Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

50 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Ravensburger

Ravensburger

Review van Disney Villainous

"Well, well... It does feel good to be bad"

— Kimber

In Disney Villainous van Ravensburger speel jij een bekende Disney-schurk en probeer je de andere slechteriken te slim af te zijn door als eerste jouw kwaadaardige doel te bereiken. Gebruik hierbij al de slinksheid, sluwheid en boosaardigheid die je maar kan verzamelen… want in de wereld van de Disney-schurken kan er maar één de meest gevreesde slechterik zijn!

Villainous 1
Iedere speler maakt een keuze uit één van de zes slechteriken

De slechteriken

Wanneer het spel is klaargezet kiest iedere speler een slechterik waarmee hij/zij wilt spelen. De keuze wordt gemaakt uit de volgende Disney-schurken:

  • Captain Hook uit de film ‘Peter Pan’ met als doel: versla Peter Pan op de Jolly Roger.
  • Jafar uit de film ‘Aladdin’ met als doel: begin je beurt met de magische lamp in het paleis van de sultan met Geest onder jouw controle.
  • Maleficent uit de film ‘Doornroosje’ met als doel: begin je beurt met een Vloek op elke locatie.
  • Prince John uit de film ‘Robin Hood’ met als doel: begin je beurt met minimaal 20 Kracht.
  • Queen of Hearts uit de film ‘Alice in Wonderland’ met als doel: heb een Wicket op elke locatie en maak een succesvolle slag.
  • Ursula uit de film ‘de kleine Zeemeermin’ met als doel: begin je beurt met de drietand en de kroon in Ursula’s schuilplaats.

Om het overzicht te behouden welke Disney-schurk welke opdracht uit moet voeren zitten er handige overzichtskaarten bij het spel. Aan de achterkant daarvan vindt je uitleg over wat voor acties je kan nemen. Daarnaast krijgt iedere speler een handig schurken Handboek waarin belangrijke informatie, tips en nuttige eigenschappen van je schurk terug te vinden zijn.

Villainous 9
Iedere speler krijgt een Overzichtskaart en een Schurken Handboek

Spelonderdelen

Het speelbord

Iedere speler heeft zijn/haar eigen speelbord en deze bevatten allemaal 4 herkenbare locaties die thuis horen in de wereld van de Disney-schurk. Dit is jouw rijk en hier kan jouw speelfiguur zich in verplaatsen. Op deze locaties staan symbolen weergegeven die bepalen welke acties jij in jouw beurt uit mag voeren.

Villainous 13
Iedere speler heeft zijn eigen speelbord, Schurk-kaarten en Lot-kaarten

De Ketel van Kracht

Te midden van al dat slechts bevindt zich de Ketel waar spelers ‘Kracht-fiches’ uit kunnen halen om hun snode plannen extra kracht bij te zetten. Want hulp inroepen door kaarten te spelen is zelfs voor doorgewinterde Disney-schurken helaas niet gratis.

Villainous 10
Spelers kunnen uit de Ketel Kracht-fiches halen

Schurk-kaarten en Lot-kaarten

Aan beide zijden van je speelbord liggen 2 kaartenstapels. Aan de linkerzijde vindt je de ‘Schurk-kaarten’. Hierin vindt je onder anderen je ‘Ally(bondgenoten, helpers en huisdieren), ‘Items(voorwerpen die je kan gebruiken), ‘Effect‘- (eenmalig speelbare kaarten) en ‘Condition‘-kaarten (deze speel je tijdens de beurt van je tegenstander) die jouw personage kunnen helpen om de overwinning te behalen. Deze ‘Schurk-kaarten’ worden aan de onderzijde van je speelbord gespeeld.

Villainous 6
De ‘Schurk-kaarten’ bevinden zich aan de linkerkant van je speelbord

Aan de rechterzijde liggen je ‘Lot-kaarten”. Hierin tref je onder anderen de ‘Heroes‘ aan die proberen je van je nobele doel af te houden. Ook hier kom je ‘Items‘ – en ‘Effect‘-kaarten tegen die jou kunnen tegenwerken. Deze kaarten worden aan de bovenzijde van je speelbord gespeeld.

