Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-8 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Diamant

"Trotseer het gevaar in dit push-your-luck spel en verzamel de meeste edelstenen"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Brr bij het idee alleen al lopen de rillingen je over de rug. De Tacora grot staat bekend als donker, gevaarlijk en vol valstrikken. Toch raap je al je moed bijeen en betreed je de grot. Vreemd genoeg ben je niet eens de enige. Of nou ja, vreemd. Zo vreemd is dat ook niet. De grot is weliswaar levensgevaarlijk, maar hij zit ook vol met edelstenen. Dat is dan ook de reden dat je in dit push-your- luck spel het gevaar trotseert en daarbij natuurlijk meer edelstenen dan de rest probeert bijeen te vergaren. Speel je toch een beetje op veilig of dwing je jezelf door te gaan?

Overzicht van het spel

In dit snelle, push-your-luck spel heeft iedere speler een eigen avonturierpion. Met elke expeditiekaart die opengedraaid wordt, loop je verder de Tacora grot in. Na elke kaart beslis je, door middel van 2 beslissingskaarten, of je verder wil lopen (het gevaar en de edelstenen tegemoet) of wil terugkeren naar de veiligheid van het kamp. Wanneer alle avonturiers terug in het kamp zijn, eindigt die ronde. Het spel wordt over 5 rondes gespeeld en degene die dan de meeste edelstenen heeft verzameld, wint het spel.

Voorbereiding

Leg het speelbord in het midden van de tafel. Schud de expeditiekaarten en leg deze gesloten op de daarvoor bestemde plek op het speelbord. Elke speler krijgt: een avonturenpion, een schatkist en 2 beslissingskaarten. De edelstenen worden naast het speelbord gelegd als voorraad en de 5 barricadetegels (deze staan voor de 5 rondes) worden naast het bord gelegd.

Op expeditie (of toch niet)?

Elke expeditie (ronde) bestaat uit 3 fases, namelijk:
*De grot betreden
*Beslissing van de spelers
*Einde van een ronde

*De grot betreden
Draai de bovenste expeditiekaart open en leg deze op tafel. Er zijn nu 2 mogelijkheden. Er wordt of een schatkaart of een valstrikkaart getrokken.

Schatkaart: Neem het aantal edelstenen uit de voorraad dat op de schatkaart staat aangegeven. Verdeel dit eerlijk onder de avonturiers en leg overgebleven edelstenen op de kaart. De avonturiers leggen de edelstenen naast hun kist.

Valstrikkaart: Er zijn 5 verschillende valstrikken in omloop en elke valstrik komt 3 keer voor. Als er voor de eerste keer een valstrik wordt omgedraaid, gebeurt er niks. Als diezelfde valstrik voor de 2e keer verschijnt, dan moeten alle avonturiers de grot verlaten en zijn ze hun edelstenen kwijt; ze keren met lege handen terug naar het kamp.

Oei, de kraters vol kolkende lava worden nu voor de 2e keer opengedraaid. De expeditie eindigt meteen en de avonturiers keren bang en met lege handen terug naar het kamp

 

*Beslissing van de spelers
Voordat een nieuwe expeditiekaart wordt opengedraaid, moeten alle spelers die nog in de grot zijn beslissen of ze verder willen of niet. Als ze verder gaan maken ze kans op meer edelstenen, maar lopen ze ook het risico alles te verliezen. Als ze teruggaan naar het kamp nemen ze dus geen deel meer aan de expeditie. Ze stellen wel hun tot dan toe verzamelde edelstenen veilig en bergen ze netjes op in hun schatkist. Alle edenstenen die je in je kist hebt verzameld, kan je niet meer kwijtraken. Je maakt je keuze duidelijk door één van de 2 beslissingskaarten om te draaien en open op tafel te leggen.

Durf je verder te lopen of ga je terug naar het kamp? Laat het de rest weten met deze beslissingskaarten

 

*Einde van een ronde
Een expeditie eindigt als alle avonturiers zelf besloten hebben terug te gaan naar het kamp of als dezelfde valstrik voor de 2e keer is opengedraaid en de avonturiers bang en met lege handen moeten terugkeren.

De barricadetegel wordt dan omgedraaid wat aangeeft dat die ronde voorbij is. Eén van de identieke valstrikkaarten wordt verwijderd en de rest van de expeditiekaarten wordt weer geschud en gesloten neergelegd. Een volgende ronde begint.

Expeditie 1 en 2 zijn volbracht. Die ingang is nu gesloten. Expeditie 3 kan van start gaan

 

Einde van het spel

Na 5 rondes eindigt het spel. Alle spelers tellen nu de edelstenen die ze in hun kist hebben verzameld. Een robijn symboliseert 1 punt en een diamant staat gelijk aan 5 punten. Degene met de meeste punten wint.

Heerlijk gezicht zo’n kist vol edelstenen

 

Conclusie

Diamant is een spel van Alan R. Moon (ook bekent van het super populaire Ticket to Ride) en Bruno Faidutti met de tekenkunsten van Paul Mafayon. Het spel wordt uitgegeven door Iello. Het is geschikt voor 3-8 spelers, vanaf 8 jaar en duurt zo’n 30 minuutjes.

Wij vinden Diamant een heerlijk snel en eenvoudig spel! Voor ons persoonlijk is het een nadeel dat het niet geschikt is voor 2 spelers, aangezien we toch het vaakst spelletjes samen spelen. Wat we wel weer een voordeel vinden is dat het spel mogelijk is t/m 8 spelers. Er zijn niet veel spellen voor zoveel spelers beschikbaar. En omdat je allemaal tegelijkertijd speelt, blijft het spel vlot wegspelen ook met een groter aantal avonturiers.

We hebben het nog niet getest, maar denken dat Diamant ook echt leuk en geschikt is om met kinderen te spelen. Tot nu toe hebben we het best een uitdaging gevonden om een spel te vinden dat voor kinderen haalbaar is en ook voor ons nog interessant is. We schatten in dat deze daar goed aan voldoet en ook wat dat betreft zijn we erg blij met deze toevoeging aan de spellenverzameling.

Voordelen van Diamant zijn:
*De eenvoudige spelregels (dus ook snel te leren en aan een ander uit te leggen)
*De korte tijdsduur (je hebt niet altijd een hele avond de tijd of gewoon geen zin in een uren durend spel)
*De snelheid van het spel (je speelt allemaal tegelijkertijd en hoeft niet op elkaar te wachten)
*Mooie vormgeving (het oog wil ook wat)
*Push-your-luck principe (is uiteraard persoonlijk, maar wij houden ervan)
*Geschikt voor kinderen en t/m 8 spelers

Je raadt het al; wij zijn hier blij mee! En jij vast ook!

Leuk dat er nog een Reliekvariant is toegevoegd. Daar zijn deze kaarten voor
Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Diamant is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Lekker snel spel dat leuk is voor volwassenen, maar ook geschikt is voor kinderen"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Diamant bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Diamant

Omschrijving van Diamant


Diamant is een Familiespel dat door 3-8 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Diamant duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Diamant staat in het Engels bekend onder de naam Diamant. Diamant is ontworpen door Bruno Faidutti & Alan R. Moon en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Asmodee, Iello & Schmidt. .

Koop Diamant bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.