Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-7 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:
Ontwerper(s)

Bauza, Antoine

Review van 7 Wonders – Tweede Editie

Wie kent ze niet?! De zeven wereldwonderen uit de oudheid! Welke is jouw favoriet? Ga je voor het Olympia van de goden, het machtige Alexandria, de imposante bouwwerken van Gizah, de hangende tuinen van Babylon, of één van de andere wereldwonderen van weleer? In 7 Wonders waan je je niet in die tijd, nee, je beleeft ze opnieuw! Hoe? Kies een wereldwonder en zorg ervoor dat die stad floreert als nooit tevoren op het gebied van wetenschap, militaire overwinningen en handel! Durf jij de uitdaging aan te gaan en terug te gaan in de tijd?

7 Wonders 2e Editie
2e Editie (steeds rechts) vs 1e editie

Doel van het spel

Het doel van dit spel is om ervoor te zorgen dat jij de meeste overwinningspunten bezit aan het einde van het spel. Jouw stad EN wereldwonder zullen beoordeeld worden op basis van wetenschap, militaire overwinningen, bouwwerken, gilden en geld. Het spel wordt gespeeld over 3 tijdperken en ieder tijdperk wordt afgesloten met een militaire veldslag tegen de naburige, rivaliserende steden. Telt jouw stad aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten, dan ben jij de winnaar van het prachtige 7 Wonders!

7 Wonders 2e Editie

Verloop van het spel

7 Wonders wordt gespeeld over drie tijdperken. Nadat iedere speler ‘zijn’ wereldwonder toegewezen heeft gekregen (middels het lot of gewoon gekozen) kan het spel beginnen en kan je gaan bouwen aan jouw stad. Alle tijdperkkaarten worden per tijdperk geschut en klaargelegd. Ieder tijdperk bestaat uit 6 ronden.

Om te beginnen ontvangt iedereen 7 kaarten, waaruit je één kaart mag kiezen. Je hebt hierbij drie opties; het bouwen van de kaart, de kaart gebruiken voor je wereldwonder of de kaart verkopen aan de bank. Heeft iedereen gekozen, dan worden de overige 6 kaarten dicht doorgegeven aan de eerstvolgende speler (met de richting van de klok mee). Heb je zelf niet genoeg grondstoffen om de gekozen kaart te bouwen of te gebruiken voor je wereldwonder, dan mag je voor 2 munten per grondstof deze van de speler links of rechts van je kopen (je buurman moet deze grondstof en/of eindproduct uiteraard wel in bezit hebben). Dit hele proces wordt nog 5 keer herhaald. De kaart die uiteindelijk overblijft, wordt door iedereen afgelegd en verdwijnt uit het spel. Aan het einde van elk tijdperk volgt een militaire veldslag met jouw naburige steden (de speler links en rechts van jou).

7 Wonders 2e Editie

Het tweede en derde tijdperk gaan op dezelfde manier. Enkel worden de kaarten in het tweede tijdperk tegen de klok in doorgegeven. En in het derde tijdperk weer met de klok mee. Logischerwijs zijn de kaarten uit het derde tijdperk duurder en sterker dan die van de twee voorgaande tijdperken. Waar in het eerste tijdperk veel kaarten nog gratis waren, kosten de kaarten uit het tweede en vooral het derde tijdperk veel geld en grondstoffen en/of eindproducten.

Tip van ons: Het is verstandig om niet vanaf het begin voor alleen maar ‘snelle’ overwinningspunten te gaan, maar echt te investeren in je grondstoffen en eindproducten.

Wanneer je het spel een aantal keer hebt gespeeld, kom je erachter welke tactiek voor jouw het beste werkt. Je zult in ieder geval al snel inzien dat je niet op ieder gebied goed kan scoren. Het spel draait echt om keuzes maken, je medespelers goed in de gaten houden en hierop anticiperen.

7 Wonders 2e Editie
Nieuwe(boven) vs oude kaarten

Conclusie

7 Wonders is een meesterlijk spel van Antoine Bauza, uitgegeven door Asmodee & Repos Production. Het spel is geschikt voor 3-7 spelers en zorgt voor veel interactie tijdens het spel, maar ook zeker nadat een speler zich tot winnaar heeft gekroond. Wie heeft wat gedaan en waarom? Er zal flink worden nagepraat.

