Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

3-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Teuber, Klaus

Review van Catan: Treasures, Dragons & Adventurers

"Wordt de avonturier die Catan nodig heeft, ontdek verborgen schatten en versla de machtige draken"

— Kimber

Intro

Denk je aan een bekend bordspel dan denk je al snel aan De Kolonisten van Catan, een spel dat bij de meeste boardgamers al menig spelavond heeft gevuld. Wanneer je kijkt naar alle uitbreidingen en verschillende versies die er in de loop der jaren voor zijn uitgebracht dan weet je dat dit spel na al die jaren nog steeds onverminderd populair is. Nu is er een nieuwe uitbreiding die je in combinatie met het basisspel, Zeevaarders en/of Steden en Ridders kunt spelen. Dus trek je harnas maar aan en slijp je zwaard, want we gaan op avontuur! Op zoek naar schatten en draken!

Catan: Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers

De scenario’s

In deze uitbreiding kunnen de spelers de keuze maken uit 6 verschillende scenario’s:

  • Scenario 1 – De schateilanden: bedoeld voor zeevaarders, ook goed te spelen met Steden en Ridders
  • Scenario 2 – Naar het onbekende: bedoeld voor zeevaarders, ook goed te spelen met Steden en Ridders
  • Scenario 3 – Groot-Catan: bedoeld voor zeevaarders, ook goed te spelen met Steden en Ridders
  • Scenario 4 – De woestijndraken: bedoeld voor zeevaarders, niet te spelen met Steden en Ridders
  • Scenario 5 – Het grote kanaal: bedoeld voor zeevaarders en Steden en Ridders
  • Scenario 6 – Vervloekt land: bedoeld voor zeevaarders en Steden en Ridders

De eerste twee scenario’s zijn wat eenvoudiger en een goede om mee te beginnen als je nog niet zoveel ervaring hebt met deze uitbreiding. Wanneer je wat meer diepgang en uitdaging wil dan zijn scenario 3 t/m 6 zeker de moeite waard om te spelen.

In het spelregelboek staan diverse scenario’s die je direct kan spelen

‘De Schateilanden’ en ‘Naar het onbekende’:

In deze eerste 2 scenario’s staat het ontdekken van nieuwe tegels centraal. De spelers varen naar een willekeurige locatie en wanneer ze bij een gedekte driesprong van tegels aankomen draaien ze deze om en kijken of het een land-, zee- of woestijntegel is. In deze scenario’s doen ook de Schatfiches mee. Wanneer er op een driesprong een schatfiche ligt, wordt deze omgedraaid en de betreffende speler ontvangt de bonus die erop staat afgebeeld.

‘Groot Catan’:

Dit scenario bevat als aanvulling op de basisregels een leuke verpauperingsregel. Steeds wanneer er nieuw land ontdekt wordt komt daar een getallenfiche op. Wanneer de voorraad aan getallenfiches op zijn worden de getallenfiches die op het hoofdeiland liggen gebruikt en leveren deze achtergelaten landtegels geen grondstoffen meer op.

‘De Woestijndraken’:

Bij dit scenario is er een rand van woestijntegels die aan het noordelijke deel van het eiland grenst. Steeds wanneer een speler een dorp of stad bouwt verschijnt er en draak in de woestijn. Als er 18 draken in de woestijn aanwezig zijn gaan deze over het land bewegen en blokkeren ze de grondstoffenopbrengst. In het ergste geval kunnen ze zelf veroorzaken dat je dorpen en steden op het eiland geen punten meer opleveren. Het is daarom van belang dat je zo snel mogelijk naar het naastgelegen eiland vlucht waar je veilig bent van de draken.

‘Het grote kanaal’ en ‘Vervloekt land’:

In deze 2 scenario’s zijn zowel de uitbreidingen ‘Zeevaarders’ als ‘Steden en Ridders’ nodig. In ‘Het grote kanaal’ hebben de ridders de opdracht gekregen om te handelen, goud te zoeken en kanalen aan te leggen. Maar zolang het kanaal nog niet gegraven is brengen de graantegels geen grondstoffen op. Het is dus belangrijk dat de spelers op dit specifieke onderdeel samenwerken om dat voor elkaar te krijgen. Bij het laatste scenario ‘Vervloekt land’ moeten de spelers naar het vervloekte eiland varen waar machtige draken zijn. Aan jouw ridders dus de opdracht om deze te verslaan en zo punten te verdienen. Maar pas goed op! Want niet alle draken zijn zo eenvoudig te verslaan. Voor veel draken moet je echt je sterkste en machtigste ridders op pad sturen!

