Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Ontwerper(s)

Stegmaier, Jamey

Review van Scythe

" Immerse yourself in this alternate-history game and lead your faction to victory"

— Kimber

Intro

Het is rond het jaar 1920 in deze alternatieve geschiedenis en de nasleep van de eerste wereldoorlog is nog altijd goed zichtbaar in Europa. De kapitalistische stadstaat die bekend staat als ‘De Fabriek’ heeft haar deuren gesloten nadat zij de oorlog heeft gevoed met haar indrukwekkende mechs. Dit trekt natuurlijk de aandacht van een aantal omliggende landen. Zij sturen afgezanten om een imperium op te zetten rondom deze stad. Wie zal de glorie en het fortuin voor zichzelf opeisen en wie kan zich straks de leider van Oost-Europa noemen?

Stonemaier Games heeft met Scythe een prachtig spel aan hun al indrukwekkende collectie toegevoegd. Lees snel verder wat je in de doos kunt vinden en wat je van het spel kunt verwachten.

Inhoud en spelonderdelen

Zodra je de doos opent vliegen alle spelonderdelen en het mooie artwork je direct om de oren. Op het eerste gezicht oogt het misschien wat overweldigend maar zodra je de essentie van Scythe begrijpt kun je je al snel onderdompelen in een wereld van dorpelingen rekruteren, grondstoffen vergaren, gebouwen maken, territoriums veroveren en monsterlijke mechs bouwen. Jouw imperium groeit gestaag, maar ook die van je tegenstanders. Je zult ze dus op verschillende vlakken te slim af moeten zijn, wil je dat jouw imperium slaagt.

Spelcomponenten van Scythe

Om dit voor elkaar te krijgen heb je voornamelijk geld en grondstoffen nodig. Een wedloop begint voor alle spelers om zich zo snel mogelijk uit te breiden over het land en haar rijkdommen te vergaren.

Ontmoetingsfiches, grondstoffen, munten en vermenigvuldigingsfiches

Karakters, Factie en Spelverloop

Scythe gebruikt een elegant actieselectiemechanisme (er zijn dus geen rondes of fasen) om de gameplay in een snel tempo te laten verlopen. De tijd tussen de beurten dat je niets aan het doen bent wordt hierdoor aanzienlijk verminderd en hoewel er best wat uit te vechten is voor de spelers die hier naar op zoek zijn, is het niet mogelijk om iemand volledig te elimineren. Maar laten we bij het begin beginnen.

Elke speler begint het spel met verschillende middelen (invloed, munten, gevechtskracht en populariteit), een eigen startlocatie en een verborgen doel. Deze startposities zijn altijd op dezelfde plek en speciaal afgestemd op de unieke karakter die elke factie heeft. Ook heeft elk karakter zijn eigen dierlijke metgezel die hem/haar vergezeld op hun vele avonturen.

  • Gunter Von Duisburg met Nacht & Dag (Saxony Keizerrijk – zwart)
  • Zehra & Kar (Crimean Kanaat – geel)
  • Bjorn & Mox (Nordic Koninkrijk – blauw)
  • Olga Romanova & Changa (Rusviet Unie – rood)
  • Anna & Wojtek (Polania Republiek – wit)

Op de website van Stonemaiser Games staan uitgebreide achtergrondverhalen van iedere karakter om het geheel allemaal net wat meer sfeer en lading te geven.

De karakters van de 5 facties: Saxony (zwart), Crimea (geel), Nordic (blauw), Rusviet (rood) en Polania (wit)

Aan het begin van het spel kiest iedere speler willekeurig een Factie- en Karaktermat. Een aantal combinaties zijn uitgesloten omdat deze te sterk of te zwak zijn maar dit betekend wel dat je vrijwel iedere keer dat je het spel speelt een andere en nieuwe combinatie kunt ontdekken.

Gesloten kies je een Speler- en Factiemat

Op deze Karakter- en Spelersmatten plaats je vervolgens al je sterren, mechs, technologieblokjes, werkers, gebouwen en rekruten. Al deze onderdelen zijn later te upgraden of in te zetten op het speelbord.

