Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

100 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games

Review van Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan

We zijn groot fan van het strategische dobbelspel Marco Polo. Toen we hoorden dat er een vervolg van Marco Polo uit zou komen werden we natuurlijk supernieuwsgierig. Zeker toen we ook de review voor dit spel mochten gaan maken. Meteen goed om te zeggen dat Marco Polo II – ‘Op bevel van de Khan’ niet een hernieuwde uitgave is. Het is ook geen uitbreiding. Het is een compleet op zichzelf staand spel en een vervolg op het eerste succesvolle en prijswinnende spel. Als het om films gaat, dan valt een tweede deel meestal tegen en haalt die het niet bij het origineel. Geldt dat ook voor dit bordspel?? Laten we samen eens gaan kijken (niet snel de conclusie lezen he?! ).

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

Omdat de werking en acties in veel opzichten hetzelfde zijn als het basisspel, zullen we in deze review niet alles vanaf het begin opnieuw uitleggen maar ons meer focussen op de onderdelen, acties en regels die veranderd zijn en hoe ze van invloed zijn op de beleving van dit spel. Uiteraard gaan we ook vergelijken. Is iets beter geworden of slechter?

Ben je al een ervaren Marco Polo speler, lees dan op je gemak verder. Is dit je eerste kennismaking? Geen probleem, lees ook lekker verder maar in onze review van het eerste spel, ‘In de voetsporen van Marco Polo’, die ook op Spellenbunker staat, leggen we uitgebreid uit hoe het spel in elkaar zit en hoe de verschillende mechanismes werken. Zeker even handig om die ook te lezen voor een beter totaaloverzicht.

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

Marco Polo II – ‘Op bevel van de Khan’ wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. Dezelfde ontwerpers zijn weer aan de slag gegaan, Daniele Tascini en Simone Luciani. Te spelen met 2-4 spelers en vanaf de leeftijd 12+. Het spel duurt zo’n 30 min per speler en dat is meer dan het basisspel. Er is dan ook meer mogelijk in dit vervolg.

Deze keer speelt het avontuur zich volledig af in Azië. Oude en nieuwe steden zijn weer te bezoeken. Een serie nieuwe karakters met unieke eigenschappen. Ook nu wordt er weer veel gehandeld en er is zelfs een nieuw product beschikbaar, groene jade. En ja, het dobbelen is gewoon hetzelfde gebleven.

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

De doos ziet er al helemaal vertrouwd uit. Voelt lekker zwaar aan en dan weet je al meteen dat er een flink speelbord in zit…heerlijk!! Uiteraard worden de regels helemaal vanaf het begin uitgelegd maar hebben de ontwerpers met een geel zegel aangegeven welke regels er zijn veranderd t.o.v. het basisspel. Onze ervaring is dat je beter gewoon alles kunt lezen want hier en daar zitten nog wat details verstopt die niet met een zegel waren aangegeven maar die je wel moet weten.

Liefhebbers van een groot spelbord zullen lekker gaan kwijlen als ze dit bord gaan uitvouwen. En dat mag hoor want dat hebben wij ook gedaan, maar niet op het bord want dat is natuurlijk zonde. Wat meteen opvalt is de herkenning richting het vertrouwde originele bord maar ook dat er flink wat veranderd is op deze kaart. Hij is wat voller, bekende stukken zijn verdwenen en daarvoor in de plaats compleet nieuwe velden met nieuwe mogelijkheden. Waar zijn de Markt en de Handelscontracten gebleven? En wat ziet de optie Reizen er anders uit. Geen paniek! We gaan het e.e.a. toelichten.

