Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Jamaica

"Er zijn kapers op de kust. "

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Je bent een piraat op zee. Met jouw schip bevaar je onbekende wateren. Wat staat je te wachten? Er zijn kapers op de kust. Ga je het gevecht aan of ontwijk je de andere schepen en ga je op zoek naar goud en kostbare schatten? Vergeet niet voor jezelf te zorgen, want zonder voedsel houd je het niet lang vol op zee. Maak de juiste keuzes en vaar de juiste route zodat jij het eiland Jamaica kan veroveren. Ahoy kapitein!

Jamaica is een leuk bordspel wat zich afspeelt op zee, uitgegeven door Space Cowboys die we onder andere kennen van het spel Splendor. Het is ontworpen door Bruno Cathala, Malcolm Braff en Sébastien Pauchon. Het spel is voor 2-6 spelers boven de 8 jaar. En de duur varieert tussen de 30-60 minuten ongeveer, afhankelijk met hoeveel spelers je speelt.

Iedere piraat kiest een gekleurd schip en krijgt een plankje met 5 scheepsruimtes. Ook krijgt elke speler een pak actiekaarten. Op die actiekaarten staan verschillende soorten handelingen die uitgevoerd kunnen worden. Een actie kan zijn dat je een van je voorraden in het schip gaat aanvullen. Je gaat bijvoorbeeld goud, buskruit of voedsel inladen. Maar een actie kan ook zijn dat je gaat varen; vooruit of achteruit. Hoeveel je van een product mag inladen of hoe ver je voor- of achteruit gaat wordt bepaald door het aantal ogen dat is gegooid met de dobbelstenen. Elke ronde is er een aangewezen kapitein die het kompas in handen heeft. Hij gooit de dobbelstenen en bekijkt de 3 actiekaarten die hij telkens in zijn hand heeft. Hij kiest de meest gunstige en past de volgorde van de gegooide dobbelstenen aan aan de desbetreffende acties. De actie links bovenin de kaart is de ochtendactie en rechts bovenin is de avondactie. Je rond altijd je ochtendprogramma af voor je aan het avondprogramma begint. De kapitein kan de gewenste dobbelsteen plaatsen bij het zonnetje (ochtendactie) en bij het maantje (avondactie). Vervolgens kiezen de overige spelers ook hun actiekaart aan de hand hiervan en leggen deze omgedraaid op tafel neer. Als iedereen dit gedaan heeft worden de acties om beurten uitgevoerd. Wanneer iedereen aan de beurt is geweest wordt het kompas doorgegeven aan de volgende kapitein en die dobbelt dan weer opnieuw. Vervolgens kan je weer een keuze maken uit 3 actiekaarten, waaronder nu 1 nieuwe die is gepakt van de stapel.

Jamaica Review door Mervin en Ginger. Uitgever Space Cowboys. Bordspel

Jamaica Review door Mervin en Ginger. Uitgever Space Cowboys. Bordspel

Wanneer je beweegt op zee kom je in verschillende velden. Voor een veld moet je soms voedselfiches betalen of gouden dubloenen. Kan je dat niet betalen dan word je gestraft en moet je de gevechtsdobbelsteen gooien om te zien hoeveel stappen achteruit je moet doen. Als je een ster gooit heb je geluk en mag je blijven staan.
Kies de juiste route die je wilt varen, want alleen dan maak je kans om schatkisten te ontdekken. Als je op een veld komt met een schatkist krijg je een schatkaart en daarmee krijg je pluspunten, minpunten of een speciale kracht. Een krachtenkaart kan je sterker maken in een gevecht, meer scheepsruimte geven of ervoor zorgen dat je een extra actiekaart in je handen mag houden.

Jamaica Review door Mervin en Ginger. Uitgever Space Cowboys. Bordspel

Jamaica Review door Mervin en Ginger. Uitgever Space Cowboys. Bordspel

Wanneer kom je in een gevecht terecht met een andere piraat?

