Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Asmodee

Asmodee
Ontwerper(s)

Kalicki, Klemens

Review van Meadow

Een dag met een heerlijk zonnetje en een zacht lentebriesje, je kan niet wachten om erop uit te trekken, de weide in, de natuur in, op zoek naar flora en fauna! Mooie bloemen, vogels, insecten en andere dieren. Van nature worden mensen al ‘rustiger’ bij het zien van mooie natuur. Wat als je dit soort effecten kan combineren in een spel?? Geweldig toch! Meadow is zo’n spel, een kaartspel met prachtige aquarel-geschilderde plaatjes van allerlei soorten natuur, die je meenemen op een mooie wandeling door de weide, maar dan zonder de ongemakken van teken, pollen, brandnetels of een onverwachtse bui.

Meadow betekent ‘weide’ en die sfeer is op de kaartjes goed te zien. Dit artwork is meer dan prima verzorgd door Karolina Kijak. Maar behalve dat het er zo mooi uitziet, zit er ook een goed stuk denkwerk achter dit spel, bedacht door Klemens Kaldici. Meadow is uitgegeven door Rebel Studio, ook wel bekend van het spel Droomhuis. Een spelletje Meadow duurt ongeveer 60-90 minuten en kun je met 1-4 spelers spelen vanaf 10 jaar.

Meadow Bordspel Rebel Studio

Doel van Meadow

Je gaat per beurt op een tactische manier kaarten verzamelen, waardoor jouw eigen ‘meadow’ steeds groter wordt. Dit heeft weer als voordeel dat kaarten steeds makkelijker te spelen worden omdat je op een gegeven moment steeds meer symbolen oftewel ‘betaalmiddelen’ bezit. Dit stukje herkenden wij direct in spellen als Splendor en 7 Wonders. Uiteindelijk wint degene die na 6 ronden de meeste overwinningspunten heeft.

Meadow Bordspel Rebel Studio

Hoe speel je Meadow?

Leg het spel klaar zoals beschreven. Kijk daarbij goed of je het juiste kampvuurbord hebt voor het juiste aantal spelers. De verkennerspion komt op de eerste steen van de 6 te staan en schuift na elke ronde door. Halverwege staat een zandloper. Dit wil zeggen dat alle kaarten op het hoofdbord onderaan de stapels komen. Het bakje met de S-kaarten gaat weg en daar komen de N-kaarten voor in de plaats. Deze kaarten hebben meer waarde, maar zijn ook lastiger te spelen.

Ieder speler krijgt 5 spelerspijlen in zijn spelerskleur. Op die pijlen staan 2 dingen afgebeeld. De bovenste afbeelding geldt voor het hoofdbord waar alle kaartjes op liggen, de onderste afbeelding geldt voor het kampvuurbord.

Meadow Bordspel Rebel Studio

Een actie doen op het hoofdbord: Het grote voordeel hiervan is dat je zowel een kaart kan trekken als een kaart kan spelen. Op de bovenkant van je pijl staat een getal van 1-4 of een ‘?’. De punt van de pijl parkeer je in 1 van de uitsparingen op het bord. In de rij waar je je pijl hebt neergelegd mag je nu de 1e 2e 3e of 4e kaart pakken geteld vanaf je pijl. Bij het vraagteken mag je elke kaart pakken. Op deze manier ga je dus kaarten collecten, maar het vereist wat denkwerk, want je hebt met je pijlen niet altijd de gelegenheid de kaart te pakken die jij kan gebruiken. De pijl die je geplaatst hebt blijft daar ook die ronde liggen, dus de mogelijkheden worden steeds schaarser!

Meadow Bordspel Rebel Studio

Een actie doen op het kampvuurbord: Dit geldt voor de onderste afbeelding op de pijl. je plaatst de pijl met de onderkant in 1 van de uitsparingen en je kan deze speciale acties gaan doen. Dit kan zijn:

  • Pak een willekeurige kaart op het hoofdbord. Dit heeft als voordeel dat je dus een ongrijpbare kaart toch kan pakken. Je mag geen kaart spelen.
  • Pak 2 wegen. Die heb je dan weer nodig kan hebben om een landschapskaart te bouwen. Je mag geen kaart spelen.
  • Pak de eerste 3 kaarten van een willekeurige stapel en hou er 1. Zit je maar te wachten op een bepaalde kaart dan heb je hiermee de eerste keus. Je mag geen kaart spelen.
  • Speel 2 kaarten uit je hand. Dubbel voordeel dus!
  • Met het vraagteken mag je kiezen welke actie je gaat doen.

Meadow Bordspel Rebel Studio

Hoe speel je de kaarten in je eigen meadow?

Er zijn verschillende soorten kaarten. Je hebt grondkaarten, observatiekaarten, landschapskaarten en ontdekkingskaarten.