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

Acties toegelicht

 1. Boeken Deze actie is onderaan het speelbord te vinden op de plek waar vroeger de Handelscontracten lagen uitgestald en is de vervanger voor de Markt, want die is er namelijk niet meer. Deze actie is totaal vernieuwd en heeft wel even wat uitleg nodig. Dit is de plek waar goederen en geld gescoord kunnen worden. Die heb je hard nodig dus je zal hier regelmatig gebruik van moeten maken. Er zijn 3 boeken en elk boek heeft 4 velden waar je uit kunt kiezen. Op elk boek ligt ook een aanbodfiche. Per boek is een stapel van 5 aanbodfiches beschikbaar. Dit wordt ook meteen gebruikt als rondeteller. Bij elke nieuwe ronde wordt deze tegel vernieuwd. Let goed op de waarde van de dobbelsteen die je moet plaatsen om van deze boeken en aanbiedingen gebruik te mogen maken. Het loopt op van links naar rechts. Als je een dobbelsteen hebt geplaatst mag je kiezen uit de 2 bovenste velden (gratis) of tegen betaling van 1 of 2 jade kiezen uit de 2 onderste velden op het aanbodfiche.
 2. De gunst van Khan Zit op de vertrouwde plek links onderaan. Je kunt niet meer kiezen wat je krijgt, de beloning is voor alle spelers hetzelfde geworden, 2 kamelen en 4 geld. Niet verkeerd als je krap bij kas zit.
 3. Gildenzegels Een compleet nieuwe actie. Zit vlak boven de gunst van Khan. Hier kun je aan één van de vier verschillende gildenzegels komen. Bij sommige zegels krijg je ook nog eens jade als cadeau. Niet verkeerd want jade is een kostbaar product. Deze zegels kunnen je verschillende voordelen opleveren.
  • Sommige zeeroutes kunnen alleen met een bepaalde zegel gebruikt worden.
  • Een zegel kun je opwaarderen en levert je dan meteen en elke nieuwe ronde een bonus op.
  • De 3 speciale steden op het bord keren een extra bonus uit als je deze zegels hebt opgewaardeerd.
  • Op je doelkaart staan soms opgewaardeerde zegels afgebeeld. Hier kun je punten mee scoren
 4. Reizen Vertrouwd maar in een ander jasje gestoken. Reizen is naar onze mening veel toegankelijker geworden dan in het eerste spel. Je moest daar steeds zoveel geld voor neerleggen en dat ging een beetje ten koste van andere acties die je wilde doen. Nu is er meer balans met de andere acties. Bij reizen heb je keuze uit 3 opties waarvan de onderste je 2 geld kost, de andere twee zijn gratis. Verder gelden dezelfde regels nog steeds. Nieuw is het volgende…
  • Moet je onderweg met gildezegels betalen dan hoef je deze alleen te bezitten, niet in te leveren en ze hoeven ook niet per se opgewaardeerd te zijn.
  • Je mag alleen een handelspost plaatsen in een stad waar je de reis eindigt. Als je de bovenste optie van reizen hebt gekozen, dan mag je een extra handelspost plaatsen in een stad waar je net doorheen bent gereisd. Niet verkeerd dus.
  • Eindig je in een stad waar handelscontracten liggen (hé daar zijn ze dus) en plaatst je daar een handelspost, dan mag je een contract kiezen en op je eigen spelerstableau leggen.
  • Plaatst je een handelspost in één van de drie speciale steden, dan mag je meteen de bonus claimen.
 5. Handelscontracten nemen Deze actie is vernieuwd t.o.v. het basisspel en is terug te vinden in de rechter onderhoek van het speelbord. Plaats er één dobbelsteen en je mag 1-2 handelscontracten kiezen bij steden waar je ook een handelspost hebt weten te plaatsen. Verder gelden dezelfde regels voor het plaatsen van deze contracten op je eigen spelerstableau.
 6. Speciale steden Er zijn 3 van deze steden. Als je er een handelspost hebt mag je met één dobbelsteen de stadsbonus claimen. Daarnaast mag je de 2e bonus pakken, die van de gildenzegels. Je moet dan wel het juiste zegel hebben opgewaardeerd (via extra acties) en ook de waarde van je dobbelsteen telt mee voor de hoogte van de bonus.
 7. Stadskaarten Kun je alleen gebruiken als je er een handelspost hebt staan, niets nieuws dus. Maar direct boven de gunst van Khan liggen elke ronde ook 2 nieuwe stadskaarten die iedereen vrij mag gebruiken. Toch wel een verbetering, mocht je het niet lukken via een handelspost.

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

Welke details zijn nog meer veranderd?