Elke speler heeft een unieke factie- en speler mat. Hier plaats je de aangegeven spelonderdelen op

Elk onderdeel van Scythe heeft een element van ‘engine-building’ (samenwerkende spelonderdelen verzamelen om punten te scoren) in zich. Dit zie je allemaal terug wanneer je gebouwen op de kaart plaatst, nieuwe manschappen rekruteert om je karaktervaardigheden te verbeteren, mechs aan het bouwen bent om je tegenstanders af te schrikken en werkers de grondstoffen op jouw tegels laat verzamelen. Alles draagt bij aan een gevoel van vooruitgang en expansie van jouw rijk.

Elke factie begint op zijn eigen vaste plek op het speelbord

In het midden van het speelbord bevindt zich ‘De Fabriek’. Al snel kom je erachter dat het hier grotendeels allemaal om draait. Niet alleen telt deze tegel aan het einde van het spel voor 3 bezette tegels, maar geeft deze plek je ook de keuze uit een aantal interessante Fabriekskaarten wanneer je deze met je karakter verovert.

In het midden van het bord bevindt zich de fabriek, een plek van technologische innovatie en onbenutte kracht

Wanneer je Scythe speelt ontdek je al snel dat je vrijwel de volledige controle over je eigen lot hebt. Afgezien van de 2 willekeurige verborgen doelkaarten (groen) die elke speler aan het begin van het spel krijgt, zijn de enige andere elementen van geluk ‘ontmoetingskaarten’. Deze worden door de spelers getrokken wanneer ze in contact komen met de burgers van nieuw verkende landen. Elke ontmoetingskaart geeft de speler vervolgens een aantal opties, waardoor je het ‘gelukselement’ weer in de positieve zin kunt beïnvloeden door je eigen gewenste keuze te maken.

Dan zijn er nog de Fabriekskaarten (paars) die je een flink voordeel geven. De speler die namelijk als eerste op De Fabriek terecht komt mag uit de hele stapel 1 fabriekskaart naar keuze pakken. Deze kaart fungeert vervolgens als een 5e sectie van jouw spelersmat en geeft je dus meer mogelijkheden in de strijd om de winst.

Bij de Fabriek mag je een Fabriekkaart trekken, kom je op een Ontmoetingsfiche dan trek je een Ontmoetingskaart

Gevechten

Je zou denken bij een strategisch spel als Scythe dat het allemaal al snel uitmond in grootschalige gevechten en dat al het andere er steeds minder toe doet, maar niets is minder waar! In Scythe draait het juist meer om de potentiële dreiging van een aanval. Het zal je namelijk verbazen hoe weinig conflicten er uiteindelijk tijdens een spel uitgevochten worden. Dit soort confrontaties kosten namelijk Kracht en hoewel je er op bepaalde vlakken zeker op vooruit gaat (je kunt er sterren mee verdienen), geeft het eigenlijk de spelers die niet bij dit gevecht betrokken zijn de meeste voordelen. Zij hoeven namelijk hun zuurverdiende kracht niet te spenderen.

Het unieke en gave aan de gevechten in Scythe is dat deze volledig worden gedreven door jouw eigen keuzes en dus niet door geluk of willekeur. Jij bepaalt namelijk zelf hoeveel krachtspunten jij inzet om je tegenstander te verslaan of je gebied te beschermen.

Met krachtkaarten en de krachtwijzer wordt de uitkomst van een gevecht bepaald

Doel van het spel

Het doel van Scythe is de meeste rijkdom vergaren. De speler die aan het einde van het spel de meeste munten heeft verzameld is de winnaar. Dit kan je in de volgende 3 categorieën voor elkaar krijgen:

  • Voor elke geplaatste ster (deze worden toegekend wanneer je je rijk op 10 specifieke gebieden uitbreid)
  • Voor elk gebied dat je aan het einde van het spel beheerst
  • Voor elke 2 grondstoffen die je bezit

De beloning en het aantal munten wat je krijgt hangt af van jou populariteit onder de bevolking. Heb je je namelijk verrijkt over de ruggen van jouw onderdanen dan heb je het waarschijnlijk niet zo goed gedaan op het Populariteitsspoor en ontvang je dus minder geld als beloning voor je ‘heldhaftige daden’.

