Taal
Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Hach, Hjalmar

Review van Evergreen

Wat is er lekkerder dan na een flinke regenbui in het bos te lopen? Je ruikt de bomen en het mos en met je wandelschoenen baan je je een weg door de drassige bodem. De lucht voelt gezond met een flinke dosis zuurstof. Misschien kom je nog een paar paddenstoelen tegen onderweg. Je geniet van de natuur en probeert je de namen van de bomen te herinneren, even in gedachte terug naar die biologieles op school. 

Evergreen

Maar elke keer komen wij tot de conclusie dat er in ons kleine kikkerlandje nog genoeg te ontdekken is over deze bomen en de grond waarin ze staan. Wij houden ervan en komen echt tot rust in de natuur! Jij ook?

De auteur Hjalmar Hach heeft ook flink zijn best gedaan deze sfeer om te zetten in een spel, namelijk Evergreen. De illustraties van Wenyi Geng ogen vrij rustig waardoor je je makkelijk kunt focussen op je strategie. Evergreen is in Nederland uitgegeven door 999 Games en kun je spelen met 1-4 spelers vanaf 8 jaar in ongeveer 45 minuten. 

Evergreen

Ontdek het maar!

Leg het spel klaar zoals beschreven. Iedere speler heeft nu een planeet voor zich met markeerstenen en een zon. In het midden liggen nu een aantal bioomkaarten (bodemsoorten) waar je als speler uit kunt kiezen en een vruchtbaarheidszone waarin je kunt zien wat de waarde is per bioom. Houd dit goed in de gaten, want de waarde verandert heel het spel door en misschien moet je daar tussendoor je tactiek op aanpassen. 

Evergreen
Keuze uit 6 biomen + de joker

Evergreen speel je in 4 seizoenen waarbij je per seizoen een aantal ronden hebt. In het begin heb je meer ronden dan aan het eind van het spel. Per ronde heb je 3 fases en die fases lopen we even kort door. 

  • Kaarten kiezen: Kies een bioomkaart en verplaats het startspelerfiche. Deze fase wordt per speler gespeeld. Een jokerbioomkaart betekent dat je je actie overal mag uitvoeren en niet op een specifiek bioom. Er blijft altijd 1 kaart over. Deze wordt toegevoegd aan de vruchtbaarheidszone.
  • Acties en eigenschappen: Deze fase wordt door alle spelers tegelijk gespeeld waardoor je redelijk wat vaart in het spel houdt. Acties moeten en eigenschappen mogen gespeeld worden. Eigenschappen mogen voor of na je actie gespeeld worden. 
  • Einde van een ronde: Even checken of dit ook het einde van het seizoen is, in dat geval volgt er een puntentelling. 
Evergreen
In Evergreen heb je niet veel nodig om een leuk spel te spelen, meer dan deze speelstukken gebruik je niet.

Acties: Kijk naar de natuur en denk logisch na, een kiem kan niet gelijk uitgroeien tot een grote boom en een grote boom wordt geen kiem. De acties kunnen een combinatie zijn van kiemen planten of het door laten groeien naar een hoge boom. Een actie kun je alleen doen in het bioom van je kaart. Op een kloofveld (stippellijn) kun je niks laten groeien… want het is een kloof 😉

Eigenschappen: Deze mag je overal op je planeet uitvoeren en omvatten ook de groei van kiem naar lage boom of lage boom naar hoge boom. Of de mogelijkheid om een struik te plaatsen, deze tellen mee voor je punten voor het grootste bos. Je kan ook een meer aanleggen, dit zorgt voor een groei op 2 aangrenzende velden. Als laatste is er de eigenschap ‘ontkiemen’, hierbij ga je punten vooruit. 

Punten na een ronde: Je gaat nu kijken naar de richting van de zon op je bomen. Lage bomen leveren je 1 punt op en houden het zonlicht tegen voor 1 veld erachter. Hoge bomen leveren je 2 punten op en houden het zonlicht tegen voor 2 velden erachter. Struiken en meren houden geen zonlicht tegen en kiemen leveren geen punten op. 

Daarna ga je kijken naar je grootste bos, oftewel bomen die aan elkaar grenzen of door middel van struiken aan elkaar grenzen. Het levert je 1 punt op per struik en boom, hoog of laag. 

Punten aan het eind van het spel: Daarbij kijk je ook naar wat er hierboven beschreven is maar er volgt ook een eindtelling. In de vruchtbaarheidszone zie je nu definitief wat de waarde is per bioom (bloemetjes op de kaarten). Elke hoge boom in dat bioom heeft nu de waarde van dat bioom. Als voorbeeld: Het bioom moeras heeft een vruchtbaarheidswaarde van 4 (4 bloemen) en je hebt aan het eind van dat spel 2 hoge bomen staan in dat bioom, dan levert je dat in de eindtelling 8 punten op (2 bomen x een waarde van 4). 

Evergreen
Plant je bos op zo’n manier dat je maximaal van de zon gebruik kunt maken.

Evergreen vs Photosynthesis

Photosynthesis hebben we een tijdje geleden met familie kunnen spelen en vonden we heel leuk, we waren daarom ook heel erg benieuwd naar Evergreen want ja, het thema ligt wel heeeel dicht bij elkaar!

En dat is ook inderdaad zo: In beide spellen draait de zon om je bord en schijnt er licht op je bomen die dan wel of geen punten opleveren. Het grootste verschil in deze spellen zit ‘m daarom in de manier van spelen. In Photosynthesis speel je samen op 1 bord, daarom is de interactie veel groter en ook de ‘pestfactor’. In Evergreen speel je allemaal met je eigen bord en ben je meer bezig in je eigen wereldje. Toch zit er ook een kleine pestfactor in met de bioomkaart die je kiest in de eerste fase. Evergreen speel je dus wat meer op een solitaire manier.

Het tweede grote verschil is de aanblik: Evergreen oogt door het vele wit en wat groen, heel rustig en de bomen zijn kleine speelstukken. Photosynthesis heeft veel grotere kartonnen bomen in herfstkleuren.

Leuk om te weten dat beide spellen door dezelfde maker zijn bedacht.

En wat vinden wij?

Photosynthesis en Evergreen hebben allebei z’n charme. In Photosynthesis zit je elkaar wat meer in de weg. Hou je van zo’n element dan ga je dat spel waarschijnlijk leuker vinden. Maar ben je meer van de spellen zoals Calico en Cascadia, oftewel lekker rustig puzzelen en nadenken, dan ligt Evergreen misschien meer in je straatje. Wij hebben het spel inmiddels al met veel plezier een aantal keer gespeeld en vinden het thema en de uitwerking ervan gewoon heel leuk. Je planeet heeft allerlei mooie uitsparingen en daar houden we van. Het geheel had misschien iets meer kleur mogen hebben, maar is zeker niet saai.

De speluitleg is overzichtelijk en de regels zijn niet heel moeilijk, maar het spelen vereist wel wat denkwerk. Waar ga je je bomen plaatsen zodat een boom niet alleen in het huidige seizoen punten geeft maar als het even kan ook nog in 1 van de volgende seizoenen. En als ik die bioomkaart kies dan levert dat punten op voor een ander soort bioom, is dat handig? Kortom een heerlijk spel waar ook lekker wat vaart in zit.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Evergreen is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Evergreen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Evergreen


Evergreen is een dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Evergreen duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Evergreen staat in het Engels bekend onder de naam Evergreen. Evergreen is ontworpen door Hjalmar Hach en wordt in het in Nederland & België uitgegeven door Horrible Guild. .

Koop Evergreen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Evergreen.

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.