Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

70 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Phillips, Shem

Review van Raiders of Scythia

Lang voordat beschavingen van de Romeinen en de Vikingen groot werden, leefden er op de Euraziatische steppen mannen én vrouwen die streden als echte helden en overal in het gebied werden gevreesd om hun moed. Oorlogen voerden zij dapper te paard en met pijl en boog! We hebben het hier over ‘vechtnatie’ de Scythen. Zij hebben de nomadische ruitercultuur gemaakt tot wat wij nu kennen. In Raiders of Scythia ben jij één van hen. Stel je eigen ruiterleger samen door de meest gevreesde strijders te rekruteren. En train ze tot nog machtigere krijgers. Neem het op tegen het oude Griekenland, Perzië en Assyrië en maak naam als de grootse Scythstrijder die ooit heeft geleefd! In Raiders of Scythia kan het allemaal.

Bordspel Raiders of Scythia

Doel van het spel

Het doel van Raiders of Scythia is het verzamelen van overwinningspunten op het scorebord. Overwinningspunten verzamel je oa. door succesvolle aanvallen op historische steden, het voltooien van quests en eigenschappen van je ruiters en hun (levende) uitrusting. Bezit jij aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten, dan ben jij de winnaar van dit geweldige bordspel!

Bordspel Raiders of Scythia

Verloop van het spel

Ook bij Raiders of Scythia zal het spel moeten worden opgezet, voordat je ook daadwerkelijk kunt beginnen. Leg het speelbord in het midden van de tafel. Plaats alle werkers op kleur op de daarvoor bestemde locaties op het speelveld. Leg vervolgens ook de quests gedekt neer. Enkel in het dorp worden twee quests opengelegd. Verdeel vervolgens alle goud-, uitrusting-, vee- en wagentokens over de verschillende te veroveren steden.Bordspel Raiders of Scythia

Iedere speler ontvangt een spelersbord, een held en eerste strijder naar keuze, een blauwe werker, een scoremarker, 3 zilveren munten, 1 proviand en 5 strijderskaarten waarvan er 3 in de hand gehouden mogen worden. Leg tot slot de voorraad munten, proviand, kumis (speciale helende melk) en wondtokens naast het speelbord neer. Tezamen met de trekstapel strijders en de trekstapel dieren (arenden en paarden; leg er hier 3 van open om uit te kunnen kiezen).

Bordspel Raiders of Scythia

Het speelbord bestaat uit 2 delen: 1) het dorp, en 2) de te veroveren gebieden. In het dorp speel je het spel als volgt:

In jouw beurt mag je 2 acties uitvoeren. Ten eerste plaats je jouw werker op een lege plek op het speelbord en voer je de daarbij behorende actie uit. De verschillende acties spreken redelijk voor zich, dus zullen we ze niet uitgebreid uitleggen. Je kunt bijvoorbeeld strijders voor je leger rekruteren, je handkaarten aanvullen, munten en proviand verzamelen, een eigenschap van één van je handkaarten gebruiken, verwondingen behandelen en een quest doen. Vervolgens neem je een ‘nieuwe’ werker uit het dorp terug in je voorraad en doe je ook diens actie.

Bordspel Raiders of Scythia

In de te veroveren gebieden speel je het spel als volgt:

Wanneer jouw werker matcht met de kleur die nodig is om een stad te plunderen en je hierbij voldoet aan de voorwaarden (je hebt voldoende legermacht, proviand en wagens) dan mag je hier één actie doen. Plaats hiervoor jouw werker op de daarvoor geschikte locatie en betaal de bank de benodigde tokens. Afhankelijk van welke stad je aanvalt, zullen er een aantal dobbelstenen geworpen moeten worden. De dobbelstenen kunnen kracht aan je legermacht toevoegen, maar kunnen ook voor verwondingen aan je strijders zorgen. Is het gelukt de stad te overwinnen? Dan ontvang je de buit en een aantal overwinningspunten op het scorebord. Neem tot slot de vrijgekomen ‘nieuwe’ werker terug in je voorraad.

Het spel eindigt zodra er slechts 2 steden over zijn die nog NIET geplunderd zijn óf er nog maar 2 quests (open of gesloten) beschikbaar zijn. Wanneer dit het geval is, heeft iedere speler nog één laatste beurt. Wie aan het eind de meeste overwinningspunten heeft, mag zichzelf uitroepen tot warlord van Raiders of Scythia!

Conclusie

Raiders of Scythia is een spel van Garphill Games, bedacht door Shem Phillips. Shem Phillips kennen we natuurlijk van het bekendere ‘Rovers van de Noordzee’ (uitgegeven door White Goblin Games). Je kan het spel met 1-4 spelers spelen en er staat zo’n 60 minuten voor. Deze 60 minuten heb je bij meer dan 2 spelers nodig. Speel je het spel met 2 spelers, dan ben je eerder klaar.

Bordspel Raiders of Scythia

Vind je Rovers van de Noordzee leuk? Dan ga je dit spel helemaal geweldig vinden! Al is het spel in grote lijnen hetzelfde, Raiders of Scythia heeft wat extraatjes die het spel nog interessanter maken. In tegenstelling tot Rovers, kruip je in Raiders of Scythia in de huid van de ‘vechtnatie’ de Scythen. Ken je ze? En gestreden wordt er zeker in dit spel! Tot bloedens toe zelfs! Mooiste detail vinden wij dat je je leger kunt versterken met arenden en paarden. Deze voegen extra kracht toe aan je manschappen, leveren overwinningspunten op of geven een ander voordeel.

De verschillende componenten en tokens (in allemaal leuke vormen en maten) zijn in Raiders of Scythia dik in orde. Vooral de metalen munten zijn fantastisch. Zij geven het spel een luxe uitstraling.

Bordspel Raiders of Scythia

Het enige minpuntje voor ons is dat het door de sombere kleuren en alle bloedspetters wat zwaarmoedig aandoet. De tekenstijl en het kleurgebruik zijn passend voor het thema; een vechtnatie die steden aanvalt. Maar het heeft op ons een wat neerslachtige uitwerking. Wij zullen een vrolijk spel eerder uit de kast pakken.

Al met al zijn wij zeer te spreken over Raiders of Scythia. En het feit dat wij Rovers van de Noordzee al kenden, maakte dat wij ook dit prachtig geïllustreerde spel snel onder de knie hadden. Raiders of Scythia is een uitgebreid worker placement bordspel dat niet snel zal gaan vervelen! Durf jij de strijd aan?

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Raiders of Scythia is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Raiders of Scythia bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Raiders of Scythia

Omschrijving van Raiders of Scythia


Raiders of Scythia is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Raiders of Scythia duurt gemiddeld 70 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Raiders of Scythia is ontworpen door Shem Phillips en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Garphill Games. Je koopt Raiders of Scythia bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Raiders of Scythia bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.