Villainous 5
De ‘Lot-kaarten’ bevinden zich aan de rechterkant van je speelbord

Spelverloop

Het spelverloop is in basis eenvoudig en wanneer je aan de beurt bent bestaat deze uit 3 stappen:

1. Het verplaatsen van je schurk

Verplaats je Schurk naar één van de andere beschikbare locaties. Je mag naar elke locatie binnen je Rijk verplaatsen maar je mag niet op je huidige locatie blijven staan.

Villainous 11
Stap 1: Het verplaatsen van je speelfiguur

Let op! Wanneer er een ‘Slot-fiche’ op één van jouw locatie ligt dan kan je hier (nog) niet naar toe reizen. Wel heb je kaarten tot je beschikking waarmee je deze locaties kunt vrijspelen.

Villainous 2
Een ‘Slot-fiche’ betekend dat je nog niet naar deze locatie kan reizen

2. Het uitvoeren van acties

Op elke locatie vindt je een aantal symbolen terug die laten zien wat je daar precies kunt doen (zie het handige kaartje ‘Actie Symbolen’ voor wat deze allemaal precies inhouden). Je mag al deze ‘Actie-symbolen’ in elke gewenste volgorde spelen; maar iedere actie kan je maar echt één keer uitvoeren in jouw beurt.

Tijdens het spel kunnen bepaalde ‘Actie-symbolen’ afgedekt worden met Lot-kaarten. Wanneer dit gebeurd kun je de afgedekte acties niet meer uitvoeren, totdat de Lot-kaart weer weg is.

3. Je kaarten aanvullen

Wanneer je al je snode plannetjes hebt uitgevoerd vul je de kaarten in je hand weer aan tot vier door kaarten van de Schurk-kaartenstapel te trekken. Wanneer deze op is schud je de aflegstapel door elkaar en maak je een kaartenstapel. Nu is het de beurt aan de volgende speler.

Villainous 4
Aan het einde van je beurt vul je je hand weer aan tot maximaal 4 Schurk-kaarten

Beoordeling

Disney Villainous is erin geslaagd om de magie uit de films over te brengen in dit bordspel. Of je nu kijkt naar de vormgeving van de karakters of de uitwerking van de manier waarop het spelmechanisme werkt, alles klopt en ademt de tijdloze Disney-sfeer uit waarmee we als kinderen zijn opgegroeid.

Het spel zelf biedt vermaak voor meerdere keren spelen. Heb je je namelijk helemaal eigen gemaakt met één slechterik en zijn doel weten te bereiken, dan kun je ook de andere 5 karakters uitproberen, ieder weer met zijn/haar eigen unieke kaarten en doelen.

Echte grote minpunten zijn er bij Disney Villainous niet te noemen. Het enige wat wellicht voor sommige spelers handig had geweest is een spelregelboekje in het Nederlands want in de doos zijn alleen de Engelse spelregels toegevoegd. Gelukkig biedt Ravensburger uitkomst en kan je op hun officiële site de spelregels alsnog in het Nederlands terugvinden.

Plus- en minpunten

+ de vormgeving van het spel is zoals we van Disney gewend zijn prachtig

+ het spel blijft leuk en is meerdere keren speelbaar door de verscheidenheid aan slechteriken

+ er zit een coöperatief element in het spel wanneer je samenwerkt tegen degene die bijna zijn doel heeft behaald

+ er zijn meerdere uitbreidingen op dit spel verkrijgbaar

het spel en de spelregels zijn alleen in het engels

de Ketel waar de ‘Kracht-fiches’ in zitten is gemaakt van plastic en had steviger gekund

met minder spelers is de geluksfactor soms te bepalend voor wie er wint

Villainous 3
Overzicht van het totale spel met 6 spelers

Deze review van Disney Villainous is geschreven door Kimber.
Lees alle reviews van Kimber

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Do you have what it takes to outsmart the other villains?"

— Kimber

Koop Disney Villainous bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Disney Villainous

Omschrijving van Disney Villainous


Disney Villainous komt uit de Villainous Spelfamilie. Disney Villainous is een Strategiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Disney Villainous duurt gemiddeld 50 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Disney Villainous wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Ravensburger. Je koopt Disney Villainous bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Disney Villainous bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594370268416", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000127692571","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Ravensburger%20Disney%20Villainous%20-%20Bordspel%20Enge...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.