Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

3-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Rieneck, Michael

Review van Palastgeflüster

Wie The Game of Thrones gezien of gelezen heeft, weet dat je aan een koninklijk hof altijd op je hoede moet zijn en goed in de gaten moet houden hoe onderlinge verhoudingen liggen en zich ontwikkelen. Er gaat geen dag voorbij zonder gekonkel en intrige. De hofmaarschalk betrekt de penningmeester bij zijn plannen en hoopt stiekem dat hij zich tussen de lakens met het dienstmeisje verspreekt en zij het weer zal doorgeven aan de tovenaar. In en rond het koninklijk paleis wordt veel gefluisterd.

Palastgefluster_doosje
Palastgeflüster is uitgegeven in een zacht kartonnen kaartspeldoosje dat je kent van een traditioneel stok kaarten en snel beduimeld raakt. Je ziet op de hoeken van mijn exemplaar duidelijk dat de hoeken verslijten. Ik heb voor dit spel een hard plastic transparant kaartspeldoosje gekocht om het te beschermen tegen verdere slijtage.

Type spel

Palastgeflüster is een hand management en set collection kaartspel in een piepklein doosje. Je hebt vast ergens een kaartspel in de la liggen dat je gratis bij de supermarkt of van je verzekeraar gekregen hebt. Je weet wel in zo’n zacht kartonnen doosje. Precies zo ziet het doosje van Palastgeflüster eruit.

Doel van het spel

Je wint Palastgeflüster als je als eerste zes punten haalt in een spel met drie spelers. Speel je met vier, dan win je met vijf punten. Speel je met vijf, dan ben je de winnaar als je als eerste vier punten haalt. Hoe je punten scoort, lees je bij het spelverloop.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 7 karakterkaarten in een spelerkleur en twee kaarten om punten mee bij te houden. Schud de karakterkaarten van alle spelers samen met 14 neutrale bruine karakterkaarten en geef elke speler zes kaarten. De overgebleven kaarten leg je gedekt neer als trekstapel. Schud de 6 koningskaarten en maak ook daarvan een gedekte trekstapel.

Palastgefluster_scorekaarten
Elke speler krijgt 2 kaarten om punten mee bij te houden; ook maken ze duidelijk zichtbaar welke speler met welke kleur speelt. De kaart met de pijl schuift bij elk gewonnen punt omlaag zodat je score zichtbaar is voor alle spelers. De kaart geeft bovendien een overzicht van de acties en karakters.

Spelverloop

Het is handig om eerst te weten welke kaarten er in het spel zitten. Er zijn zeven verschillende karakterkaarten in het spel en elk karakter geeft je een unieke actie:

  • Schatzmeister: laat je handkaarten aan je tegenstanders zien
  • Zauberer: wissel één of meer handkaarten met een andere speler
  • Zofe: leg een handkaart gedekt af; trek een nieuwe handkaart
  • Mundschenk: wissel twee kaarten in twee tableaus met elkaar om
  • Wächter: neem direct een kaart uit je eigen tableau terug op hand
  • Hofnarr: geen actie; mag niet gespeeld worden als de koningkaart dat verbiedt
  • Hofmarshall: draai een (nieuwe) koningkaart open
Palastgefluster_karakterkaarten
Zeven karakters van de rode speler plus een koningkaart. De tekst op de kaarten is Duits en als ik speel met mijn vaste speelgroep gebruiken we tijdens het spelen de Duitse namen. De iconografie bovenaan de kaarten geeft duidelijk aan welke actie een karakter je geeft.

Spelers spelen om de beurt een karakterkaart open voor zich en vormen een tableau. Ze voeren daarna de actie die bij het karakter hoort uit tenzij een opengedraaide koningkaart dat blokkeert. De kleur van de gespeelde kaart bepaalt naar welke speler de beurt gaat. De kaarten waarmee spelers hun punten bijhouden, liggen open op tafel en laten zien welke speler met welke kleur speelt. Speel je een gele kaart in je tableau, dan is de gele speler daarna aan de beurt. Zo kan je ook jezelf opnieuw aan de beurt brengen. Speel je een neutrale bruine kaart, dan gaat de beurt naar de speler met de minste kaarten in zijn tableau. Hebben meer spelers de minste kaarten in hun tableau, dan bepaalt de speler die de bruine kaart speelt, wie de beurt krijgt.

Palastgefluster_karakterkaarten_close-up
Wächter en Zofe van de blauwe speelkleur van dichtbij gefotografeerd. Op de kaarten zijn iconen afgebeeld voor karakters en kaartkleur zodat ook mensen die kleurenblind zijn Palastgeflüster kunnen spelen. Bovendien staan de iconen in beide bovenhoeken zodat ze altijd zichtbaar zijn en het niet uitmaakt of je jouw bovenste kaart het liefst links of rechts in je hand hebt.

