Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

50 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Clair, John D.

Review van Cubitos

Klaar voor de start… Afff!! Je zult de wedstrijd van je leven bij elkaar moeten dobbelen om als eerste de finish te bereiken. De titel van Cubitos Champion staat namelijk op het spel. En jij bent niet de enige gegadigde! In dit vierkanten spel neem je het op tegen veel meer vierkanten schepsels. En ook zij hebben het hele jaar getraind voor deze dag. Combineer strategie en geluk om deze belangrijke wedstrijd te winnen. En vergeet ook je supporters niet. Zij staan klaar om je te helpen op de momenten dat je het het hardst nodig hebt. Let the games begin!

Foto Bordspel Cubitos AEG

Doel van het spel

In Cubitos leg je een raceparkoers af door steeds weer de uitkomst van je dobbelhand. Iedere speler start het spel met 9 dobbelstenen. Gedurende het spel krijg je de mogelijkheid betere dobbelstenen te kopen en je ‘dice deck’ uit te breiden. Leg je het parkoers het snelste af, dan ben jij de nieuwe Cubitos Champion!

Foto Bordspel Cubitos AEG

Verloop van het spel

Zoals gezegd is het doel van Cubitos om als eerste de finish op het parkoers/scorebord te bereiken. Vooraf wordt bepaald welk parkoers er afgelegd gaat worden en met welke vaardigheidskaarten (te herkennen aan de verschillende kleuren) er gespeeld gaat worden. Om het spel te leren wordt er in de spelregels geadviseerd om met parkoers ‘Nothing goes right’ en een van te voren bepaalde set kaarten te beginnen. In volgende spellen kan er voor andere kaarten gekozen worden, zodat het spel uitdagender wordt.

Foto Bordspel Cubitos AEG

Voor aanvang van het spel ontvangt iedere speler zijn of haar spelersbord, 2 meeples, 9 start dobbelstenen en een kaart met daarop de verschillende fasen van een speelbeurt afgebeeld. Naast het parkoers wordt het speelbord voor supporters geplaatst. Iedere speler plaatst één van zijn of haar meeples op de startpositie van het parkoers en een meeple op de supportersbank. De startspeler ontvangt een extra dobbelsteen en zal een andere dobbelsteen weg moeten leggen om tot 9 dobbelstenen in totaal te komen. Deze ‘startspeler dobbelsteen’ zal gedurende het hele spel rouleren van eigenaar. Op iedere dobbelsteen staan symbolen afgebeeld. Bij de start zijn dit de getallen 1 , 2 en een voetje. De getallen 1 en 2 slaan op het geld dat je met je worpen verdient en waarmee je sterkere dobbelstenen kunt kopen. Het voetje staat voor het aantal stappen dat je op het parkoers mag zetten.

Foto Bordspel Cubitos AEG

Het spelverloop is als volgt:

Iedere ronde bestaat uit een rolfase en een renfase. Elke fase wordt door alle spelers tegelijkertijd uitgevoerd. De rolfase bestaat uit de volgende stappen:

1. Selecteer de dobbelstenen die je wilt spelen in stap DRAW. Aan het begin van het spel begin je met 9 dobbelstenen. Voor elke handfiche mag je iedere volgende beurt blijvend een extra dobbelsteen werpen. Voeg bovendien een tijdelijke dobbelsteen toe aan je totaal voor elke rode lijn die je achterloopt op het parkoers tot de koploper van het spel.

2. In stap ROLL gooi je alle dobbelstenen.

3. Wanneer je symbolen werpt, dan mag je deze verplaatsen naar ACTIVE. Zolang er maximaal 2 dobbelstenen met een symbool erop gerold zijn, kun je blanco gerolde dobbelstenen opnieuw rollen, zonder je beurt te verspelen. Verplaats na iedere worp alle nieuwe symbolen weer naar ACTIVE op je spelersbord. Als er 3 of meer dobbelstenen in je ACTIVE zone liggen en je kiest ervoor om alle blanco dobbelstenen opnieuw te rollen, dan verspeel je je beurt wanneer er alleen maar blanco dobbelstenen overblijven. Je beurt is dan BUSTED. Als troost mag je jouw meeple één plekje opschuiven op het spelersbord voor supporters en bijbehorende inkomsten nemen. Je beurt is nu echter wel voorbij. Alle dobbelstenen mag je verplaatsen naar zone DISCARD. Zover wil je het natuurlijk niet laten komen. Op het juiste moment passen is daarom verstandig.

