Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Almes, Scott

Review van Cosmic Colonies

Space: the final frontier. To explore strange new worlds. To seek out new life and new civilizations. To boldly go where no man has gone before! De echte Star Trek fan herkent deze quote natuurlijk meteen. Maar in het geval je zelf niet beschikt over een sterrenschip met warpsnelheid, dan is Cosmic Colonies een goede uitkomst. Nu kun je alsnog door de ruimte vliegen op zoek naar een geschikte plek om jouw kolonie te starten.

Cosmic Colonies Bordspel Floodgate Games

In Cosmic Colonies bouwt elke speler aan een eigen kolonie op een mooi uitgekozen astroïde. Met behulp van speelkaarten kunnen er diverse acties gespeeld worden om zo jouw kolonie verder te ontwikkelen. Kun jij de vaardigheden van de werkers zo inzetten dat jij uiteindelijk de meest ontwikkelde kolonie hebt?

Het doel is om je persoonlijke astroïde zo vol mogelijk te leggen met de verschillende gebouwentegels. Hoe meer grondgebied er van je speelkaart bedekt is, hoe meer punten je verzamelt.

Cosmic Colonies Bordspel Floodgate Games

Cosmic Colonies is een mix van een kaartspel en een bordspel dat met 1-5 spelers gespeeld kan worden. Er zit ook een variant in om het solo op te nemen tegen het spel. Je tegenspeler is dan een robot die automatisch bepaalde zetten zal gaan doen. En waar veel spellen met max 4 spelers gespeeld kunnen worden, kun je hier dus met 5 spelers aan de slag gaan. De speelduur is zo’n 45 min en er wordt door de uitgevers een leeftijd van 13+ aan gekoppeld maar online wordt veelal 10+ aangegeven. Wij denken zelf ook dat dat prima te doen is. Cosmic Colonies is een Engelstalig spel (ook de spelregels) en wordt uitgegeven door Floodgate games. Ook achter dit spel zit weer een ervaren spelontwerper die al aardig wat spellen op zijn naam heeft staan. In dit geval gaat het om Scott Almes. De illustraties zijn verzorgd door Tristan Rossin.

Als je alles uitpakt valt je meteen op dat de speelborden en gebouwen veel lijken op spellen zoals Patchwork en Berenpark. Deze hebben we zelf niet gespeeld maar onze vrienden en mede-reviewers Garcia en Menno wel, en bij navraag klopt dit inderdaad. Dus als je dat soort spellen leuk vindt om te spelen dan trekt Cosmic Colonies je zeker ook aan. Gelukkig heeft dit spel wel een heel ander thema en speelmechanisme zodat het toch weer een unieke ervaring zal zijn.

Cosmic Colonies Bordspel Floodgate Games

Aan de slag met Cosmic Colonies

Je kunt kiezen uit een Basic of Advanced modus. We zullen de basic modus bespreken omdat dit wordt aanbevolen voor spelers die dit spel voor het eerst gaan spelen. Na een paar keer kun je voor meer uitdaging gaan in de Advanced modus, lees de spelregels wat er dan veranderd in het spel.

Als je het spel hebt klaargelegd volgens de regels ziet het complete plaatje er als volgt uit. In het midden ligt het hoofdbord met daarop de gebouwen die gebouwd kunnen gaan worden, de rondeteller en de 4 verschillende grondstoffen. Het aantal grondstoffen (per kleur) waar mee gestart wordt op het hoofdbord is gelijk aan het aantal spelers. Elke speler heeft een willekeurig astroïde speelbord gekregen. Het maakt niet uit welke je krijgt want ze zijn alle vijf uniek, ieder met een eigen indeling. Je krijgt 1 grondstof per soort om mee te starten en je plaats dat in het pakhuis. Als laatste worden de handkaarten met werkers verdeeld en krijgt elke speler een eigen doelkaart. De ‘werkerkaarten’ mogen van tevoren geselecteerd worden of anders blind verdeeld worden over de spelers.

Cosmic Colonies Bordspel Floodgate Games

Bij 2-3 spelers worden er 12 handkaarten gebruikt, bij 4 spelers 16 handkaarten en bij 5 spelers 20 kaarten. Elke speler heeft dus 4 handkaarten. Waar de overige 4 handkaarten blijven als je met 2 spelers speelt, vertellen we later in deze review. Eerst maar eens kijken hoe een ronde eruitziet en hoe je handkaarten werken.

Hoe de handkaarten werken

Op elke handkaart staat een unieke ‘werker’ afgebeeld met een eigen vaardigheid. Verder staan er andere details op die bepalen wat je met je handkaarten mag doen. Linksboven op de kaart staat een nummer dat bepaalt wanneer jou kaart gespeeld mag worden. De spelers kunnen op zo’n manier bepalen wanneer ze hun beurt en bijhorende actie kunnen spelen. Ja inderdaad, dat mechanisme wordt ook gebruikt in het strategische bordspel El Grande. Hoe lager je nummer hoe eerder je aan de beurt komt, uiteraard is je gekoppelde actie in het algemeen dan ook wat minder sterk.

Verder staat er achter de naam van je werker een getal. Dit geeft aan hoeveel grondstoffen jouw werker kan dragen en vervoeren. Als laatste zie je onderaan de kaart de vaardigheid (actie) van je werker. Hiermee kun je iets bouwen, grondstoffen scoren of een speciale actie (voor of na de standaard acties) uitvoeren.

