Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-8 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Faidutti, Bruno

Review van Machiavelli Deluxe

Machiavelli Deluxe is de nieuwe editie van het populaire kaartspel. Het familiespel heeft in het verleden al een aantal mooie nominaties en prijzen in de wacht gesleept. In Machiavelli kruip je elke ronde in de huid van een ander karakter. Door goud te verzamelen en je eigen stad te bouwen probeer je de meeste punten binnen te slepen en zo het spel te winnen. Het spel zit vol bluf en intrige. Tactisch spelen is dus aan de orde. 

Machiavelli Deluxe - Kaartspel - 999 Games

Voorbereiding en spelverloop

(In deze review gaan we uit van 4-7 spelers).
Iedere speler ontvangt 4 gedekte gebouwkaarten, 2 gouden munten en een overzichtskaart. Bepaal door loting wie de kroon krijgt en hiermee de startspeler is.
Machiavelli speel je in een aantal rondes. Elke ronde bestaat uit twee fases. De kiesfase en de actiefase.

Kiesfase

In het eerste deel van de kiesfase, kies je een karakter. De ‘koning’ mag de kiesfase altijd starten. In de kiesfase geef je de kaarten, met de klok mee, aan elkaar door.
Elk karakter heeft een speciale eigenschap. Zo heb je een ‘moordenaar’, do I need to say more? Een dief, hebben jouw tegenstanders teveel goud in hun voorraad naar jouw mening? Misschien durf jij het dan aan om deze ronde de dief te spelen. Of gaat de bouw van je stad te traag? Dan is de bouwmeester deze ronde een goede keuze voor jou, want jij bouwt deze beurt als enige tot 3 gebouwen.
Elk karakter heeft ook zijn eigen nummer, maar daar meer over in de actiefase.

Machiavelli Deluxe - Kaartspel - 999 Games
Karakterkaarten

Actiefase

In actiefase spelen de spelers niet meer met de klok mee, maar op volgorde van karakter. Linksboven op de karakterkaarten staat het nummer van je karakter. Dit geeft aan wanneer je aan de beurt bent in de ronde. Heb jij de ‘1’ op jouw karakterkaart staan? Dan begin jij dus de actiefase. Bedenk goed wanneer je in een ronde aan de beurt wilt komen met jouw bijbehorende karaktereigenschap.
Leg karaktertegels van de meespelende karakter opvolgend in het midden van de tafel, zodat het voor iedereen overzichtelijk is in welke volgorde er gespeeld wordt.
Als jouw karakter aan de beur is, kun je kiezen voor goud of nieuwe gebouwkaarten. En kun je een nieuw gebouw in je stad bouwen, 1 per beurt, tenzij anders aangeven op je karakterkaart.

Machiavelli Deluxe - Kaartspel - 999 Games

Verschil tussen Machiavelli en Machiavelli Deluxe

Machiavelli Deluxe kent een aantal leuke extra’s die veel variatie bieden op het basisspel voor extra speelplezier. De Machiavelli Deluxe editie bevat het basisspel + uitbreiding ’De donkere landen’ + 9 nieuwe karakterkaarten + 12 nieuwe gebouwen.

Waar je in het basisspel keuze hebt uit 8 karakters, heb je in de Deluxe-versie keuze uit 27 karakters. Waardoor het spel elke keer anders verloopt.
Verder heeft het spel nog wat leuke extra’s zoals de kroon en de karaktertegels, zijn deze nou echt nodig? Nee! Maar ze maken het esthetisch allemaal wel net wat leuker.

Machiavelli Deluxe - Kaartspel - 999 Games
Machiavelli Deluxe met 2 spelers

Conclusie

Het spel is leuk vormgegeven en tussen de kaarten zitten een aantal mooi getekende gebouw- en actiekaarten. Wat voor ons het spel leuk maakt is dat je elke ronde in de huid van een ander karakter kan kruipen. Dit geeft je speciale eigenschappen, waarmee je de andere spelers kan manipuleren en je kan het spel naar jouw hand proberen te zetten. Wil dat je een ronde niet zo goed lukken? Niks aan de hand! De volgende kiesfase biedt namelijk weer nieuwe kansen. Hoe verder je komt, hoe meer je gaat nadenken en hoe belangrijker het wordt het goede karakter te kiezen om te kunnen winnen.

Een beetje bluf en tactische denken zijn vereist om veel goud te verzamelen en daarmee gebouwen in je eigen stad te bouwen.

Het spel is bij uitstek geschikt om met 5 of meer spelers te spelen, maar is ook ontzettend leuk met een kleinere groep. Wij vinden het bijvoorbeeld ook leuk om samen te spelen. Je speelt dan met 2 karakters per persoon, waardoor het spel weer anders verloopt.

Al met al een tactisch kaartspel voor een gezellig avondje met vrienden. Tot nu toe zijn wij erg blij met dit spel.

Speel Machiavellie Deluxe met 2-8 spelers, vanaf een jaar of 10. Het spel duurt afhankelijk van het aantal spelers 30-60 minuten. Het spel is bedacht door Bruno Faidutti en wordt uitgegeven door 999 Games.

Sil & Laura Reviewers Spellenbunker

Deze review van Machiavelli Deluxe is geschreven door Sil & Laura.
Lees alle reviews van Sil & Laura

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Machiavelli Deluxe bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Machiavelli Deluxe

Omschrijving van Machiavelli Deluxe


Machiavelli Deluxe komt uit de Machiavelli Spelfamilie. Machiavelli Deluxe is een Strategiespel dat door 2-8 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Machiavelli Deluxe duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Machiavelli Deluxe staat in het Engels bekend onder de naam Citadels. Machiavelli Deluxe is ontworpen door Bruno Faidutti en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Machiavelli Deluxe bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Machiavelli Deluxe bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

De Machiavelli Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Machiavelli Spelfamilie

Foto kaartspel Machiavelli

Machiavelli

Review door Team Arlin

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.