Foto Bordspel Cubitos AEG

De renfase bestaat uit de volgende stappen:

4. In de volgende stap USE ABILITIES mag iedere speler de effecten van zijn of haar dobbelstenen gebruiken. Allereerst wordt het resultaat van de rode dobbelstenen (deze kan je later in het spel kopen) met elkaar vergeleken. Win je het gevecht, dan mag jij deze ronde het effect van de rode dobbelsteen gebruiken. Vervolgens bepaalt iedere speler hoeveel geld er uitgegeven kan gaan worden en hoeveel stappen er mogen worden gezet op het parkoers.

5. Voor elk voetje mag een speler zijn of haar meeple 1 veld verplaatsen in de MOVE stap. Met 4 munten mag je eventueel een extra stap zetten. Het is overigens gewoon mogelijk dat meerdere meeples op hetzelfde veld op het parkoers staan.

6. Met het verdiende geld kan vervolgens in de stap BUY tot maximaal 2 nieuwe verschillende dobbelstenen gekocht worden. Deze dobbelstenen kun je vanaf je volgende beurt gebruiken.

7. Verplaats tot slot al je dobbelstenen naar je DISCARD zone. Nadat alle spelers hun fases hebben afgerond, wordt de startspeler dobbelsteen doorgegeven en begint de volgende ronde. Het spel eindigt zodra de eerste speler de finish heeft bereikt!

Conclusie

Cubitos is een spel van John D. Clair, uitgegeven door AEG. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 14 jaar en je bent er 30-60 minuten zoet mee. Het spel speel je simultaan, dus binnen 60 minuten ben je ook echt wel klaar.

Foto Bordspel Cubitos AEG

Dobbelspelletjes doen het altijd goed bij ons! Vol verwachting keken we dan ook uit naar de release van het spel Cubitos. Zoals de titel doet vermoeden, draait het spel om vierkantjes en het rollen van dobbelstenen. In Cubitos neem je het in een racewedstrijd tegen elkaar op. Je bent lekker met je eigen spel bezig, terwijl je probeert je tegenstanders voor te blijven op het parkoers en als eerste de finish probeert te bereiken. Gedurende het spel zal je je dobbelhand kunnen uitbreiden met steeds sterkere en ook vaak ook meer dobbelstenen. En meer dobbelstenen betekent een grote kans op gunstige resultaten/symbolen; meer geld om nog betere dobbelstenen te kopen en meer stappen vooruit op het scorebord. Heb je wat slechte beurten gehad en sta je achter op het scorebord, dan mag je een aantal dobbelstenen bij je totaal optellen. Dit zorgt voor gelijkere kansen en zorgt ervoor dat iedereen aan elkaar gewaagd is.

Ondanks dat strategie een kleine rol speelt in dit spel (je moet wel de juiste dobbelstenen kopen om je dobbelhand te versterken), heeft Cubitos een groot ‘push your luck’ gehalte. Dit neemt niet weg dat het een heerlijk vlot spel is om te spelen. Leuk is ook dat je allemaal tegelijkertijd bezig bent je ‘dice deck’ te versterken. Cubitos is een spel dat niet snel zal gaan vervelen. Sterker nog, ieder spelletje vraagt om een revanche. Bovendien zorgen de verschillende parkoersen en kaarten (oneindige combinaties dus) ervoor dat je nooit uitgespeeld raakt. Een heerlijke aanwinst voor onze spellencollectie die wij dan ook zeer kunnen aanbevelen.

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Cubitos is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Cubitos bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Cubitos


Cubitos is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Cubitos duurt gemiddeld 50 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Cubitos is ontworpen door John D. Clair en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Alderac Entertainment Group & White Goblin Games. .

Koop Cubitos bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671030181147", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000033553797","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Cubitos","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.