Het spel eindigt direct wanneer één van de spelers zijn 6e overwinningsster op het bord plaatst. Maar let goed op! Dat jij het spel eindigt betekend niet automatisch dat je het spel ook wint! Hou dus goed in de gaten hoever de andere spelers zijn met hun progressie.

Met gebouwbonustegels en doelkaarten kun je geld en sterren verdienen. Met de handige snelle-startkaart en rivierloopkaart behoud je tijdens het spel het overzicht

Solo mode

Naast de mogelijkheid om tegen anderen te spelen is er ook de mogelijk om Scythe alleen te spelen. De makers hebben hier de Automa voor gemaakt, een eenvoudig te beheren tegenstander die door middel van Automakaarten zijn eigen beurt speelt. Op deze kaarten staat aangeven hoe hij loopt, wat hij krijgt aan munten, grondstoffen en bonussen. Ook is er een speciale gevechtstabel op de kaart die eventuele confrontaties kan beslechten.

Een apart regelboekje legt alles duidelijk uit zodat je waar en wanneer je maar wilt een potje Scythe kan spelen, ook als er even geen andere spelers zijn.

Regels voor Automa (solo mode), het regelboek, het referentieblad en het prestatieblad

Beoordeling

Ik kan er kort en krachtig over zijn: ga het spel spelen of beter nog, ga het spel kopen! Het artwork van het spel is fenomenaal, vrijwel ieder kaartje is een uniek schilderij en geeft de aparte Dieselpunk sfeer perfect weer. Ook de variatie per factie en de verschillende strategische mogelijkheden die hierdoor ontstaan houden het spel heel afwisselend en leuk.

Scythe heeft zich vrijwel direct binnen mijn eigen top 10 leukste bordspellen geschaard. Niet een hele verbazingwekkende prestatie als je kijkt naar de prijzen die het spel inmiddels al heeft gewonnen en de hoge notering op invloedrijke websites als boardgamegeek.

Bang dat je misschien snel uitgekeken raakt? Wees gerust! Er zijn inmiddels meer dan voldoende uitbreidingen om het spel nog strategischer en leuker te maken. Wat dacht je van Scythe – Invaders from Afar, Scythe – The Wind Gambit, Scythe – The Rise of Fenris of uitbreidingen die het bord en de ontmoetingen een leuke draai geven, zoals Scythe – Encounters of Scythe – Modular Board.

Hou jij van strategische spellen, economieën opbouwen en oorlog voeren in een ‘middeleeuwen-meets-tech-sfeer’? Dan is Scythe echt iets voor jou.

Plus- en minpunten

+ Het artwork is sensationeel, alles heeft zijn eigen unieke artwork waardoor je niet uitgekeken raakt

+ De facties met ieder hun eigen speciale eigenschappen zijn erg leuk om mee te spelen

+ De karakters en mechs hebben hun eigen gedetailleerde miniaturen, dit verreikt echt de spelbeleving

+ De Factie- en spelersmatten hebben uitsparingen waardoor spelcomponenten netjes op hun plek blijven zitten

De spelregels en de hoeveelheid componenten kunnen op het eerste gezicht wat overweldigend zijn (tip: speel het de 1e keer met iemand die het spel al kent)

Overzicht van het spel met 5 spelers

Deze review van Scythe is geschreven door Kimber.
Lees alle reviews van Kimber

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Use your workers, battle with monstrous mechs, and fight for innovation and valor"

— Kimber

Koop Scythe bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Lees ook het interview met Jamey Stegmaier van Stonemaier games.

Videos over Scythe

Omschrijving van Scythe


Scythe komt uit de Scythe Spelfamilie. Scythe is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Scythe duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 5 ster(ren) . Scythe is ontworpen door Jamey Stegmaier en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games. Je koopt Scythe bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Scythe is winnaar van de As d’Or 2017 – Winnaars, Origins Awards 2017 – Winnaars, Golden Geek Awards 2016 – Winnaars. Scythe is genomineerd voor de International Gamers Awards 2017 – Nominaties, Deutscher Spiele Preis 2017 – Nominaties.

Koop Scythe bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.