7 Wonders is een spel dat lekker weg speelt en het is voorbij voor je er erg in hebt. Het spel duurt zo’n 30 minuten. Het artwork is werkelijk schitterend! En het leuke is dat ieder spel compleet anders zal zijn. Dit zorgt ervoor dat het spel nooit gaat vervelen. Om te winnen kan je diverse strategieën gebruiken. De vraag is ieder spel weer, waar leg je jezelf op toe om die overwinningspunten aan het einde van het spel binnen te halen.

7 Wonders 2e Editie

Laat je bij 7 Wonders niet afschrikken door de ogenschijnlijke complexiteit van het spel, want zo moeilijk is het niet. De spelregels zijn duidelijk en eenvoudig. Na een 1 of 2 keer spelen zal iedereen het spel goed onder de knie hebben. Pas wel op… 7 Wonders is verslavend! Je wilt blijven spelen! Je wilt erachter komen hoe jij ervoor kan zorgen dat jij met jouw stad de meeste overwinningspunten binnenhaalt én de volgende winnaar wordt van 7 Wonders!

Tot slot: 7 Wonders is een echte must have! En mag niet ontbreken in je spellenverzameling.

Wij vonden overigens het spel Polis erg lijken op 7 Wonders. En ook Polis vinden wij een leuk spel. Toch moeten we eerlijk toegeven dat het visueel niet kan tippen aan 7 Wonders.

7 Wonders vs. 7 Wonders 2e editie

7 Wonders 2e Editie
2e editie (links) vs 1e editie

Het in het verleden onder awards bedolven (EN terecht) 7 Wonders is inmiddels in een nieuw jasje gestoken. Wat is er allemaal veranderd en waarom doe je er goed aan ook deze nieuwe versie aan te schaffen? 7 Wonders ‘Second Edition’:

  • heeft een visuele update gehad en ziet er nog luxer en chiquer uit
  • bevat een aantal nieuwe spelonderdelen
  • beschikt over grotere wonderkaarten, waardoor je gemakkelijker kaarten kunt aanleggen en het spel overzichtelijker is
  • de wonderkaarten hebben geen A en B zijde meer, maar een aantrekkelijke overdag en nacht zijde, welke het spel nog mooier maken
  • de spelregels zijn teruggebracht van 12 naar 8 pagina’s en zijn overzichtelijker
  • de indeling van tijdperkkaarten is aangepast en aantrekkelijker geworden
  • heeft GEEN 2 speler variant meer (dit vinden wij echter geen gemis vanwege het super toffe ‘7 Wonders’ Duel’ waarvan je ook een review op deze site kunt vinden);
  • is ook te spelen voor kleurenblinden;
  • het formaat van de doos is aangepast naar het formaat van andere spellen, waardoor het gemakkelijker is deze op te bergen en te stapelen.
Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van 7 Wonders – Tweede Editie is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop 7 Wonders – Tweede Editie bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over 7 Wonders – Tweede Editie

Omschrijving van 7 Wonders – Tweede Editie


7 Wonders – Tweede Editie komt uit de 7 Wonders Spelfamilie. 7 Wonders – Tweede Editie is een Strategiespel dat door 3-7 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje 7 Wonders – Tweede Editie duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . 7 Wonders – Tweede Editie staat in het Engels bekend onder de naam 7 Wonders - Second Edition. 7 Wonders – Tweede Editie is ontworpen door Antoine Bauza en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Repos Production & Asmodee. Je koopt 7 Wonders – Tweede Editie bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. 7 Wonders – Tweede Editie is winnaar van de Gouden Ludo 2011 – Winnaar, International Gamers Awards 2011 – Winnaars, As d’Or 2011 – Winnaar, Deutscher Spiele Preis 2011 – Winnaar, Golden Geek Awards 2011 – Winnaars, Kennerspiel des Jahres 2011 – Winnaar. 7 Wonders – Tweede Editie is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2011 – Nominaties.

Koop 7 Wonders – Tweede Editie bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.