Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van Pick-A-Pen: Tuinen

"Niet dobbelen, maar rollen. Geen dobbelstenen maar potloden."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Het spel Pick a Pen heeft meerdere varianten. Vandaag reviewen we het spel ‘Tuinen’. 999 games weet altijd weer uit te komen met leuke spellen en de Pick a Pen serie is er zeker een van.

De ontwerper van het spel is Reiner Knizia. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en het duurt gemiddeld 30 minuten. 

Algemeen

Elk Pick a Pen spel begint hetzelfde. Roll & Write. Iedere speler krijgt een persoonlijk scorevel en tijdens een beurt worden er 5 kleurpotloden op tafel gerold. Elk potlood heeft verschillende zijden met daarop aangegeven symbolen. Om de beurt kiest een speler een kleurpotlood uit met het daarop aangegeven symbool. Hij voert vervolgens de actie uit van het potlood op zijn scoreveld. Iedere speler doet vervolgens hetzelfde tot de potloden op zijn. Liggen er geen potloden meer op tafel dan is de volgende speler de startspeler en rolt hij de 5 potloden opnieuw. 

Tuinen

In het spel Tuinen staan er rondjes op de zijden van de potloden, in verschillende hoeveelheden van 1-5. Elk rondje geeft aan hoeveel hexagonvormige vakjes je mag inkleuren met dat potlood. Een tuin is een afgebakend gebied met meerdere velden erin. Heb je een tuin ingekleurd in eenzelfde kleur dan ontvang je daarvoor punten. Hoe meer tuinen je van dezelfde kleur verzamelt, hoe meer punten je kan verdienen. Heb je een tuin ingekleurd met alle 5 verschillende kleurpotloden, een bonte tuin, dan ontvang je daar ook punten voor. Er zijn ook bonuspunten te verdienen. Zo kan je de eerste speler zijn die alle velden aan de rand van het speelveld heeft ingekleurd. Of de speler die als eerste alle velden heeft ingekleurd. Aan het einde van het spel wordt er ook nog gekeken welke speler het grootste gebied van 1 kleur heeft. Dit moeten aangrenzende velden zijn en die mogen over meerdere tuinen verdeeld zijn. 

 Let op! Als je de actie van het kleurpotlood uitvoert moeten alle velden die je gaat inkleuren met elkaar verbonden zijn en met een hiervoor ingekleurd veld. Kan of wil je de actie van een potlood niet uitvoeren dan krijg je strafpunten en kleur je het bijbehorende veld daarvoor in. 

Het spel stopt wanneer een speler alle velden heeft ingekleurd of wanneer een speler het laatste potloodsymbool/strafpunt heeft ingekleurd. Nu kan de puntentelling beginnen. 

Pick a Pen Tuinen review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Het spel bevat 3 niveau’s. Heel fijn als je stap voor stap kennis wilt maken met de spelregels. Maar ook zeker leuk als afwisseling.

Niveau 2 bevat bloementuinen. Kleur je een veld met een bloem in met dezelfde kleur als die van de bloem, dan krijg je daar punten voor. Kleur je dit veld in met een andere kleur dan die van de bloem, dan gebeurt er niks. Je krijgt bonuspunten als je de eerste speler bent die alle 5 de velden met een bloem heeft ingekleurd. 

Pick a Pen Tuinen review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Niveau 3 bevat bomentuinen. Hier wordt een stukje extra competitie ingebracht. De eerste speler die van een bepaalde kleur 4 volle tuinen heeft krijgt bonuspunten. Als er een veld met een boom wordt ingekleurd dan kleurt de speler ook het boomvakje onderaan het scorevel in van die betreffende kleur. Ook hier vallen dan weer bonuspunten te verdienen als je als eerste speler alle 5 de boomvakjes weet in te kleuren. Win jij die race?

Pick a Pen Tuinen review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Er is ook nog een heel handig hulpmiddel verzonnen voor mensen met kleurenblindheid. 

Conclusie

Dit is een echt familiespel voor jong en oud. Inkleuren of tekenen is niet alleen voor kinderen leuk, maar ook voor volwassenen erg ontspannend. Daarnaast is het ook wel een strategisch spel. Want ga je voor de losse punten of focus je je op het verzamelen van de eenmalige bonuspunten? Op welk doel richt jij je? Wil je zoveel mogelijk bonte tuinen verzamelen of tuinen van dezelfde kleur? Wil je een ander dwarsbomen door steeds de potloden te pakken die hij nodig heeft of richt je je vooral op je eigen scorevel? Het is ook een soort gepuzzel. Want je moet er voor zorgen dat je precies goed uitkomt met de richting waarin je je velden inkleurt en de hoeveelheid velden die je nodig hebt om een tuin compleet te maken. Het is heel verfrissend om eens een spel te spelen met potloden in plaats van dobbelstenen. Het is echt even een andere manier van spelen, met pen en papier, maar toch met het element geluk. Dit is een spel wat we nog heel veel gaan spelen, wat niet lang duurt en voor alle leeftijden leuk is. 

Mervin en Ginger Bitmoji

Deze review van Pick-A-Pen: Tuinen is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Inkleuren is niet alleen voor kinderen leuk, maar ook voor volwassenen erg ontspannend. "

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Koop Pick-A-Pen: Tuinen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Pick-A-Pen: Tuinen

Omschrijving van Pick-A-Pen: Tuinen


Pick-A-Pen: Tuinen is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Pick-A-Pen: Tuinen duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Pick-A-Pen: Tuinen is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop Pick-A-Pen: Tuinen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.