Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-2 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Rosenberg, Uwe

Review van Caverna – Het Duel

De dwergen hebben een nieuw onderkomen nodig en deze taak is jou gegeven. Hakken, hakken en nog eens hakken. Je hakt je suf in die berg. Maar dat is niet genoeg. Al die nieuwe grotten moeten ingericht worden. Krijgt jouw grot een voorraadkamer, een stal, een weverij of allemaal? Kies wijs, want de ruimte is beperkt! Natuurlijk is dit alles niet gratis. Er moeten dus ook voorraden worden aangelegd en schatten worden verzameld.

Caverna Het Duel Bordspel 999 Games

Maar de naburige stam is ook ijverig bezig. Wie doet het beter? Welke dwergenstam wordt het rijkst? Aan jou de taak zo goed mogelijk voor de stam te zorgen en de onderlinge strijd te winnen.

Doel van het spel

Probeer zoveel mogelijk grotten uit te hakken en in te richten met kamers. Elke kamer is een bepaald aantal punten waard. Ondertussen moet je ook zoveel mogelijk goederen verzamelen, want niks is gratis. Pas als je een kamer hebt uitgehakt, kun je hem gaan inrichten. Maar wat doe je eerst? Ga je eerst hakken? Ga je goederen sparen? En neem je het risico dat de naburige stam jouw beoogde kamer bouwt? Of ga je meteen inrichten?

Caverna Het Duel Bordspel 999 Games

Zowel het inrichten als het uithakken kost je goederen. En het aantal acties dat je mag spelen is zeer beperkt. Je moet dus een goed evenwicht vinden tussen de beschikbare acties en tegelijkertijd goed je tegenstander in de gaten houden. Hij zou weleens net de actie die jij wilde doen voor je neus weg kunnen kapen. Uiteindelijk wint degene met de meeste punten. Die verzamel je door je kamers in te richten en goud te verzamelen.

Verloop van het spel

Jij en je tegenstander krijgen beide een grottableau. Hierop zijn al 2 grotten voor je uitgehakt, de rest is nog dicht. Daarbij krijg je ieder een goederenspoor met een aantal goederen. Je begint met aantal ‘1’ van je goederenspoor. Het spel bestaat uit 8 rondes waarbij je om en om aan de beurt bent. Elke ronde heb je keus uit een aantal actietegels die open liggen. Om de beurt pak je een actietegel en voer je de bijbehorende actie uit. Je kan hierbij kiezen uit het uithakken van een grot, het inrichten van een grot, een muurtje plaatsen/afbreken of goederen verzamelen. Elke ronde wordt er 1 extra actietegel opengedraaid. Er komen dus steeds meer acties beschikbaar tijdens het spel. Maar hoe verder in het spel des te duurder acties kunnen worden. Bij ronde 1-3 ben je twee keer aan de beurt, bij ronde 4-7 drie keer en bij ronde 8 vier keer. Na 8 rondes eindigt het spel en worden de punten geteld. Degene met de meeste punten wint.

Conclusie

Caverna het Duel is een spel uitgegeven door 999 Games. Wij hebben dit spel met 2 personen gespeeld, maar er zitten ook aangepaste spelregels bij voor het solitaire spel. Er staat 20-40 min voor. Wij spelen er ongeveer 30 min over. Wij vinden dit een top spel! Het is nog best een uitdaging om een leuk spelletje voor 2 personen te vinden en 999 games is daar met de Duel versie van Caverna goed in geslaagd! Het artwork is leuk en de kwaliteit van de tegels en goederen en dergelijke is degelijk. Het doosje is klein waardoor deze gemakkelijk mee te nemen is voor onderweg of op vakantie. Het spel is uitdagend en elk spelletje verloopt toch weer net even anders. De actietegels worden willekeurig neergelegd, waardoor sommige handige acties niet altijd meteen beschikbaar komen. Je moet dan een andere strategie bedenken. Daardoor heb je de ene keer meer goederen en kun je de andere keer meer kamers inrichten. En soms wil het allemaal niet lukken, omdat je tegenstander steeds net die tegel pakt die jij nodig hebt en je hiermee dwars zit.

Caverna Het Duel Bordspel 999 Games

Er zit ook een duidelijke ‘pest’ factor in het spel. Als je ziet dat jouw tegenstander vastloopt omdat hij bijvoorbeeld geen grotten heeft uitgehakt, kan jij besluiten de actietegel die hij daarvoor nodig heeft zelf weg te pakken. Zo stagneert het spel van de tegenstander. Tip van ons: Houd dus niet alleen je eigen spel in de gaten, maar ook dat van je tegenstander! Uwe Rosenberg zou het spel nog wat kunnen verbeteren door extra actietegels toe te voegen. Nu worden elke spel alle actietegels opengedraaid. De variatie zit hem in de willekeurige volgorde waarin dit gebeurt. Maar het had nog leuker geweest als er meer actietegels waren, waarvan er dan elk spel een aantal niet meedoen. Zo had er nog meer afwisseling ontstaan. Toch mag dit de pret niet drukken. Al met al vinden wij dit echt een leuk, vlot spel wat we graag spelen! Wat ons betreft zijn dit 30 goed bestede minuten.

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Caverna – Het Duel is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Caverna – Het Duel bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Caverna – Het Duel

Omschrijving van Caverna – Het Duel


Caverna – Het Duel komt uit de Caverna Spelfamilie. Caverna – Het Duel is een Strategiespel dat door 1-2 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Caverna – Het Duel duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Caverna – Het Duel staat in het Engels bekend onder de naam Caverna: Cave vs Cave. Caverna – Het Duel is ontworpen door Uwe Rosenberg en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Caverna – Het Duel bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Caverna – Het Duel is genomineerd voor de International Gamers Awards 2017 – Nominaties & Golden Geek Awards 2017 – Nominaties.

Koop Caverna – Het Duel bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

De Caverna Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Caverna Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.