Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

80 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games

Review van Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo

Historische kleurrijke figuren en gebeurtenissen uit de geschiedenis zijn vaak succesvolle ingrediënten voor een goed ontworpen bordspel. En in dat rijtje hoort het strategische Marco Polo zeker thuis. Inmiddels alweer een paar jaar op de markt maar heeft zijn plek dik verdient onder de expertspellen.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Marco Polo, wie was dat eigenlijk? De bedenker van het poloshirt? De eigenaar van een modemerk? Nee dus! Hij was een ontdekkingsreiziger uit Venetië die vooral veel door met Midden-Oosten, India en China heeft gereisd. Hij was in dienst van Koeblai Khan, de heerser van het machtige Mongoolse rijk. De rest van de geschiedenis moet je zelf maar even opzoeken. Met deze info hebben we genoeg om het bruggetje naar het bordspel te kunnen maken.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Marco Polo is een strategisch dobbelspel en wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. De bedenkers zijn Daniele Tascini en Simone Luciani. Het kan gespeeld worden met 2-4 spelers. Met een uitbreiding kun je het met z’n vijven spelen. Leeftijd staat op 12+ en de speelduur is ongeveer 20 min per persoon. Even raar maar in de praktijk betekent het dat als je dit met 2 spelers speelt je er 45 minuten over doet. Maar dat haal je alleen als je het spel vaker hebt gespeeld. In het begin zal het langer duren.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Thema en doel van het spel

In dit spel kruip je in de huid van Marco Polo zelf, of één van de personen die met hem hebben meegereisd. Deze karakters hebben allemaal een eigen unieke vaardigheid die je het hele spel kunt gebruiken. Startend vanuit Venetië gaan de spelers flink reizen over allerlei mogelijke routes. Onderweg reis je door steden waar je handelsposten kunt stichten en zo de specifieke voordelen en extraatjes van die stad kunt gebruiken. En natuurlijk wordt er heel veel gehandeld in goederen, specerijen en dieren. Kamelen, goud, zijde en peper zijn dan ook items die je veel nodig zult gaan hebben, bijvoorbeeld om handelscontracten te vervullen. Het spelmechanisme is uniek. Alle acties worden uitgevoerd met behulp van dobbelstenen. Ook heb je persoonlijke doelkaarten van steden die je zeker bezocht moet hebben.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Alles klaarzetten en vluchtige blik op het bord

Marco Polo heeft bij ons al vaak op tafel gelegen. Wat een gaaf en groot speelbord zeg! Maar wil je jezelf kunnen meten met andere expertspellen (strategie) dan kom je natuurlijk niet weg met een klein en vluchtig afgewerkt speelbord. Daar hoef je je hier dus geen zorgen om te maken. Leg het bord in het midden van de tafel en volg de spelregels wat betreft het klaarzetten van het spel.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Wat meteen opvalt is natuurlijk de kaart van het oude Azië met allerlei steden waar diverse routes tussendoor lopen. Dit vult ruim 2/3 van het bord. Op sommige routes zie je kamelen of geld afgebeeld. Dit moet je betalen om er overheen te mogen gaan. Blauwe steden hebben een permanent voordeel als je daar een handelspost op plaatst en de bruingekleurde steden hebben een éénmalig voordeel voor de eerste speler die daar weet te komen. Maar daar tegenover staat dat er bij de bruingekleurde steden ‘stadskaarten’ liggen die je een flink zet de goede kant op kunnen geven. De overige velden/mogelijkheden lichten we zo kort toe.

Het kost even een paar minuten om alles klaar te zetten. De Nederlandstalige spelregels geven je trouwens een mooi overzicht waar je allemaal erg in moeten houden.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Hoe ziet een beurt eruit?

Alle spelers beginnen een ronde door al hun dobbelstenen te gooien, tenzij je een karakter bent waardoor dat niet hoeft. Leg de geworpen dobbelstenen op jouw spelertableau. Vanaf de startspeler en met de klok mee plaatsen de spelers om de beurt 1 of meerdere dobbelstenen op beschikbare actievelden op het bord. Je mag dus niet alles in één keer plaatsen maar om de beurt een actie kiezen. De actie die je kiest moet je direct uitvoeren. Er zijn ook extra acties die uitgevoerd kunnen worden, deze zijn optioneel en zijn terug te vinden op een overzichtskaartje. Je kan bijvoorbeeld een extra dobbelsteen kopen of de waarde van een gegooide steen veranderen.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Je moet en mag per beurt maar één verplichte actie uitvoeren maar je mag wel meerdere extra acties uitvoeren. Je past als je geen dobbelstenen meer hebt. Heeft iedereen dat gedaan dan is de ronde voorbij en wordt er een nieuwe voorbereid en gestart. Wat ons betreft een prima uitgebalanceerd mechanisme waardoor niet één speler alle sterke acties claimt. Het spel bestaat overigens uit 5 ronden.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Te kiezen acties kort toegelicht

Op het speelbord kun je kiezen uit 6 acties. Acties zijn er in verschillende categorieën. Voor sommige heb je maar 1 dobbelsteen nodig maar voor anderen 2 of zelfs 3. Moet je er meerdere gebruiken dan geldt sowieso het laagste getal. Alles wordt superduidelijk op het bord aangegeven aan de hand van symbolen.

