Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van Pick-A-Pen: Crypten

"In dit spel probeer je een oude crypte te ontcijferen en ga je aan de slag met symbolen."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Pick a Pen Crypten is één van de spellen van de Pick a Pen serie, uitgegeven voor 999 games. Ontwerper Reiner Knizia heeft naast Crypten ook nog Riffen en Tuinen ontworpen in deze serie.

Het spel duurt ongeveer 30 minuten en is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar.

Algemeen

Elk Pick a Pen spel begint hetzelfde. Roll & Write. Iedere speler krijgt een persoonlijk scorevel en tijdens een beurt worden er 5 kleurpotloden op tafel gerold. Elk potlood heeft verschillende zijden met daarop aangegeven symbolen. Om de beurt kiest een speler een kleurpotlood uit met het daarop aangegeven symbool. Hij voert vervolgens de actie uit van het potlood op zijn scoreveld. Iedere speler doet vervolgens hetzelfde tot de potloden op zijn. Liggen er geen potloden meer op tafel dan is de volgende speler de startspeler en rolt hij de 5 potloden opnieuw.

Crypten

In dit spel probeer je een oude crypte te ontcijferen en ga je aan de slag met symbolen. Op het scoreveld van Crypten (niveau 1) zie je 5 rijen met identieke symbolen staan. Op de potloden staan een van deze symbolen of een joker. Een joker bevat alle symbolen en dat betekent dat je een symbool naar keuze mag inkleuren. De rijen moeten van links naar rechts ingekleurd worden, zonder een symbool over te slaan. Als alle symbolen in een rij ingekleurd zijn, is de rij compleet. Trek je hierna toch een potlood met een symbool van die rij, dan moet je een ander symbool naar keuze inkleuren met dat potlood. Sommige symbolen bevatten een gekleurde omlijning. Kleur je deze in met hetzelfde kleur potlood, dan moet je hierna nóg een symbool naar keuze inkleuren met dat potlood. Kleur je een symbool met een omlijning in met een andere kleur, dan gebeurt er niets.

Je verdient punten wanneer er symbolen in dezelfde kleur naast elkaar staan in een rij of kolom of wanneer je juist 5 verschillende kleuren hebt binnen één rij of kolom.

Bonuspunten zijn te verdienen door in elke rij en/of elke kolom ten minste eenmaal te scoren.

De speler met de meeste punten wint het spel. Het spel wordt direct beëindigd als een speler zijn laatste symbool heeft ingekleurd.

Pick a Pen Crypten review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Er zijn 3 verschillende niveau’s met daarbij behorende scorevelden.

Niveau 2 zorgt voor wat meer uitdaging. Er staan nu ook potloodsymbolen op het scoreveld. Je mag er nu voor kiezen om niet het symbool wat op het potlood staat in te kleuren, maar een potloodsymbool. Ook hiermee kan je punten verdienen.

Pick a Pen Crypten review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Niveau 3 heet de grote uitdaging. Naast de potloodsymbolen heb je nu ook zwart omrande symbolen op je scoreveld. Als je dat symbool inkleurt dan moet je hierna nog een symbool inkleuren. De zwarte lijn geldt dan altijd als overeenkomend met de kleur van het betreffende potlood. Als je de extra uitdaging aan durft kan je nu ook op een andere manier punten krijgen. Namelijk door een blok van 2 bij 2 symbolen in dezelfde kleur te creëren. Hier krijg je dan ook extra punten voor.

Pick a Pen Crypten review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Conclusie

Dit is een familiespel waarin je strategisch mag tekenen met pen en papier.  Het is een uitdaging om te bedenken hoe je de meeste punten kan verzamelen. Wat voor setjes maak jij en in welke richting? Heb je er ook nog oog voor om je tegenstander in de weg te zitten, door bijvoorbeeld het potlood te pakken wat hij nodig heeft? Crypten vinden wij de moeilijkste variant van de Pick a Pen serie. Je hebt hier wat meer inzicht voor nodig dan bij Tuinen of Riffen. We vinden het leuk dat er 3 niveau’s zijn zodat je zelf kan kiezen hoe moeilijk je het spel wilt maken. En dat inkleuren van die symbolen werkt ergens toch ook wel therapeutisch, zelfs voor volwassenen.

Mervin en Ginger Bitmoji

Deze review van Pick-A-Pen: Crypten is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Crypten vinden wij de moeilijkste variant van de Pick a Pen serie."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Koop Pick-A-Pen: Crypten bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Pick-A-Pen: Crypten

Omschrijving van Pick-A-Pen: Crypten


Pick-A-Pen: Crypten is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Pick-A-Pen: Crypten duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Pick-A-Pen: Crypten is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop Pick-A-Pen: Crypten bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.