Cosmic Colonies Bordspel Floodgate Games

Overzicht van een speelronde

Het spel wordt gespeeld over 8 rondes. Elke ronde bestaat uit 2 fasen, de Action en de Refresh fase.

Action fase

  • Alle spelers kiezen tegelijkertijd één werker van hun handkaarten en houden dit geheim
  • Alle spelers laten tegelijkertijd hun werkers zien aan elkaar.
  • De spelers voeren in volgorde, van de laagste tot de hoogste handkaart, hun acties uit.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor het kiezen van een tweede werker.

Collect resources: Kies één van de vier grondstoffen op het hoofdbord en pak er zoveel als je werker kan dragen. Als er minder liggen dan je kunt dragen heb je pech, goede timing is dus ook belangrijk in je strategie. Je kan trouwens maar 9 grondstoffen kwijt in je pakhuis. Wees dus niet te inhalig.

Place a building: Koop met de grondstoffen uit je eigen pakhuis een gebouwtegel van het hoofdbord en leg deze volgens de regels op je eigen astroïde. Zodra je een tegel op je bord hebt geplaatst, mag je deze gedurende het spel niet meer wijzigen. Leg dus niet alles zomaar ergens neer, anders loop je later in het spel tegen problemen aan.

Cosmic Colonies Bordspel Floodgate Games

Refresh fase

  • De grondstoffen locaties op het hoofdbord worden weer aangevuld (1 grondstof per speler).
  • De lege plekken voor gebouwen worden weer aangevuld uit de voorraad.
  • Vergeet niet om de ‘rondemarker’ een plek op te schuiven naar rechts.
  • Geef je 2 gebruikte werkers door aan de speler die links van je zit (alleen bij 3-5 spelers).
  • Begin met de volgende ronde.

Als je met 2 spelers speelt, en je moet werkers doorgeven aan de ander, dan maak je gebruik van het 2-spelers bord. Hierop liggen gedekt de 4 handkaarten die je in het begin van het spel overhield. Elk pakt de stapel die rechts op het bord ligt en plaatst daarna zijn gebruikte 2 handkaarten op het linkerdeel van het bord. Zo geef je steeds, met een ronde vertraging, je gebruikte handkaarten aan elkaar door. We hebben zelf ook de ‘2 speler’ variant geprobeerd en het doorgeefmechanisme beviel ons goed. Je weet welke handkaarten er jouw kant op gaan komen en je hebt één beurt de tijd om hier je spel op aan te passen. Je kan hier dus een redelijke strategie omheen bouwen.

Cosmic Colonies Bordspel Floodgate Games

Punten scoren en een winnaar uitroepen

Als de 8e ronde afgerond is gaan we bekijken wie zijn of haar astroïde het meest effectief heeft ingedeeld. Je scoort punten als je één van de volgende doelen hebt gehaald…

De puntentelling voor de bedekte soorten grond werkt even andersom. Je telt de vakken per grondsoort die uiteindelijk niet bedekt zijn en checkt in de scoretabel hoeveel punten je daarvoor krijgt. Hoe minder vakjes er onbedekt zijn, des te meer punten je verdient. Sommige grondsoorten zijn lastiger te bedekken dan anderen. Kijk hier dus even goed naar voordat je het spel start.

15 punten voor elke set van de vijf verschillende hoofdgebouwen, best lucratief dus. Weet je nog dat elke speler in het begin van het spel een eigen doelkaart kreeg? Hierop staan twee verschillende gebouwen afgebeeld. Je krijgt 2 punten voor elk gebouw dat je gebouwd hebt en dat overeenkomt met de bovenste afbeelding van je doelkaart. Je krijgt 1 punt per gebouw dat je gebouwd hebt en dat overeenkomt met het onderste afgebeelde gebouw op je doelkaart.

De speler met de meeste punten wint Cosmic Colonies. Komen spelers gelijk uit dan geeft de speluitleg aan wie er uiteindelijk wint. Dit spel zal dus nooit eindigen in een gelijkspel.

Cosmic Colonies Bordspel Floodgate Games

Wat wij vinden van Cosmic Colonies

In eerste instantie lijkt het een lastig spel om te begrijpen maar uiteindelijk is het eigenlijk een vrij eenvoudig spel om te spelen. Er zijn maar weinig spelregels en de regels die er zijn, zijn simpel en niet op meerdere manieren uit te leggen. Er is goed nagedacht over de 1 & 2-speler variant. De astroïde speelborden lijken qua materiaal op een placemat maar dat hindert zeker niet, hierdoor blijven ze er hoogstwaarschijnlijk nog lang netjes uitzien. Zoals we eerder al zeiden is Cosmic Colonies goed te vergelijken met spellen zoals Patchwork. Als je warme herinneringen hebt aan het spelen van Tetris op je Super Nintendo, dan is dit galactische puzzelspel zeker iets voor jou.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Cosmic Colonies is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Cosmic Colonies bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Cosmic Colonies

Omschrijving van Cosmic Colonies


Cosmic Colonies is een Familiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Cosmic Colonies duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Cosmic Colonies is ontworpen door Scott Almes en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Floodgate games. .

Koop Cosmic Colonies bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.