Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

75 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Rustemeyer, Peter

Review van Paleo

Ben jij de dappere verkenner, jager, of vrouwelijke krijger die ervoor kan zorgen dat je sterk genoeg wordt om je groep mensen goed te verzorgen? Of ben je misschien een handige uitvindster, zit je boordevol ideeën en sta je te popelen om die ten uitvoer te brengen? Of een dromer, die droomt om misschien wat moediger te zijn… 1 ding is zeker! In het spel Paleo hoef je je in ieder geval niet te vervelen!

Paleo 999Games - Inhoud
Inhoud

Thema’s zoals het prehistorische tijdperk doen het op de één of andere manier altijd goed, en er zijn ook al verschillende spellen met dat thema op de markt gekomen, denk maar aan Honga en Stenen Tijdperk bijvoorbeeld. En toch is Paleo niet een spel wat ‘zomaar’ achter die rij gezet kan worden. Want Paleo biedt wel weer een heel nieuw avontuur, met weer op zichzelf staande mogelijkheden.

Paleo is een coöperatief spel, dus het vereist samenwerking. Het spel kan je spelen met 2-4 spelers vanaf 10 jaar. Paleo is bedacht door Peter Rustemeyer, geïllustreerd door Dominik Mayer en is uitgegeven door 999 games.

Doel van het spel

Je gaat een groep mensen vormen en samen met andere groepen mensen zorg je voor eten, ga je bouwen en ga je de strijd aan met mammoeten, wolven, beren en sabeltandtijgers. Krijg je het samen met je medespelers voor elkaar om de rotstekening af te maken? Dan winnen jullie direct met z’n allen Paleo! Maar hebben de mensen niet genoeg te eten, te veel schade gekregen, of lukt het niet de nachtelijke missies te voltooien dan krijgen jullie extra doodshoofdfiches. Hebben jullie er 5, dan verliezen jullie direct Paleo…

Hoe speel je Paleo?

De speluitleg is heel discreet en verklapt weinig over de inhoud van de kaartjes, waardoor elk spel echt verrassend is. In deze review gaan we dat dan ook niet doen. In de doos zitten namelijk verschillende modules die door de bedenkers handig gecombineerd zijn waardoor er levels ontstaan van gemakkelijk tot dodelijk. Er wordt ook geadviseerd om pas verder te gaan naar het volgende level als je het vorige hebt gewonnen.

Paleo _ 999 Games

Leg het spel neer zoals beschreven in de speluitleg. Dat kost wel eventjes tijd omdat je moet bekijken welke modules je gaat spelen en dat moet voorbereiden. Als dat is gebeurd schud je de module kaarten door de basiskaarten heen.

Paleo

Elke speler krijgt 2 mensen van de mensenstapel en legt die open voor zich neer, dit is het begin van je ‘groep’. Daarbij is natuurlijk interessant wat jouw mens ‘kan’. De hoeveelheid hartjes laat zien wat hij aankan qua schade. Linksonder zie je de capaciteit, bijvoorbeeld kracht (speer), handigheid (gekruist gereedschap) of waarneming (oog). Hierboven staat bij sommige mensen nog wat je krijgt aan gereedschap fiches.

Paleo - 999 Games

Het spel heeft dag en -nachtfases. Voor de dagfase verdeel je de stapel basiskaarten en modules over de spelers. De bedoeling is dat een speler alleen de achterkanten ziet en de volgorde niet veranderd. Even wat zelfbeheersing dus! Maar wat wel handig is: de achterkanten geven wel een hint over wat er op de voorkant te vinden is. Bijvoorbeeld bos, rivier en bergen levert je meestal goederen op, terwijl het kampvuurtje staat voor ‘thuis’ en levert je ideeën, dromen, de mogelijkheid om te bouwen of om een mens aan je groep toe te voegen.

Paleo 999 Games

Een speelronde gaat verder als volgt. Iedere speler pakt van zijn stapel de eerste 3 kaarten. De volgorde mag niet veranderd worden. Je kiest dan op basis van de achterkanten en eventueel in overleg met je medespelers een kaart uit. Als iedereen dat gedaan heeft, draaien de spelers tegelijkertijd hun kaart om. Zonder de inhoud van de kaarten te verklappen kunnen we wel uitleggen dat je vaak uit een aantal opties of mogelijkheden kan kiezen:

Je moet iets inleveren of capaciteiten hebben om iets te kunnen krijgen, bijvoorbeeld goederen of gereedschap.

