel Floodgate games

BOSK is een puzzelspel/strategiespel dat moeilijk met andere spellen te vergelijken is. Ook qua thema is het spel echt uniek. Onderaan elke pagina in de spelregels is een weetje over een bepaald nationaal park te vinden. Omdat wijzelf erg van nationale parken houden en het voorrecht hebben gehad er enkele waarover in de spelregels gesproken wordt te bezoeken, trekt dit ons extra aan. Wat een leuk extraatje om zelfs de spelregels in het thema te houden!

We zijn er nog niet precies achter welke strategie het beste werkt om te winnen, maar we zijn het erover eens dat BOSK echt een leuke aanwinst is voor onze spellenverzameling. Wie groene vingers heeft en van spelletjes houdt, zal BOSK zeker waarderen! Wij als natuurliefhebbers waren in ieder geval oprecht verrast door dit fraai uitziende spel.

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Bosk is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Bosk bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Bosk

Omschrijving van Bosk


Bosk is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 13 jaar. Een spelletje Bosk duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Bosk is ontworpen door Daryl Andrews en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Floodgate games & Asmodee. Je koopt Bosk bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Bosk bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1601979059233", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000116806423","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Asmodee%20Bosk%20-%20EN","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.