Als je jouw schip beweegt en terecht komt op een veld waarin al een ander schip staat ga je het gevecht met elkaar aan. De aanvaller bepaalt of hij buskruitfiches wilt inzetten vanuit zijn scheepsvoorraad. Elk fiche buskruit telt als een punt. Daarna wordt de gevechtsdobbelsteen gegooid waarop getallen staan. Dat getal plus het aantal fiches buskruit bepaalt de score. Heeft je tegenstander hierna een hogere score dan wint hij. Als je even hoog uitkomt gebeurt er niets. Maar als er een winnaar is dan mag hij kiezen uit een van de volgende acties: 1. inhoud stelen uit één scheepsruimte van de ander 2. een schatkaart stelen van de ander 3. zelf een schatkaart weggeven aan de ander. Je geeft een schatkaart weg wanneer er bijvoorbeeld minpunten op staan.

Let op! De scheepsruimtes kunnen vol raken en mocht je dan opnieuw iets willen inladen dan zal er een ander product over boord gegooid moeten worden.
Het spel stopt wanneer de eerste speler het bord rond is. Hij is weer terecht gekomen op Port Royal, het beginpunt. De andere spelers maken daarna hun beurt af en dan wordt ieders puntenaantal geteld. Je eindscore wordt bepaald door het witte of rode getal van het veld waarop het schip zich bevindt plus het aantal gouden dubloenen in de scheepsruimtes plus of eventueel min de schatkaartpunten. De winnaar is degene met de meeste punten en dus niet per definitie het schip wat het eerst over de finish gaat. Maar toch is de race belangrijk.

Jamaica Review door Mervin en Ginger. Uitgever Space Cowboys. Bordspel

Conclusie

Het eerste wat ons opviel en wat iedereen opvalt met wie we het spel gespeeld hebben is het artwork van het spel. Het spelregelboekje is een prachtige schatkaart met tabbladen. Het bord is kleurrijk en bevat mooie details en zelfs de doos is zodanig ingedeeld dat alles keurig een plekje heeft. Daar worden wij blij van, zo’n geordend spel!
Ook zijn de regels heel duidelijk uitgelegd en begrijp je het spel erg snel. Het is een familiespel. Wat wij leuk vinden is dat er verschillende elementen in het spel zitten wat ervoor zorgt dat het dynamisch is. Je kan verschillende handelingen uitvoeren en keuzes maken. Het is dus ook een tactisch spel. Het kan aan het begin lijken dat een speler er met de winst van door gaat, maar dat kan heel gauw veranderen. Alles kan nog gebeuren. Het spel is pas gespeeld als de eerste speler over de finish gaat. Het liefst spelen wij het spel met ongeveer 3-4 personen. Hoewel het leuk is als je wat tactiek en je denkvermogen gebruikt is het geen spel dat lastig te begrijpen is. Wij vinden het een aanrader en het valt tot nu toe bij iedereen goed in de smaak.

Mervin en Ginger Bitmoji

Deze review van Jamaica is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Maak de juiste keuzes en vaar de juiste route zodat jij het eiland Jamaica kan veroveren."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Koop Jamaica bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Jamaica

Omschrijving van Jamaica


Jamaica is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Jamaica duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Jamaica staat in het Engels bekend onder de naam Jamaica. Jamaica is ontworpen door Malcolm Braff, Bruno Cathala & Sébastien Pauchon en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door GameWorks SàRL, Space Cowboys, Asterion Press, Galápagos Jogos, Popcorn Games & Rebel Sp. z o.o.. .

Koop Jamaica bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Jamaica.

High Society spel doos box Spellenbunker.nl

High Society

Kolonisten van Catan, De - Junior Bordspel

Kolonisten van Catan, De – Junior

Review door Rood met Witte Stippen
Hey, That's My Fish! spel doos box Spellenbunker.nl

Hey, That’s My Fish!

Save Patient Zero spel doos box Spellenbunker.nl

Save Patient Zero

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.