Spelonderdelen en Spelverloop

De Kolonisten van Catan is een inmiddels oude bekende van de spellen van 999 Games. Het basisspel kan met 3 of 4 spelers gespeeld worden waarin het doel is om zoveel mogelijk grondstoffen te verzamelen waarmee je weer wegen, dorpen en steden kunt bouwen. Op deze manier verzamel je overwinningspunten en de eerste die het benodigde aantal heeft gehaald wint het spel. Iedere uitbreiding die daarna is uitgebracht voegde weer zijn eigen unieke elementen en regels toe aan het spel, zo ook bij deze uitbreiding.

Spelcomponenten van Catan: Treasures, Dragons & Adventurers

 

In de doos vindt je 2 randdelen waardoor het speelbord uitgebreid kan worden. Daarnaast zijn er ook landtegels (met getallenfiches), zeetegels, woestijntegels, kanaalstukken, draakfiches, schatfiches en plastic steden in de 4 spelerskleuren. Met deze extra componenten kan je dus ook je eigen variaties en scenario’s bedenken.

De schatfiches geven grondstoffen, een ontwikkelingskaart of je mag kosteloos een straat of schip maken

 

Per scenario wordt er duidelijk uitgelegd met welke andere uitbreidingen het scenario te spelen is, welke onderdelen je allemaal wel of niet nodig hebt en met hoeveel spelers je het kan spelen. Ook eventueel aanvullende spelregels die voor het betreffende scenario van toepassing zijn worden duidelijk vermeld in het spelregelboekje.

De Draakfiches, afhankelijk van het scenario vervullen deze verschillende rollen

 

Om de wildgroei aan uitbreidingen en spelcomponenten uit elkaar te houden hebben de makers iets handigs bedacht. In de hoek van de meeste onderdelen staan namelijk een symbooltjes die hoort bij de desbetreffende uitbreiding. Zo kan je bij het opruimen snel en makkelijk zien wat nou precies weer in welke doos terug moet.

Om de verschillende uitbreidingen uit elkaar te houden zijn alle onderdelen gemarkeerd met een symbool

 

Beoordeling

De Kolonisten van Catan blijft een leuk spel door alle verschillende uitbreidingen en variaties die je er zelf in kan aanbrengen. Catan: Treasures, Dragons & Adventurers is daar geen uitzondering op en weet te verassen met een leuk aantal nieuwe en spannende scenario’s. Ook de wat meer ervaren spelers zullen zich zeker weten te vermaken met deze nieuwe uitbreiding!

Wel is het advies voor spelers die nog niet zo heel erg bekend zijn met de Kolonisten van Catan en alle bijbehorende regels, om eerst het basisspel en de uitbreidingen te ontdekken alvorens je je waagt aan deze uitbreiding.

Plus- en minpunten

+ wanneer je bekend ben met de Kolonisten van Catan dan is deze uitbreiding echt iets voor jou

+ je kan je eigen scenario’s verzinnen en creëren

+ door de verschillende scenario’s en de losse onderdelen is ieder spel weer uniek en uitdagend

+ het thema van schatten, avonturiers en draken geeft een leuk fantasie tintje aan Catan

voor spelers die niet bekend zijn met het basisspel en de uitbreidingen kunnen de regels wat ingewikkeld zijn

enkel met 3 – 4 spelers te spelen, er is (nog) geen uitbreiding voor 5 – 6 spelers

de losse onderdelen van het spel blijven niet altijd even goed op hun plek liggen

Overzicht van een startopstelling van scenario 4 – De woestijndraken

Deze review van Catan: Treasures, Dragons & Adventurers is geschreven door Kimber.
Lees alle reviews van Kimber

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Geen Game of Thrones maar wel met draken"

— Kimber

Koop Catan: Treasures, Dragons & Adventurers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Catan: Treasures, Dragons & Adventurers

Omschrijving van Catan: Treasures, Dragons & Adventurers


Catan: Treasures, Dragons & Adventurers is een uitbreiding op De Kolonisten Van Catan - Big Box & De Kolonisten van Catan. Catan: Treasures, Dragons & Adventurers is een Strategiespel dat door 3-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Catan: Treasures, Dragons & Adventurers duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Catan: Treasures, Dragons & Adventurers staat in het Engels bekend onder de naam Catan: Treasures, Dragons & Adventurers. Catan: Treasures, Dragons & Adventurers is ontworpen door Klaus Teuber en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Catan GmbH, Catan Studio, KOSMOS, 999 Games, Albi, Devir, Galakta, Giochi Uniti, Igroljub, IntelliGames.BG & Swan Panasia Co., Ltd.. .

Koop Catan: Treasures, Dragons & Adventurers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Catan: Treasures, Dragons & Adventurers is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Catan: Treasures, Dragons & Adventurers te kunnen spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.