Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Jurassic World – The Boardgame

"Life finds a way"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Life finds a way’ Dit is één van de beroemdste quotes uit de Jurassic Park films. Waarom lukt het toch maar niet om die dino’s een keer in hun verblijf te laten zitten? Of vindt jij een loslopende T-rex of Velociraptor stiekem geweldig om te zien? In het bordspel Jurassic World krijg je zelf de touwtjes in handen. Kun jij het beter dan John Hammond?

De echte dino fan moet natuurlijk ook een dinobordspel hebben. Met Jurassic World komt je wens in vervulling. Verzamel je vrienden bij elkaar en ga samen aan de slag want dit is namelijk een coöperatief spel. Jullie mogen laten zien dat jullie samen alle vaardigheden bezitten om een veilig en goed draaiend dinopark te ontwikkelen.

Jurassic World - The Boardgame

Jurassic World kan worden gespeeld vanaf 12 jaar en met 2-6 spelers. Een spel duurt zo’n 60 minuten maar dat is slechts een richttijd. Het kan veel sneller voorbij zijn of juist langer duren. Daarover later meer. De uitgever is Just Entertainment (voorheen Just Games).

Doel spel

Er moet samengewerkt worden om een compleet dinopark op te zetten. Je graaft dino’s op, ontwikkelt ze in het lab en gaat ze uiteindelijk in het park plaatsen. Je park heeft natuurlijk ook gebouwen nodig en de veiligheid moet in orde zijn. Mensen komen ook om geëntertaind te worden. Zorg dat ze een onvergetelijke dag beleven. Voor je leven rennen omdat de T-rex is uitgebroken telt niet als entertainment 😉 Hebben jullie tijdig aan alle opdrachten van een missie voldaan, dan winnen jullie. Is dat niet gelukt voordat de Danger meter op 20 staat, dan zijn jullie waarschijnlijk opgegeten en hebben jullie verloren!

Verschillende borden

Het spel bestaat uit 3 losse borden…

  • Hoofdbord. Mooi vormgegeven eiland waarop het park gebouwd wordt. Hier worden alle acties gekozen, worden de gebouwen geplaatst en natuurlijk alle dino’s. Bovenaan het bord wordt met rood de Danger meter bijgehouden en daaronder de Entertainment meter. Het gevaar moet laag blijven en het entertainment juist hoog. Linksboven de Danger Clock meter. Hier moet na elke beurt een gevaar opgelost worden door een specifieke speler.
Jurassic World - The Boardgame
Het hoofdbord doet je echt denken aan de film. Een gaaf eiland vol met coole dino’s.
  • Mainstreet. Hierop liggen de stapels met gebouwen en upgrades. Ook de gekozen missie wordt hier geplaatst en de stapel Danger! kaarten. Je zult vaak gebruik maken van Mainstreet, alle belangrijke benodigdheden kun je hier krijgen.
Jurassic World - The Boardgame
MAINSTREET – Hier kun je upgrades en gebouwen krijgen. Boven beide opties staat de financiële voorwaarde. Dit moet je eerst gooien, daarna nog de specifieke voorwaarde van de opengedraaide kaart.
  • Fossil Dig Site / Research Lab. Hier vindt het wonder plaats. Op de Fossil Dig Site worden dino’s ‘opgegraven’. Daarna worden ze een verdieping naar boven geschoven, naar het Research Lab. Daar wordt uit het gevonden DNA een dino gemaakt.
Jurassic World - The Boardgame
FOSSIL DIG SITE / RESEARCH LAB – Hier worden de dino’s opgegraven, bewerkt in het lab en uiteindelijk geplaatst in het park. Let op de financiële en research voorwaarde voor de koperen, zilveren en gouden dino’s.

Spelmechanisme 

Er wordt een missie gekozen. Er is keuze uit makkelijk, medium en moeilijk. Hierop staan de doelen die je moet halen. Ook kiest elke speler een type werknemer + vaardigheden waar je mee gaat spelen. Dit is tijdens het hele spel jouw rol. Dit principe herken je misschien uit Pandemic. Als werknemer heb je sterke vaardigheden en minder sterke vaardigheden.

Jurassic World - The Boardgame
Keuze uit 6 werknemers + hun specifieke vaardigheden. Aan de hand van het aantal dobbelstenen achter elke vaardigheid kun je zien waar ze goed en slecht in zijn.

Beginnend bij de startspeler, kiest elke speler een actie en zet daar zijn spelers pion neer. Sommige acties kunnen meerdere spelers tegelijk doen. Aan de kleuren en plaatjes op het bord en op de kaartjes kun je herkennen welke type werknemer daar de grootste kans maakt iets voor elkaar te krijgen.

De basis van het spel is gebaseerd op…dobbelstenen! En dat maakt dat dit spel dus een vrij hoge geluksfactor heeft. Op alle werknemerskaarten staat namelijk met hoeveel dobbelstenen voor een bepaalde vaardigheid gegooid mag worden. Elke actie vereist een bepaald minimumaantal ogen om hem te voltooien. Dan zie je ook dat iedereen ergens in gespecialiseerd is en die actie waarschijnlijk regelmatig gaat uitvoeren. Gooi je te weinig? Pech en je beurt is voorbij.

Met behulp van de upgrades kun je jezelf sterker maken in bepaalde vaardigheden.

