Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Game Master, The

Game Master, The
Ontwerper(s)

Tol, Hans van

Review van King of the Valley

"Wie zou ik in mijn koninkrijk willen?"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Als koning stap je ‘s morgens uit je veel te grote bed, poetst je kroon op en vraagt om een ontbijtje, of misschien wel 2. Je kijkt uit je raam en bestudeert de vallei. In de vallei zie je allerlei soorten mensen, de hardwerkende boeren en boerinnen, de belastinginners maar ook de mensen van stand zoals de hertog en natuurlijk de koningin. Wie zou ik in mijn koninkrijk willen?

King of the Valley

Om koning van deze vallei te worden zul je toch echt een goede reputatie moeten opbouwen. Door veel geld en roem te verzamelen kun je je onderdanen naar je kasteel leiden, je invloed daarmee verhogen en de enige echte koning van de vallei worden! 

King of the valley is een leuk strategisch en tactisch spel ontworpen door Hans van Tol. Geschikt voor 2-4 personen vanaf 10 jaar en uitgegeven door The Game Master. Een spel duurt ongeveer 45 minuten, maar met 2 spelers zul je waarschijnlijk wat eerder klaar zijn.

Aan de slag!

Leg het spel klaar zoals beschreven, wat meteen opvalt is de leuke heuvel waar je toekomstige onderdanen vanaf ‘glijden’. Kies een spelerskleur en een startspeler. Wij dobbelen hier altijd om. De startspeler zet zijn Koningspion op een onderdaan in de vallei, de rest volgt met de klok mee. 

King of the Valley

Je beurt ziet er nu als volgt uit:

 • Vanaf de tweede ronde mag je een onderdaan rekruteren vanaf de heuvel (behalve de grijze tegels) en betaald hier de prijs voor. Deze actie is optioneel.
 • Onderdanen pakken of activeren in de vallei. Dit doe je octogonaal (ja, voor ons was dit ook een nieuw woord 😅) oftewel je mag 8 richtingen op. Je hebt dan de volgende keuze. Of je claimt de onderdaan waar je op gaat staan, of een tussenliggende tegel. Kies je een tussenliggende tegel, dan mag je in diezelfde lijn ook de andere tegels pakken die hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld in de lijn zitten 3 farmers dan mag je die alle 3 pakken. Helaas mag je geen onderdanen verwerven van een tegel waar een koningspion van een tegenspeler staat. De actie van het verplaatsen is verplicht.
 • Bonussen claimen als dat kan: Oftewel je hebt inmiddels een Queen, Duke, Countess, Farmer of Farmers Wife gespaard. Deze leg je apart (ze zijn nog wel van jou) en ontvangt de Koninkrijkbonus en 5 goud. Deze actie is optioneel.
 • De heuvel en vallei weer aanvullen met tegels.

King of the Valley

Er zijn ook ‘bijzondere’ onderdanen, oftewel specialisten. Ook is er een Jester (hofnar). Wat kun je hiermee?

Jester: Telt als een onderdaan om zo bijvoorbeeld je bonus te halen, maar de Jester geeft je uiteindelijk geen punten. Zodra je hem claimt, moet je meteen beslissen voor welke onderdaan je hem wilt gebruiken.

Specialisten (grijze tegels):

 • Priester: Normaal gesproken mag je alleen in 1 rechte lijn door de vallei lopen, maar land je op de priester dan mag je vanuit daar een nieuwe weg lopen, dit geeft je een mogelijkheid een onderdaan te bemachtigen die je anders niet had kunnen pakken. Dit kost je wel 1 goud.
 • Tovenaar: Hiermee kun je een onderdaan in je Koninkrijk ruilen met een onderdaan vanaf de heuvel zonder kosten.
 • Belastinginner: Hiermee kun je extra goud krijgen, soms moet je daar wel onderdanen voor inleveren. Je moet er daarna een belastinginnerfiche op leggen, want de volgende keer mag je niet diezelfde soort onderdaan gebruiken.

King of the Valley

Wanneer is het klaar?

Als de heuvel niet meer aangevuld kan worden eindigt het spel maar wel zodat iedereen evenveel beurten heeft gehad. 

Nu is het tellen geblazen, hiervoor zit er een handig scoreblokje bij het spel.

Je krijgt punten voor: 

 • Koppelbonus: Iedere boer wil graag zijn boerin. Kun je setjes maken dan krijg je per set 2 punten.
 • 1 goud = 1 punt
 • Orde van de ridders: Hoe meer ridders je hebt van dezelfde kleur hoe hoger je bonus. 
 • Je telt de punten van je onderdanen.
 • Je telt je koninkrijkbonussen.

King of the Valley

Degene met de meeste punten is de echte King of the Valley! Bij gelijkspel telt de hoogte van de invloed. Wij hadden dus èn gelijksspel èn gelijke invloedswaarde, hoe frustrerend!

Onze mening

King of the Valley is een spel wat je snel klaar kunt leggen op tafel en wat ook heel toegankelijk is. De spelregels zijn lekker eenvoudig en overzichtelijk. Ook duurt het spel niet eindeloos lang. Dit zijn echt wel voordelen en zorgt ervoor dat je het spel weer snel uit de kast haalt.

King of the valley is daarnaast ook prima te doen met 2 spelers, dit vinden wij ook een pluspunt aangezien we ook vaak samen spelen. Bij veel spellen is de conclusie dat het dan met 2 spelers toch minder leuk is. Met meerdere spelers is het wel iets uitdagender, want ja de vallei kan compleet veranderd zijn als jij je beurt begint, dus moet je weer een plan B bedenken.

King of the Valley heeft ook niet 1 leidende tactiek. Er zijn meerdere manieren om te winnen dus ga maar lekker uitproberen. De herspeelbaarheid is ook wel groot omdat de vallei natuurlijk elke keer anders is, net zoals de heuvel trouwens. 

Het speelmateriaal en de doos zien er leuk en kleurrijk uit. Dat trekt altijd aan, en die heuvel is ook weer origineel!

Kortom een leuk toegankelijk spel wat niet zo snel gaat vervelen.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van King of the Valley is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop King of the Valley bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over King of the Valley

Omschrijving van King of the Valley


King of the Valley is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje King of the Valley duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . King of the Valley staat in het Engels bekend onder de naam King of the Valley. King of the Valley is ontworpen door Hans van Tol en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door The Game Master, FoxGames, HUCH! & Origames. .

Koop King of the Valley bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als King of the Valley.

Shadow Kingdoms of Valeria spel doos box Spellenbunker.nl

Shadow Kingdoms of Valeria

Reef Bordspel

Reef

Kodama Duo spel doos box Spellenbunker.nl

Kodama Duo

Not Alone spel doos box Spellenbunker.nl

Not Alone

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.