Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

4-12 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Review van Concept

Eindelijk mogen we ons uitleven op het familiespel Concept! We komen het al verschillende jaren tegen in winkels en op beurzen. Die fel witte doos met dat enorme vraagteken erop! Hebben een aantal keer op het punt gestaan dit spel te kopen maar het kwam er uiteindelijk gewoon steeds niets van. Maar nu we de review mochten maken hebben we een mooie kans gekregen om te kijken of het ook echt zo leuk is als veel mensen zeggen.

Concept is een echt familiespel en is volgens veel mensen een mix van Hints, 30 Seconds en Pictonary. Deze spellen hebben we zelf ook regelmatig gespeeld en kunnen dan ook eerlijk zeggen dat dit inderdaad klopt. Kortom: Gebaren + omschrijven + tekenen = Concept

Concept is in verschillende landen genomineerd geweest voor spel van het jaar en heeft deze prijs ook weten te verzilveren. De bedenkers van Concept zijn Alain Rivollet en Gaëtan Beaujannot. De uitgever is Repos Production. Het is te spelen van 4-12 spelers. De leeftijd staat op 10+ en een spel duurt zo’n 40 minuten. Stopt het hier direct voor je omdat je kids nog niet zo oud zijn en je graag met elkaar een spel speelt? Er is ook een speciale kinderversie, Concept Kids dieren, voor kinderen vanaf 4 jaar. Check de review hiervan bij onze collega-reviewer Rachel.

Zo wordt Concept gespeeld…

Als je het hoofdbord met alle universele iconen/plaatjes + de stapel kaarten gedekt hebt neergelegd kun je eigenlijk al meteen beginnen met het spel…lekker snel toch?! De plaatjes stellen allerlei categorieën voor. Het zijn er 118 dus je kunt echt alle mogelijke kanten op. In principe is het de bedoeling dat de omschrijving die op de kaarten staan, worden uitgebeeld door pionnen en blokjes te plaatsen bij de verschillende plaatjes. Daarbij mag niet worden gepraat door het team dat een woord aan het ‘uitbeelden’ is…lekker rustig voor de verandering in plaats van fanatiek door elkaar heen schreeuwen 😉 Hier zie je dus de elementen van al die andere familiespellen terugkomen. Persoonlijk vinden we dit een verrassend goed werkend ‘concept’.

Concept
Welke categorie zou dit zijn?

Op de kaarten staan 3 verschillende moeilijkheid niveaus met elk weer 3 omschrijvingen. Als je het voor het eerst gaat spelen is het verstandig eerst een aantal keer een makkelijk woord uit te beelden. Pas als alle spelers goed weten hoe het werkt kun je je gaan wagen aan een moeilijk of zelfs een uitdagende omschrijving.

Concept
Kaart met uitleg van alle categorieën.

Plaatsen van pionnen en blokjes

Om een woord of omschrijving uit te beelden maak je gebruik van het groene vraagteken en de 4 gekleurde uitroeptekens + bijhorende blokjes in dezelfde kleur. Het groene vraagteken staat voor het ‘hoofdconcept’ dat je probeert uit te beelden, oftewel de omschrijving op je kaart. Denk goed na waar je deze gaat plaatsen. Daarnaast kun je groene blokjes plaatsen op andere plaatjes, waarmee je extra info probeert te geven dat direct met het hoofdconcept te maken heeft. Met de 4 gekleurde pionnen kun je een ‘sub-concept’ starten. Je zet bv je rode uitroepteken ergens neer en zet één of meerdere rode blokjes op andere plaatjes waarmee je een nieuwe lijn hits geeft die niet direct op het hoofdconcept slaan maar waarmee je de spelers een duwtje in de juiste richting probeert te geven.

Concept

Een volledige ronde spelen + puntenverdeling

We lenen even onze vrienden en mede-reviewers Menno en Garcia om een voorbeeld van een ronde te geven. Aan een tafel zitten Chantal en met de klok mee Menno, Garcia en Remon. Eerst zijn Chantal en Menno een team. Zij pakken samen een kaartje, kiezen een woord en overleggen met elkaar (zonder iets te verraden aan de rest) hoe zij de omschrijving gaan uitbeelden. Daarna gaan zij samen het hoofdconcept + blokjes en mogelijk één of meerder sub-concepten op het bord plaatsen. De speler die als eerste het woord goed raad wordt beloond met een dubbel lampje (2 punten). Chantal en Menno krijgen als team ieder één lampje (1 punt). Daarna zijn Menno en Garcia een team, daarna Garcia en Remon, gevolgd door Remon en Chantal enz. Zodra het laatste dubbele lampje wordt verdiend is het spel voorbij en wint degene met de meeste punten.

Concept
Het ‘hoofdconcept’ is een dier maar welke? Je hebt meer hints nodig.

De spelregels (in het Nederlands) geven aan wat je als team wel en niet mag zeggen tegen de andere spelers en wat je moet doen als het woord maar niet geraden wordt. De regels zijn echt superkort! Er staan verder eigenlijk alleen maar voorbeelden in hoe bepaalde dingen of uitdrukkingen uitgebeeld zouden kunnen worden.

Concept
De puntenfiches, dubbele en enkele.

Wat wij vinden van Concept

We hebben het spel uitvoerig kunnen testen met de familie en iedereen vond het leuk om mee te spelen. Er is geen ‘wij tegen hun’ sfeer omdat de samenstelling van het team steeds veranderd. Dat is een enorm pluspunt voor personen die niet zo houden van fanatieke en erg drukke familiespellen. Maar dat betekent zeker niet dat Concept een duffe sfeer creëert, precies het tegenovergestelde. Je strooit niet zomaar wat hints het bord op en dat de rest mag uitzoeken wat je bedoelt. Nee, je moet goed nadenken welke hints je geeft zodat je je medespelers in jouw gedachtegang weet mee te krijgen.

Concept
Met de 110 Concept kaarten kun je voorlopig wel even vooruit!

 

Je kunt je fantasie en creatieve vermogens goed kwijt in Concept. Niet alleen de categorie waar je een blokje zet maar ook de volgorde waarin je dat doet is bepalend om op het juiste punt uit te komen. Leuk om te zien hoe de anderen hun best doen om als eerste het juiste antwoord te geven.

Er zit een stuk deductief denken in, proberen te begrijpen hoe de ander denkt. Dat geldt zowel voor het team dat de hints geeft als voor de spelers die naar de oplossing zoeken. Verder hebben we gezien dat Concept gewoon ronduit verslavend is om te spelen. Het samenwerken met elkaar wordt ook naar een hoger niveau getild. Naar onze mening leuker en relaxter om te spelen dan spellen als 30 Seconds, waar de tijdsdruk centraal staat en je hartslag door het dak schiet.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Concept is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Concept bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Concept

Omschrijving van Concept


Concept komt uit de Concept Spelfamilie. Concept is een Familiespel dat door 4-12 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Concept duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Concept staat in het Engels bekend onder de naam Concept. Concept is ontworpen door Gaëtan Beaujannot & Alain Rivollet en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Repos Production, ADC Blackfire Entertainment, Asmodee, Asmodee China, Asterion Press, Galápagos Jogos, Hobby Japan, Kaissa Chess & Games, Korea Boardgames, Lautapelit.fi, Lifestyle Boardgames Ltd, Rebel Sp. z o.o. & Sombreros Production. .

Koop Concept bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Concept Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Concept Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.