Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games

Review van Pendulum

Pendulum, ontworpen door Travis Jones en uitgegeven door 999 games is een real-time expertspel met veel elementen die gelijktijdig spelen. Doordat je kan kiezen met welk karakter je speelt en omdat alle karakters zowel een normaal als gevorderd niveau hebben zijn er talloze variaties mogelijk!

Het spel kan met 1 tot 5 spelers gespeeld worden. Voor de 1-speler variant zijn er een extra spelkaarten (maar liefst 38), een scoretableau en zijn er enkele aangepaste regels.

Een real-time spel wordt gespeeld met echte tijd als factor. In het spel Pendulum zijn er 3 velden waarop je je acties kan uitvoeren. Elk veld heeft een andere zandloper met een andere tijdsduur waardoor je goed moet opletten wat je wanneer kan doen.

Op kaart van je karakter heb je 4 sporen die je moet aflopen: rood, blauw, geel en zilver. Zodra je in het rechter gedeelte komt verdien je punten. Met de meeste punten win je.

Het spel stopt als alle rondes (4) zijn gespeeld of als één van de spelers alle vier de sporen in de scorefase heeft gebracht.

Pendulum Bordspel 999 Games

Inhoud van het spel

Naast het spelbord zijn er 8 verschillende kaarten, 10 verschillende speelstukken en 3 zandlopers.
Elke zandloper hoort bij een deel van het bord. Er zijn 5 karakter kaarten met elk 2 kanten, een basisversie en een versie voor gevorderde spelers.

Spelstart

Aan het begin van het spel krijg je de karakterkaart, 10 blokjes in rood, blauw en geel en drie werkers. Op je karakterkaart zet je op elk spoor een scoreblokje. Je doel is al deze blokjes naar rechts te verplaatsen. Om dat te bereiken moet je je acties slim kiezen!
De sporen zijn rood (kracht), blauw (prestige), geel (populariteit) en zilver (legendarische prestatie).

Aan het begin van het spel zie je ook waar je mee start. Hoeveel geel (goud), rood (soldaten) en cultuur (blauw) je hebt.

De handige zandloperkaart laat zien in welke volgorder de zandlopers gedraaid moeten worden om een volledige ronde te spelen.

Pendulum Bordspel 999 Games

Tijdens de rondes

Je plaatst nu je werkers op de plak naar keuze. In sommige vakken mogen zoveel poppetjes als je wil. Dat zie je duidelijk afgebeeld. Voor de andere vakken geldt dat daar geen kleine werker mag zetten als daar een kleine werker staat. Alleen grote werkers mogen deze velden delen.

Je mag een werker alleen plaatsen in een veld dat niet geblokkeerd is door de zandloper.

Wanneer de zandloper draait en je werker ligt in het veld waar de zandloper nu komt, mag je de actie uitvoeren. Je verdient bijvoorbeeld goud, of moet juist betalen om een beloning te krijgen.

De zandlopers worden door de tijdsverschillen steeds op andere momenten gedraaid. Je moet dus goed opletten en vooruitdenken welke stappen je wil zetten!

Pendulum Bordspel 999 Games

Tactiek

Je kan provinciekaarten kopen waardoor je opbrengsten groter worden per actie van je werker. Je hebt aan het eind van de ronde veel stemmen nodig om een goede kaart uit de raadkamer te kunnen opeisen. Daarnaast moet je minimaal 1x de legendarische prestatiesteen winnen om je grijze pad te lopen.

Om al deze doelen te halen moeten je werkers goed gebruikt worden om de juiste grondstoffen te verkrijgen. Koop je een provincie om je opbrengst te vergroten, ook al loop je daardoor in het begin even achter? Ga je gelijk voor veel stemmen om de ultieme raadsbeloningskaart te pakken?

Zorg je er voor dat je op tijd een legendarische prestatiesteen scoort of zorg je eerst voor zo veel mogelijk punten?
Misschien nog wel belangrijker, in welke volgorde ga je je doelen bereiken en hoe zorg je er voor dat je de anderen te snel af bent?

Tactiek speelt dus echt een grote rol in dit real-time spel.

Pendulum Bordspel 999 Games

Conclusie

De grote variatie in mogelijkheden en speelwijzen maken dus een spel dat absoluut niet snel verveelt. Doordat bij elke karakterkaart weer andere voordelen zitten maar ook andere doelen is er altijd een uitdaging. Elke speler heeft andere doelen en zal andere manieren proberen te vinden zijn doel te bereiken. Omdat velden ook vol kunnen raken moet je er snel bij zijn!

Het spel is bijzonder interactief en goed doordacht. De uitgever heeft dan ook niet voor niets een reputatie voor het leveren van hoogwaardige spellen.

Reviewer Dani

Deze review van Pendulum is geschreven door Dani.
Lees alle reviews van Dani

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Pendulum bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Pendulum

Omschrijving van Pendulum


Pendulum is een Strategiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Pendulum duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Pendulum wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Pendulum bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Pendulum bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.