Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

100 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Teuber, Klaus

Review van De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers

Uitbreiding op De Kolonisten van Catan

"Dit spel is alleen geschikt voor echte avonturiers."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging als handelaar? Wil je nieuwe eilanden ontdekken en durf je het aan om te varen over een onbekende zee? Pas op, want er liggen piraten op de loer. Sticht nederzettingen, verover piratendepots, vang vis voor de Raad van Catan of drijf specerijenhandel met verre eilandbewoners. Dit spel is alleen geschikt voor echte avonturiers.

Catan: Piraten en Ontdekkers is een van de uitbreidingen op Catan: Basisspel. Je hebt het basisspel dan ook nodig om dit bordspel met modulair speelbord te kunnen spelen. Catan: Piraten en Ontdekkers is uitgegeven door 999 games en ontworpen door Klaus Teuber. Het spel is voor 2-4 spelers, duurt ongeveer 90-120 minuten en kan gespeeld worden vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Catan: Piraten en Ontdekkers, 999 games, review door Mervin en Ginger, bordspel

Het spel

Het spel bestaat uit 5, op elkaar doorbouwende, scenario’s. Het bevat 3 uitdagende en met elkaar te combineren missies. Het speelveld kan op verschillende manieren in elkaar gezet worden voor de desbetreffende scenario’s. Net zoals bij het basisspel win je door de meeste overwinningspunten te hebben. Per scenario is een andere hoeveelheid overwinningspunten vereist.

Scenario 1: Land in zicht

Dit scenario helpt om kennis te maken met de belangrijkste regels van de uitbreiding. Het spel begint op één eiland. Vanaf daar gaan de spelers op ontdekkingsreis naar 2 nieuwe eilanden. Door schepen te bouwen en ontdekkers in te zetten kunnen ze op zoek gaan naar nieuw land. Wanneer een schip aankomt op onverkend gebied, kan hij die tegel omdraaien om te zien of het een productief stuk land is die grondstoffen voortbrengt of dat het helaas nog een stuk zee is. De speler kan kiezen om op het pas ontdekte gebied te bouwen.

Catan: Piraten en Ontdekkers, 999 games, review door Mervin en Ginger, bordspel

Gedurende het spel zijn er 3 fases. De opbrengstfase laat je dobbelen om zoals gebruikelijk grondstofkaarten te verkrijgen. Wanneer je geen grondstofkaarten ontvangt krijg je in deze uitbreiding een gouden munt ter compensatie. Daarna mag je onderhandelen en bouwen. Je kan daarbij ook je gouden munten inzetten. Vervolgens kom je terecht bij de verplaatsingsfase, waarbij je schepen mag verplaatsen en acties kan uitvoeren.

Scenario 2: De Piratendepots

In dit scenario wordt de eerste missie geïntroduceerd. Je gaat op zoek naar zeetegels waar zich piratendepots bevinden. Deze kan je als speler veroveren en daarmee verdien je overwinningspunten.

Catan: Piraten en Ontdekkers, 999 games, review door Mervin en Ginger, bordspel

Scenario 3: Vis voor Catan

De raad van Catan stuurt spelers naar visrijke wateren om het volk van voldoende voedsel te voorzien. Het doel is om zoveel mogelijk vis te vangen. Dit scenario bevat 2 missies.

Catan: Piraten en Ontdekkers, 999 games, review door Mervin en Ginger, bordspel
Scenario 4: Specerijen voor Catan

Sluit vriendschappen met de plaatselijke bevolking en bemachtig waardevolle specerijen. Om beloond te worden breng je deze naar de havens van de raad van Catan. Dit scenario bevat 2 missies.

Catan: Piraten en Ontdekkers, 999 games, review door Mervin en Ginger, bordspel

Scenario 5: Piraten en Ontdekkers

Dit is het ultieme scenario. Alle voorgaande scenario’s en missies worden gecombineerd en je speelt nu het volledige spel.

Conclusie

Dit spel biedt een compleet nieuwe beleving van het bekende familiespel. Er zitten heel veel nieuwe elementen in wat het heel verfrissend maakt om te spelen. Er is elke beurt iets te doen. Krijg je geen grondstoffen dan krijg je goud. Als je niks bouwt kan je wel op ontdekking gaan door je schip te verplaatsen. Elke beurt is zo betekenisvol. Het is een strategisch spel. Je kan ervoor kiezen om de ander te belemmeren of volledig je eigen weg te gaan. Het is fijn dat de nieuwe elementen stapsgewijs door verschillende scenario’s worden geïntroduceerd. Daardoor krijg je niet in één keer alle nieuwe regels op je af, wat overweldigend kan zijn. Op deze manier voeg je elke keer weer een nieuwe uitdaging aan het spel toe.  Je racet tegen je medespelers want de afstandsregel tussen de dorpen geldt nog steeds. Je wilt dus zorgen dat je als eerst aan wal bent van het nieuwe land om ontdekkingen te kunnen doen en je handel uit te breiden. Daarnaast vinden wij het een voordeel dat je door deze uitbreiding het spel met z’n tweeën kan spelen ten opzichte van het basisspel waarbij je met tenminste 3 personen moet zijn.

 

Mervin en Ginger Bitmoji

Deze review van De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Pas op, want er liggen piraten op de loer!"

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Koop De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Kolonisten van Catan, De – Piraten en Ontdekkers

Omschrijving van De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers


De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers is een uitbreiding op De Kolonisten van Catan. De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers komt uit de De Kolonisten van Catan Spelfamilie. De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers duurt gemiddeld 100 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers staat in het Engels bekend onder de naam Catan: Explorers & Pirates. De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers is ontworpen door Klaus Teuber en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop De Kolonisten van Catan - Piraten en Ontdekkers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Kolonisten van Catan, De – Piraten en Ontdekkers is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Kolonisten van Catan, De – Piraten en Ontdekkers te kunnen spelen

Uitbreidingen op Kolonisten van Catan, De – Piraten en Ontdekkers

Deze spellen kun je samen met Kolonisten van Catan, De – Piraten en Ontdekkers spelen

De De Kolonisten van Catan Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de De Kolonisten van Catan Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.