Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid
Uitgever:

Black Box Adventures

Black Box Adventures
Ontwerper(s)

Tabuteau, Tangi

Review van Coral

"Bouw al puzzelend je eigen koraalrif"

— Mandy

Bouw je eigen koraalrif en zorg dat jouw koraalsoort het meest zichtbaar is als je gaat snorkelen.

Coral van Black Box Adventures is een spel voor maximaal 4 personen met een leuke monospeler versie waar veel aandacht aan is geschonken, er is zelfs speciaal een tasje en een set kaarten voor toegevoegd. Hiermee kun je goed je tactiek oefenen. Het doel is om zoveel mogelijk blokjes van jouw eigen kleur van bovenaf zichtbaar te hebben. Alsof je gaat snorkelen en alleen de bovenzijde van het koraal kunt zien.

Monoversie met een speciaal tasje en een set kaarten

Voorbereiding

Geef iedere speler alle blokjes van een koraalsoort. Bij 2 spelers vervalt 1 kleur en wordt de 3e kleur verdeeld onder de spelers. Bij 3 spelers wordt de 4e kleur verdeeld onder de spelers. Bij 4 spelers geven alle spelers een blokje aan de spelers rechts en links van hem. In elk geval heb je dus naast je eigen kleur ook 2-3 blokjes in een andere kleur. Deze kun je gebruiken om om hoog te bouwen maar zijn soms ook heel handig om te gebruiken bij het opstarten van het koraalrif.

Het grijze blokje mag niet meer zichtbaar zijn. Hierna kunnen de koraalpionnen geplaatst worden.

Het spel

Het grijze blokje is het startpunt voor de bouw van het koraalrif. Alle spelers plaatsen om de beurt een stukje koraal hier omheen tot het grijze blokje niet meer zichtbaar is. Hierna plaatsen alle spelers om de beurt hun koraalpion op het gebouwde koraalrif. Let hierbij op dat je niet op je eigen kleur mag staan en er maar 1 pion per blokje (1/3 van een stukje koraal) gezet mag worden.

Het grijze blokje is niet meer zichtbaar en de koraalpionnen zijn geplaatst, nu is het koraalrif klaar om te groeien.

Nu wordt om de beurt een stukje koraal aan het rif gebouwd. Let op: het blokje (1/3 van een stukje koraal) waar je koraalpion op staat moet met minimaal 1 zijde geraakt worden door het stukje koraal dat je nieuw gaat aanbouwen. In de spelregels staan een aantal duidelijke voorbeelden van wat wel en wat niet kan. Je kunt er ook voor kiezen je koraalpion te verplaatsen in plaats van het koraal te laten groeien. Verplaats hiervoor je koraalpion naar een plaats waar je in je volgende beurt het koraal weer wilt laten groeien. Let hierbij op dat je enkel in rechte lijnen mag verplaatsen en je niet over je eigen kleur koraal of over een andere koraalpion heen mag.

Zodra een speler zijn of haar laatste koraalstuk neer heeft gezet moeten alle overige spelers aan het eind van hun beurt 1 koraalstuk afleggen indien mogelijk. Het spel eindigt wanneer er geen koraalstukken meer over zijn. Nu wordt er per kleur geteld hoeveel blokjes er zichtbaar zijn van bovenaf gezien. De speler met de meest zichtbare stukken koraal heeft gewonnen.

Rood: 13 punten, Zalm: 11 punten, Geel: 9 punten, Paars: 7 punten.

Voor de gevorderden kun je een spelregel toevoegen namelijk: een vallend speelstuk mag niet meer teruggeplaatst worden. Een afgebroken stuk koraal groeit immers ook niet meer terug. Als er andere speelstukken meegenomen worden in de val worden deze aan de desbetreffende spelers teruggegeven. Deze speler(s) mogen het betreffende speelstuk plaatsen aan het begin van hun eerst volgende beurt op een plek naar keuze.

Conclusie

Een leuk en kort spel met een interessant puzzel- en tactiek gehalte. Het geheel ziet er heel mooi, gezellig en degelijk uit. Het is echt weer eens wat anders dan het bekende dobbel- of kaartspel. Volgens ons zeker een aanrader als je op zoek bent naar een spel wat je even neerlegt maar het wel leuk vind om een uitdaging te hebben. Het is ook zeker prima met kinderen te spelen.

Bij 2 of 3 spelers speel je met een ‘dummy’ maar omdat je ook bij 4 spelers 2 andere kleuren in bezit hebt en het soms heel nuttig is om je koraal omhoog te bouwen met een andere kleur dan je eigen koraalsoort is het absoluut niet storend of minder leuk dan met 4 spelers.

Deze review van Coral is geschreven door Mandy.
Lees alle reviews van Mandy

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Coral bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Coral


Coral is een Familiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Coral duurt gemiddeld 20 minuten . Coral staat in het Engels bekend onder de naam Coral. Coral is ontworpen door Tangi Tabuteau en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 2Tomatoes Games & Black Box Adventures. .

Koop Coral bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.