Paleo

Meestal moet je ook kaarten gedekt afleggen of de kaart die voor je ligt vernietigen (op het kerkhof leggen) als je deze hebt gespeeld.

Paleo 999 Games

Soms staat ook de optie met 2 handjes op je kaart. Dit betekent dat je kunt samenwerken met een andere speler, maar zelf kun je dan geen actie meer doen. Het kan ook zijn dat er een negatieve actie op staat of je hebt een ‘gevarenkaart’. Deze kunnen helaas niet genegeerd worden, maar gelukkig heb je medespelers die je kunnen helpen!

Paleo - 999Games

Samen ga je kijken welke kaart als eerste uitgevoerd of genegeerd gaat worden. Spelers die bijvoorbeeld iets willen bouwen hebben soms hulp nodig en spelers kunnen overleggen om te kijken of het handig is om te helpen. Het voordeel van samenwerken is natuurlijk dat je je capaciteiten kunt bundelen maar ook je gereedschap fiches, je kunt daarna ook de buit verdelen of de schade verdelen die mensen oplopen.

Paleo

Als je kaarten op zijn ga je ‘slapen’, je kunt niets meer doen en wacht tot de andere spelers ook klaar zijn. Zijn alle spelers hun handkaarten kwijt dan eindigt de dagfase. Je kunt ook eerder gaan slapen, in dat geval leg je je kaarten op de aflegstapel, als hierbij meer dan 1 rode gevarenkaart zit dan kun je je schade verdelen. Zo kun je een paar vervelende kaarten ontlopen.

Paleo

In de nachtfase worden alle mensen van iedere speler gevoed met 1 vlees, daarom is het essentieel dat je dus tijdens de dagfase genoeg vlees hebt binnengehaald. Daar hebben wij zelf ook van geleerd Daarnaast moeten beide missiekaarten ook opgelost worden. Doe je dit niet of heb je niet alle mensen kunnen voeden, dan levert je dat een doodshoofd op per actie, en die wil je niet hebben…Daarna worden alle open en gedekte aflegkaarten geschud en een nieuwe dag begint….

Paleo - bordspel

Conclusie

Hou je van coöperatieve spellen zoals Pandemic en Jurassic World, dan ga je Paleo ook zeker leuk vinden! Persoonlijk vinden we dat bij Paleo het samenwerken nog iets centraler staat, want bij Paleo kun je kiezen met wie je gaat samenwerken en kun je je capaciteiten bundelen, waardoor je veel sterker staat. Het valt ook zeker onder de strategiespellen, maar die strategie ga je dus samen bedenken. Alles is van jullie samen. Wij zijn best al wat pittige spellen gewend, maar hadden toch in Paleo wat struggles om door de eerste levels heen te komen, kortom Paleo biedt zeker genoeg uitdaging! Als je mensen ineens te veel schade tegelijkertijd moeten incasseren, dan gaat het ineens toch wel heel hard met die doodshoofdfiches, maar daar leer je als groep snel van.

De bedenkers verklappen zo goed als niets over de inhoud van het spel, ga hier zeker in mee dan zal Paleo je elke keer verrassen!

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Paleo is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Paleo bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Paleo is een coöperatief spel dat zich afspeelt in het stenen tijdperk.

Het stenen tijdperk is een moeilijke tijd: het is eten of gegeten worden. Samen proberen jullie als volksstam te overleven en te blijven streven naar vooruitgang. Maar aan alle kanten loert het gevaar om de hoek: Er zijn wilde dieren, stormen en ander volksstammen die op de loer liggen.

Iedere speler speelt met een groep mensen uit de stam, bijvoorbeeld: stoere vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en waakzame verkenners. Samen vorm je een volksstam en ga je de omgeving verkennen. Zo belanden jullie steeds in nieuwe avonturen. Overleven is alleen mogelijk als jullie allemaal goed samenwerken.

Iedereen krijgt een eigen stapel kaarten met de te verkennen omgeving en de beschikbare tijd. Alles draait om het ontdekken van nieuwe dingen en daarom staan er ook steeds nieuwe uitdagingen te wachten!

Het spel heeft tien verschillende modules, die je op verschillende manieren kunt combineren. Daarom is het spel iedere keer weer anders.

Gaat het jullie lukken om te overleven en de grotschilderingen af te maken en zo jullie stempel op de geschiedenis te drukken?

Omschrijving van Paleo


Paleo is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Paleo duurt gemiddeld 75 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Paleo is ontworpen door Peter Rustemeyer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Paleo bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Paleo bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1610122050168", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9300000016275176","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Paleo%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.