Elk karakter mag maar één keer voorkomen in een tableau. Kom je aan de beurt, dan moet je een kaart spelen. Kan je niet anders dan een karakter spelen dat al in je tableau ligt, dan verlies je en eindigt de ronde direct. De score van de verliezende speler blijft gelijk en alle andere spelers verdienen een punt. De ronde eindigt ook als een speler een zesde uniek karakter in zijn tableau speelt en daarmee de ronde wint. In dat geval krijgt de winnende speler een punt en blijven de scores van alle andere spelers gelijk.

Palastgefluster_tableau_geldig
Boven: gedekte trekstapel, gedekte stapel koningkaarten en actieve koningkaart. Onder: Spelertableau met vijf gespeelde kaarten van vijf verschillende karakters. Deze speler is goed op weg om te winnen, zeker omdat hij zijn Hofnarr al gespeeld had voordat de koningkaart die dat zou verbieden gedraaid werd.

Vanaf het moment dat de eerste Hofmarshall gespeeld is, ligt er een koningkaart open. Op de koningkaart staat de naam van een karakter dat door de koning het zwijgen opgelegd wordt. Dat betekent dat je de kaart mag spelen en dat de actie vervalt. Er is één uitzondering: de Hofnarr mag niet gespeeld worden als zijn koningkaart open ligt. Moet je de Hofnarr spelen omdat je geen andere keuze hebt en ligt zijn koningkaart open, dan verlies je direct de ronde.

Palastgefluster_tableau_ongeldig
Deze speler kan alleen maar karakters spelen die al in zijn tableau liggen. Hij speelt de tweede Hofmarshall en verliest de ronde direct. Alle andere spelers krijgen een punt. Heeft nog niemand de winnende score, dan worden alle kaarten geschud en start een nieuwe ronde.

Oordeel

Palastgefüster is mijn favoriete filler voor een gezelschap dat aardig kan kaarten. Het geeft mij heel veel spelbeleving in een piepklein doosje. Ik vind het erg leuk dat ik iemand direct de beurt kan toespelen zonder dat iemand de slag hoeft te winnen. Het komt voor dat spelers samen spelen om de koploper herhaaldelijk aan slag te brengen en te dwingen een verliezende kaart te spelen zodat de voorsprong ingelopen kan worden. Tussen de rondes door is er voldoende tijd voor napraten en dat geeft een gezellige sfeer. Het spel geeft me elke ronde een leuke uitdaging want het is elke keer een puzzel hoe te komen tot een geldig tableau of lang genoeg in het spel te blijven zodat iemand anders eerder dan ik een ongeldige kaart moet spelen. Hoe vaker ik Palastgeflüster speel, hoe beter ik begrijp welke kaarten handige combinaties opleveren en hoe ik een onmogelijke starthand kan wegspelen. Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben met de kaarten die je krijgt en met hoe de koningkaarten gedraaid worden.

Er is (nog) geen Nederlandse versie van Palastgeflüster waardoor het nog niet zo makkelijk is om aan een exemplaar te komen. Misschien is het spel daarom relatief onbekend. Ik kocht mijn Duitse versie bij de stand van Adlung Spiele op Spiel voor een paar Euro’s. Op de namen van de karakters na is het spel taalonafhankelijk. De taal zit mij niet in de weg en het piepkleine spelregelboekje op bijbelpapier bevat de regels in het Duits, Engels, Frans en Italiaans. Adlung Spiele geeft spellen uit in dit opvallende kleine formaat en houdt daarmee de prijzen laag. Hun motto luidt “Klein in der Schachtel, gross im Spiel” (klein in de doos, groot in het spel). Andere spellen die je mogelijk van ze kent zijn Verräter, Meuterer en Die Kutschfahrt zur Teufelsburg. Als ik op Spiel ben, is de Adlung stand vaste prik want ik houd ervan als het lukt een goed spel in een klein doosje te publiceren.

Lang voordat ik bordspellen speelde, kaartte ik al. Ik ben opgegroeid met Duizenden, Hartenjagen, Rikken, Eenendertigen en Toepen. De sfeer aan tafel met napraten en elkaar een beetje dollen vind ik gezellig en vormt een dierbare herinnering uit mijn jeugd. Moderne kaartspellen zoals Red 7, Tichu (in Nederland ook uitgegeven als Tai Pan), Herrlof, De Crew en Palastgeflüster geven me een vergelijkbaar gevoel. Ik raad al jaren iedereen die van kaartspelletjes houdt aan Palastgeflüster te proberen en hoop dat deze review nog meer mensen nieuwsgierig maakt. Vind je een exemplaar, oordeel dan zelf. Ik zou het leuk vinden van je te horen wat je ervan vindt.

Spellenbunker Reviewer Niels

Deze review van Palastgeflüster is geschreven door Niels.
Lees alle reviews van Niels

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Palastgeflüster bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Palastgeflüster

Omschrijving van Palastgeflüster


Palastgeflüster is een Strategiespel dat door 3-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Palastgeflüster duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Palastgeflüster is ontworpen door Michael Rieneck en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Adlung-Spiele. .

Koop Palastgeflüster bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.