 • Er zijn blauwe en bruine actievelden. Alleen bij de blauwe velden mag je de ook de actie uitvoeren ondanks dat er al dobbelstenen van een andere speler liggen.
 • De nieuwe startspeler wordt bepaald door degene die het hoogste veld bij reizen heeft gebruikt.
 • Je hebt maar één doelkaart. Daarop staan afbeeldingen van opgewaardeerde gildenzegels en van wapenschilden. Je krijgt punten voor de afgebeelde zegels die je hebt weten op te waarderen en voor steden waar je een handelspost hebt geplaatst die het juiste wapenschild dragen.

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

Wapenschilden en hun invloed op de eindtelling

Elke stad heeft een afbeelding van een wapenschild, er zijn 9 verschillende van deze vaandels. Logisch is dat je alleen aanspraak op deze wapenschilden kunt maken door er een handelspost te plaatsen. Wil je hier flink scoren dan moet je zoveel mogelijk verschillende van deze wapenschilden verzamelen. En dat gaat minder hard dan je zou willen is onze ervaring. Maar ja, zonder uitdaging is er ook niks aan natuurlijk.

Op het speelbord is een perkamentrol afgebeeld met alle wapenschilden + de punten die je ermee kunt verdienen. Bij de eindtelling worden al je handelsposten (1 per vaandel) van de steden naar deze rol verplaatst. Hoe meer verschillende wapenschilden, hoe meer punten. Ook kun je tijdens het spel +1 bonussen binnenhalen via je doelkaart of opgewaardeerde gildenzegels. Deze mag je dus optellen en toevoegen aan je aantal handelsposten. Best lucratief want je kunt er max 43 punten mee scoren.

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

Tijd voor onze mening over Marco Polo II

Als je onze review van het basisspel hebt gelezen dan weet je al dat Marco Polo hoog bij ons scoorde. En dan nu de grote vraag: Is deel 2 beter of valt het tegen? Wij zijn het er samen over eens dat deel II (nog) beter is opgebouwd dan het basisspel. Dat betekent zeker niet dat we het basisspel vanaf nu afgedaan hebben hoor. Het zit hem in de details en de extra mogelijkheden. Het speelbord vinden wij mooier, met meer kleur. Zoals eerder gezegd is het reizen beter uitgebalanceerd dan voorheen. Daartegenover staat dat de kosten op de routes zelf ook zijn gestegen, maar er is gelukkig op meer plekken aan geld te komen.

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

Dat de markt weg is vinden wij ook niet erg. Daar kon je eerst steeds maar aan één goederensoort per actie komen. Bij ‘Boeken’ is dat beter verdeeld. Vaak kom je aan 2 of soms zelfs aan 3 verschillende goederen in één beurt. Ook beter gebalanceerd naar onze mening.

De wapenschilden en gildenzegels zorgen voor meer variatie en maken dit spel nog leuker.

Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan - Bordspel - 999 Games

We willen ook eerlijk zijn. Zowel het basisspel als dit spel zijn fantastische spellen om te spelen. Maar om ze allebei te hebben is zonde. Zeker omdat het beide wat duurdere spellen zijn. Het zijn niet totaal verschillende bordspellen, de basis is veel hetzelfde maar de één met andere opties/acties dan de andere. De realiteit is dat je ze niet allebei veel gaat spelen. Eén zal populairder bij je worden dan de andere. Je zult dus moeten gaan kiezen. Welke ga jij kopen? Hopelijk hebben onze reviews van beide versies je geholpen een verstandige keus te kunnen maken.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan

Omschrijving van Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan


Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan komt uit de Marco Polo Spelfamilie. Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan is een Expertspel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan duurt gemiddeld 100 minuten en scoort qua moeilijkheid 3.5 ster(ren) . Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan staat in het Engels bekend onder de naam Marco Polo II: In the Service of the Khan. Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan is ontworpen door Simone Luciani & Daniele Tascini en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Marco Polo II – Op Bevel Van De Khan bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

De Marco Polo Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Marco Polo Spelfamilie

The Voyages of Marco Polo: Agents of Venice spel doos box Spellenbunker.nl

In de Voetsporen van Marco Polo: Uitbreiding 1 – Venetië

Uitbreiding
Foto Bordspel in de Voetsporen van Marco Polo

Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo

Review door Remon & Chantal

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.