Upgrades zijn te ruilen onder elkaar. Bij het ontwikkelen van de dino’s zie je bijvoorbeeld onderscheid in moeilijkheidsgraad. Op de fiches staat of het een koperen, zilveren of gouden dino is. Hoe waardevoller de dino, hoe meer ogen je met de dobbelstenen moet gooien om ze te kunnen ontwikkelen. Ervaring leert dat je sterk moet staan qua vaardigheid om die gouden dino te scoren.

Jurassic World - The Boardgame
Voorbeeld van een upgrade. Met deze upgrade wordt je sterker op financieel gebied. Maar altijd goed lezen! Op deze kaart staat dat de upgrade pas actief wordt bij de bouw van het vierde gebouw.

Met de gebouwen kun je werken aan het entertainment spoor. Deze worden op het bord geplaatst met een max van 6. Niet vergeten te doen! Je gaat snel op in het ontwikkelen en plaatsen van dino’s maar als je de gasten in je park niet entertaint verlies je alsnog en kun je trouwens ook niet de duurdere dino’s ontwikkelen.

Uitbreken van dino’s

Het spel is zo gebouwd dat de kans steeds groter wordt dat er een uitbraak is van één of meerdere dino’s naarmate je er meer plaatst in het park. Na elke ronde moet de Danger Clock worden opgelost. De startspeler van die ronde moet met een bepaalde vaardigheid het gevaar oplossen door het vereiste aantal ogen te gooien.

Jurassic World - The Boardgame
Deze jongens wil je niet achter je aan hebben! Als ze uitbreken slaat de paniek toe, de Park Ranger moet snel in actie komen.

Let dus goed op wie de startspeler wordt, deze mag namelijk elke ronde zelf gekozen worden.

Als dat niet lukt wordt er een Danger kaart getrokken en uitgevoerd. Als jullie pech hebben gaat het goed mis in het park en hoop je dat je sneller kunt rennen dan de anderen. Als de Danger Clock helemaal rond is na 6 ronden, wordt er sowieso een Danger kaart getrokken. Hierop kan trouwens een direct gevaar staan dat meteen plaatsvindt of een continu gevaar dat opgelost moet worden.

Jurassic World - The Boardgame
Deze dino’s eten allen maar takjes, maar zorgen ook voor problemen als ze losbreken.

Dino’s kunnen weer in hun verblijf worden geplaatst maar schiet wel op, want de Danger meter schiet omhoog als het te lang duurt. Met een beetje pech kom je in één beurt direct op 20 terecht en is het spel voorbij.

Wat vinden wij van Jurassic World

Chantal en ik zijn erg fan van de filmreeks van Jurassic Park/World. Dus toen we dit spel zagen liggen voor een mooie prijs hebben we hem meegenomen. Inmiddels hebben we hem al aardig wat keren gespeeld. Het moeilijkste niveau hebben we nog steeds niet gehaald, maar die uitdaging staat nog steeds open. Paar keer heel dichtbij geweest.

Coöperatieve spellen zie je gelukkig steeds meer verschijnen. Vroeger was dat best zeldzaam. Het samenwerken en overleggen met elkaar is het hart van dit type spellen. Dat concept trekt ons altijd wel aan. Inmiddels groeit onze collectie coöperatieve spellen gestaag met naast Jurassic World titels als Andor, Magic Maze, The Crew, Similo, Back to the Future, Tranquility en Paleo.

Bij coöperatieve spellen, zoals ook Jurassic World zien we een groot voordeel. Het is erg toegankelijk om nieuwe of onervaren spelers mee te laten doen. Die zien vaak tegen een nieuw spel op, hebben het gevoel dat ze het niet kunnen misschien. Maar doordat iedereen samenwerkt met elkaar zakt dat gevoel snel weg hebben we gemerkt.

Jurassic World - The Boardgame
De grote ster van het park!

Aan de andere kant ontdekte we ook een nadeel. Het spel kan gespeeld worden t/m 6 spelers maar in de praktijk is dat niet leuk, 5 spelers trouwens ook niet. Met 3-4 spelers is dit spel het leukst om te doen. Met meer spelers gebeurt het namelijk regelmatig dat iemand op een actieveld moet staan waar niemand eigenlijk iets aan heeft of überhaupt uitgevoerd kan worden omdat de andere acties al bezet zijn.

Maar los daarvan vinden wij het een leuk spel om te spelen, het komt dan ook met een bepaalde regelmaat op tafel. Hou jij van coöperatieve bordspellen? Vind je een hoge geluksfactor niet erg en hou je van een hard brullende Indominus Rex? Trek dan snel je retro Jurassic Park T-shirt aan en speel dit spel met je vrienden.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Jurassic World – The Boardgame is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Jurassic World – The Boardgame bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Jurassic World – The Boardgame

Omschrijving van Jurassic World – The Boardgame


Jurassic World – The Boardgame is een Strategiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Jurassic World – The Boardgame duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Jurassic World – The Boardgame wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Just Games. Je koopt Jurassic World – The Boardgame bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Jurassic World – The Boardgame bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Jurassic World – The Boardgame.

Hoogspanning- De eerste vonken

Hoogspanning: De eerste vonken

Tea for 2 Bordspel Kaartspel

Tea for 2

Review door Garcia & Menno
Foto Bordspel Parijs de Lichtstad

Parijs: de Lichtstad

Review door Das
La Casa de Papel Escape Game Jumbo Escap room spel

La Casa De Papel – Escape Game

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.