  1. 5 geld nemen: Neem 5 geld uit de voorraad, kost je 1 dobbesteen (waarde maakt niet uit).
  2. De markt: Vind je linksonder de kaart. Hier kun je met 1-3 dobbelstenen allerlei goederen scoren. Nu maakt de waarde wel uit. In de tabel boven de markt kun je overzichtelijk zien wat je voor je dobbelstenen kunt krijgen.
  3. De gunst van Khan: Met één dobbelsteen kun je een item naar keuze krijgen. Je dobbelsteen moet dan wel gelijk of hoger zijn dan de dobbelsteen die er al ligt.
  4. Handelscontracten: Onderaan het bord te vinden. Aan het begin van een nieuwe ronde liggen hier altijd 6 nieuwe handelscontracten. Met 1 dobbelsteen en afhankelijk van de waarde, mag je 1-2 van deze handelscontracten op je persoonlijke spelertableau leggen. Kost je dus niets. Om ze te vervullen betaal je de afgebeelde goederen. Met deze contracten kun je flink binnenlopen qua punten en andere voordelen. Laat ze dus niet links liggen.
  5. Stadskaarten: Elke grote stad heeft 1 of meerdere stadskaarten. Hier kun je een dobbelsteen op plaatsen en, afhankelijk van de waarde, meerdere keren tegelijk gebruik maken van het afgebeelde stadsvoordeel. Onderschat ze niet, ook met deze kaarten kun je mooie voordelen scoren.
  6. Reizen: De spelregels besteden er 2 bladzijden aan. De korte versie…Het kost je altijd 2 dobbelstenen. De laagste geeft aan hoeveel stappen je kan zetten. Je mag ook minder stappen zetten. Betaal de aangegeven kosten en ook alle kamelen en kosten op de route zelf. Een oase op de route telt ook als een stap. Je mag alleen een pakhuis van jezelf plaatsen op de stad waar je eindigt met reizen (niet op de steden die je passeert).
  7. Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Einde van het spel en puntentelling

Na 5 ronden is het spel voorbij. Het spel is dus niet te versnellen of te vertragen. Dit helpt je wel om een redelijke vaste lijn in jouw strategie uit te stippelen. Je krijgt punten voor je doelkaarten die je hebt gehaald, geld wat je nog hebt, eventueel een handelspost in Bejing, goederen die je nog over hebt en tot slot punten voor degene die de meeste handelscontracten heeft vervuld.

Foto Bordspel Marco Polo 999 Games

Wat wij vinden van Marco Polo…

Wij zijn echt heel enthousiast en hebben dit spel al vaak gespeeld. Behoort tot één van onze favorieten. Dat kan ook voor jou gelden maar dan moet je wel houden van een flink pakket regels en mogelijkheden. Als veel mogelijkheden en regels/uitzonderingen zorgen dat het je allemaal gaat duizelen, dan zal dit spel echt te veel voor je zijn. Maar de spelers die graag een aantal beurten vooruit willen denken/plannen, met tig mogelijkheden tot je beschikking, zitten hier helemaal goed. Het geheel ziet er gewoon gelikt uit. Mooi vormgegeven en goed stevig materiaal gebruikt. Qua inhoudt zal het spel ook niet snel vervelen. Door de flinke stapel handelscontracten en stadskaarten is elk spel weer uniek. De verschillende karakters zorgen voor een leuke twist in het spel. Hun eigenschappen stellen je in staat bepaalde verplichte handelingen te negeren of op andere terreinen een voordeel te krijgen. Uiteraard hebben de andere spelers ook zo’n karakter. Deze karakters, samen met de andere mogelijkheden in het spel zijn mooi gebalanceerd met elkaar. Geen wonder dat dit spel diverse prijzen heeft gewonnen, dik verdiend vinden wij ook!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo

Omschrijving van Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo


Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo komt uit de Marco Polo Spelfamilie. Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo is een Expertspel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo duurt gemiddeld 80 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo staat in het Engels bekend onder de naam The Voyages of Marco Polo. Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo is ontworpen door Simone Luciani & Daniele Tascini en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo is winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2016 – Expertprijs Winnaar, International Gamers Awards 2015 – Winnaars, Deutscher Spiele Preis 2015 – Winnaar. Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo is genomineerd voor de Golden Geek Awards 2015 – Nominaties.

Koop Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo

Deze spellen kun je samen met Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo spelen

De Marco Polo Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Marco Polo Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.