Grondkaarten: Dit symbool vind je linksonder op de kaart: bladerdek, gras, zand, stenen en moeras. Je hebt een grondkaart altijd nodig om een nieuwe rij te beginnen. Ze zijn geen punten waard maar toch essentieel. Je mag er maximaal 10 van hebben. De grondsymbolen zijn het hele spel geldig.

Observatiekaarten: In het klein zie je wat voor symbolen je nodig hebt om deze kaart te spelen, en linksboven staat wat het je oplevert (in het groot). Je kan deze kaart op een grondkaart neerleggen of op een kaart die overeenkomt met wat je nodig hebt om de kaart te spelen. In het boekje staan heel duidelijke voorbeelden met foto’s hoe je een kaart speelt. Hou die er gewoon bij als je het de eerste keer speelt. Bij gespeelde kaarten tellen dus de grote symbolen op je kaarten als benodigde symbolen om een nieuwe kaart te kunnen spelen. Heb je 1 symbool niet, dan mag je ook 2 handkaarten afleggen als zijnde het missende symbool.

Meadow Bordspel Rebel Studio

Landschapskaarten: Hier heb je een weg voor nodig. Als je je weg deze gebruikt, keer deze dan om zodat iedereen ziet dat die gebruikt is.

Ontdekkingskaarten: Deze plaats je op een landschapskaart (die moet je dan wel al hebben) Je bedekt hierbij het landschapssymbool, dus die heb je daarna niet meer.

Extraatjes op het kampvuurbord:

Er zijn ook houten bankjes waar je je pijl op kan leggen. Je mag dan alleen 1 kaart spelen. Deze actie is eigenlijk alleen maar nuttig als je echt niets anders meer kunt doen . In de cirkel rondom het vuur kun je kijken of je tijdens een kampvuuractie voldoet een de symbolen die hier staan. Ligt er bijvoorbeeld een bloem en een kikker naast elkaar dan mag je ertussen een bonusfiche leggen van jouw kleur als je die symbolen ook hebt in je meadow.

Meadow Bordspel Rebel Studio

Wie wint Meadow?

Na 6 ronden tel je alle punten op je kaarten in je meadow plus de eventuele doelen die je hebt gehaald op het kampvuurbord. De winnaar is (uiteraard) degene met de meeste punten.

Wat vinden wij van Meadow?

Ken je onze reviews dan weet je dat we ervan houden als een spel er mooi uit ziet. Daarom heeft Meadow bij ons zeker een speciaal plekje verovert! Wat een prachtig spel! 184 kaarten met prachtig geschilderde vogels, insecten, bloemen, bessen paddenstoelen, en meer, en voor de liefhebber zit er ook nog een boekje bij waarin elke kaart wordt uitgelegd, wat voor soort dier het is bijvoorbeeld. Dus ook nog eens heel leerzaam en informatief! Kortom je waant je echt in de natuur en op tafel ziet dat er gewoon heel gaaf uit…

Meadow Bordspel Rebel Studio

Maar behalve dat het heel mooi is, is het ook nog eens een heel leuk spel. Je gaat flink verzamelen en wij hebben al gemerkt dat je echt goed vooruit moet denken om de juiste kaarten te kunnen bemachtigen. Dat valt echt niet mee, want de pijlen blijven liggen en je hebt steeds minder kans! Dit spelmechanisme is herkenbaar, maar verveelt niet. Het spel zelf is op zich makkelijk uit te leggen, zeker met alle voorbeelden in het boekje, maar toch biedt het zeker genoeg uitdaging. Achter op het boekje kun je ook een handig voorbeeld vinden van alle acties die je kunt doen. Constant bekijken welke kaart je wilt bemachtigen en dan overschakelen naar plan B als precies die kaart wordt weggekaapt door je medespeler, dat maakt Meadow echt een heel leuk spel om te spelen.

Met 2 spelers al leuk, met 3 of 4 spelers weer een tikje uitdagender. En heeft echt niemand tijd om met jou een spel te spelen dan is er ook nog een solo-variant!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Meadow is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Meadow bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Meadow

Omschrijving van Meadow


Meadow is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Meadow duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Meadow staat in het Engels bekend onder de naam Meadow. Meadow is ontworpen door Klemens Kalicki en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Rebel Studio, Asmodee, Blackfire Games & Rebel Sp. z o.o.. .

Koop Meadow bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Meadow.

Chronicles of Crime: 2400 spel doos box Spellenbunker.nl

Chronicles of Crime: 2400

Verwacht april 2022
Binnenkort review

Axis & Allies 1941 spel doos box Spellenbunker.nl

Axis & Allies 1941

Tour Operator BOrdspel Keep Exploring Games

Tour Operator

Review door Garcia & Menno
Foto Kaartspel Dominion Hijs de Zeilen

Dominion – Hijs de Zeilen

Uitbreiding

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.