Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Manker, Jon

Review van Pax Viking

"Verover gebieden en wordt de sterkste Jarl"

Spellenbunker Reviewer Hilbert

— Hilbert

In Pax Viking ben je een Jarl, een sterke leider. Je gaat proberen om de sterkste leider te worden en de koning van Zweden. En daar heb je het al. Vikingen, daar heb ik iets mee. Heb de fantastische serie op Netflix gezien maar ook de verhalen, de goden, ik vind het machtig interessant.

Jon Manker is de auteur van het spel. Hij heeft meegewerkt aan de BIOS-spellen en heeft nog een aantal Viking-spellen op zijn conto staan. En als er PAX in de titel staat, dan zijn er altijd een aantal voorwaarden: een markt, variabele wincondities, het pakken van die wincondities en het gaat over ene bepaald tijdperk. Dit zit er allemaal in.

Pax Viking is te spelen met 1-6 spelers, duurt 20 min per speler en is speelbaar vanaf 14 jaar. Maar…… er zitten veel icoontjes op het bord en de borden en je moet echt wel even je weg vinden. In het eerste spel (2 spelers) hebben we regelmatig het boekje erbij moeten pakken wat de snelheid niet ten goede komt. Ook heb ik een hele goede videoreview bekeken die mij goed geholpen heeft. Kortom deze review moet je een stukje op weg helpen maar gaat zeker niet voldoende zijn om het spel te spelen.

Spelverloop

In Pax Viking heb je dus allemaal je eigen held en die hebben allemaal hun eigen privilege. In je beurt mag je 5 acties doen. Hierbij kun je kiezen uit 5 reguliere acties en 4 invloedacties. De 5 reguliere acties zijn:

  • Je investeert in een Saga-tegel en neemt die in je hand
  • Je gaat reizen met je longships. Hierbij zijn er regels hoe je over zee via havens en rivieren in een regio of post komt
  • Je speelt als je aan de voorwaarden voldoet, een Saga-tegel. Dit kan een God, een advocaat, een event of een venture-tegel zijn
  • Je kunt een saga-tegel activeren als je erop staat en doet dan wat erop staat
  • Je hebt de Parley-actie (vertaling zegt onderhandelen maar dat doe je helemaal niet). Hiermee kun je je vestigen in een regio of een ander aanvallen en verdrijven

Met al deze actie kun je volgelingen vrijspelen in 4 categorieën. Deze worden aangegeven op de kaarten en als je die speelt, mag je er eentje van je bord op het grote speelbord zetten. In elke categorie heb je er 6 staan. De 4 categorieën zijn (in het Engels): Jarldom, Sweden, Theocracy en Rus.

Als je in 1 van die categorieen de meerderheid hebt, kun je een andere actie kiezen namelijk de invloed actie. De 4 invloed acties zijn:

  • Jarldom: Beweeg 1 van je schepen waar je een tegenstander weghaalt en jezelf vestigt
  • Sweden: Trek een Saga-tegel. Als het een Venture-tegel is, plaats daar een schip en bouw deze tegel
  • Theocracy: Vestig een Theocracy venture tegel of een sterke geallieerde en doe dit gratis
  • Rus: Neem een advocaat van iemands bord als je daar een longship hebt staan en leg deze op jouw bord.

Duidelijk toch? Nee dat is het niet en dat snap ik helemaal. Er komt namelijk ook nog eens een groot bord bij kijken en een bak strategie.

Conclusie

Het is een prachtig spel! Zo dat kan maar gezegd zijn. Maar het is ook niet voor iedereen want het is niet makkelijk. De verschillende acties en regels lukt je echt wel met een aantal keer spelen maar de strategie en de diepte van het spel is een ander verhaal.

Wat ik heel mooi vind is dat het thema er niet op geplakt is maar een waargebeurd verhaal in de geschiedenis. Overige pluspunten: wincondities voor een makkelijker of een moeilijker spel, prachtig artwork, een mooi en duidelijk regelboek en (heel belangrijk) 2 keurige extra bordjes met daarop uitleg van de verschillende acties, icoontje en termen die gebruikt worden. Deze maken het spel veel sneller en handiger omdat je niet de hele tijd in het regelboek hoeft te bladeren.

Wat had nog beter gekund? Ik houd van die bordjes waar met verschillende laagjes is gewerkt zoals bij Scythe en Khora. Hier liggen de schijfjes op een kartonnen bordje maar wellicht heeft de kickstarter versie (als die er is) dat wel.

Voor de rest krijg je gewoon een beest van een spel! Pittig maar wel heel erg mooi. Qua vergelijk weet ik het niet zo heel goed maar het is gewoon een taaie Eurogame (weinig interactie met anderen).

Herspeelbaarheid is groot want er zitten 220 kaarten in die je echt niet allemaal gebruikt en ik denk dat je ook meer gebruik gaat maken van handelen als je meerdere spellen gespeeld hebt.

Laat je niet al te erg afschrikken! Het is echt een heel mooi spel om te spelen. En met die videoreview ben ik er ook uitgekomen. Wellicht kun je het met iemand spelen die het heeft en je de regels kan uitleggen en dan valt het echt mee! Gewoon spelen dus!

Spellenbunker Reviewer Hilbert

Deze review van Pax Viking is geschreven door Hilbert.
Lees alle reviews van Hilbert

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Reis, bouw posten en verover Zweden"

Spellenbunker Reviewer Hilbert

— Hilbert

Koop Pax Viking bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Pax Viking

Omschrijving van Pax Viking


Pax Viking is een Expertspel dat door 1-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Pax Viking duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Pax Viking staat in het Engels bekend onder de naam Pax Viking. Pax Viking is ontworpen door Jon Manker en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Ion Game Design, Sierra Madre Games & Ediciones MasQueOca. .

Koop Pax Viking bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.