Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

180 minuten

Moeilijkheid
Uitgever:
Ontwerper(s)

Natterer, Johannes

Review van Planet B

"Er is geen leven meer mogelijk op onze mooie planeet de aarde. Maar… We krijgen een tweede kans"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Het is zover. De mensheid heeft het voor elkaar gekregen… Er is geen leven meer mogelijk op onze mooie planeet de aarde. Maar… We krijgen een tweede kans. Op Planet B wel te verstaan. Hebben we ervan geleerd? Maken wij het leven van elkaar nu niet meer zuur? Nee, op Planet B gaan we gewoon door waar we gebleven zijn. We hebben niets maar dan ook niets van het verleden geleerd. Planet B is een satirisch spel dat je met je neus op de feiten drukt, maar stiekem toch wel erg leuk is om te spelen. Maar of dit spel en haar thema een wake-up call voor de mens zal zijn, betwijfelen we…

Doel van het spel

Het doel van het spel Planet B is het redden van de planeet Planet B, nadat onze aarde verloren is gegaan… Of toch niet. Zoals gezegd gaat het in deze nieuwe wereld opnieuw fout. Degene die uiteindelijk zijn of haar bankrekening het dikst weet te spekken in de vorm van overwinningspunten, is de winnaar van dit spel. En dat bereik je door deals te sluiten met ondernemingen, de daarbij behorende acties uit te voeren, gebouwen te bouwen, via de media anderen te manipuleren en illegale activiteiten op te zetten. Net echt. Tja, heel nobel is het allemaal niet, maar het maakt het spel er niet minder leuk om. Have fun!

Verloop van het spel

Voordat je het spel kunt beginnen, zal er een en ander klaargezet moeten worden. En we vertellen het maar meteen, ook met het opzetten van het spel ben je wel even bezig! Achtereenvolgens mag het speelbord worden klaargelegd, mogen de bankbiljetten naast het bord gelegd worden (geen Euro’s maar ‘Billies’), leg je het fractiespoor klaar, mogen de ondernemingstegels geplaatst worden en leg je de koffers, containers en werkers (Workies) naast het speelbord. Sorteer ook de gebouwen en leg deze onder het speelbord neer. Tot slot sorteer je de nieuwskaarten, leg je de functiekaarten en buidel binnen handbereik en schud je de wetten.

Klaar om te spelen? Nog niet! Nu mag iedereen een speelkleur kiezen. Neem hiervoor 4 fraudefiches en 10 productfiches in jouw kleur. Leg 25 stembiljetten boven je tableau, plaats de stemmingssteen van jouw kleur op het speelbord, zet 4 workies (2 oranje en 2 paars) op je tableau, leg je eerste gebouwenkaart ‘Centrale’ voor je neer, leg 3 schijven van je kleur op het fractiespoor en leg het eindtellingskaart naast je tableau. Tot slot kiest iedere speler met behulp van een leuk draftmechanisme nog een A, B, en C gebouwenkaart.

Dan is het nu tijd om een spelletje te gaan spelen. We zijn inmiddels 10 minuten verder. Enfin, voor het spel staat zo’n 90-120 minuten. We snappen wel waarom. De spelers zijn steeds met de klok mee aan de beurt. In zijn of haar beurt kiest een speler een ondernemingstegel. Hier plaatst de speler een koffer (een deal sluiten) en voert de aangegeven acties uit, in de volgorde welke jou het beste uitkomt. Acties zijn bijvoorbeeld het activeren van nieuwsberichten, het bouwen van gebouwen en/of het vooruitgaan op het fractiespoor. Zodra overigens alle koffervelden van een ondernemingstegel bezet zijn, dan wordt de tegel omgedraaid en vervangen totdat er geen nieuwe ondernemingstegel meer beschikbaar is en het einde van het spel wordt geactiveerd.

Hier zie je het speelbord met de 3 ondernemingstegels en bijbehorende acties. Links onderin zie je de nieuwsberichten en rechts daarvan de gebouwenkaarten. Boven het bord ligt het fractiespoor. Ook de Billies en en paarse Workies liggen klaar. Al met al behoorlijk wat werk om klaar te leggen en erg veel keuzemogelijkheden.

Het sluiten van een deal kan nogal wat acties opleveren. We zetten ze kort op een rijtje:

Productie
Deze actie gebruik je om aan middelen te komen. Wanneer je deze actie kiest, verhoog je de bovenste óf onderste keten met één of zelfs meerdere containers. Iedere beurt (het moment bepaal je zelf) kan je voor 10 Billies een productketen verhogen of wijzigen. Ook mag je ieder moment tijdens je beurt containers verkopen om aan geld te komen.

Met de grijze blokjes houdt je bij hoeveel product je hebt van elke soort. Rechts is ook nog het spoor te zien waarop bijgehouden wordt hoe de burgers zich voelen. Blij of boos?


Gebouw bouwen

Met deze actie kan je een gebouw uit je hand bouwen. Je begon met de bouwkaarten A, B en C. Hierbij is A de voordeligste om te bouwen. Eenmaal een gebouw gebouwd, mag je je hand weer aanvullen naar 3 gebouwen. Wanneer je een gebouw bouwt, betaal je de kosten. Het bouwen van een gebouw levert overwinningspunten op. Gebouwde gebouwen plaats je links van je tableau.

Gebouwenkaarten. Het rode getal linksboven zijn de kosten van het gebouw, het witte getal eronder de opbrengsten. Met paars en oranje zijn de benodigde Workies afgebeeld. Deze vakjes moeten gevuld zijn, wil je de bovenste of onderste actie mogen uitvoeren.

 


Workie-actie

Deze actie maakt het mogelijk om werkers in te zetten en/of je werkers aan te vullen. Van iedere kleur mag een speler nooit meer dan 8 werkers in zijn of haar voorraad hebben. Werkers plaats je op een gebouwenkaart. Wanneer deze vol is, mag je de bovenste of onderste actie kiezen om uit te voeren. Gebruikte werkers blijven na het uitvoeren van de actie staan.

Het fractiespoor
Op Planet B zijn er 3 grote fracties. Onderdeel van je actie zou kunnen zijn het vooruitzetten van je marker op het fractiespoor. Hoe verder je komt, hoe groter de opbrengst bij uitbetalen (verzilveren) zal zijn. Ook bij verzilveren kies je één van beide beloningen.

Nieuwskaart
Bijzondere acties en gebeurtenissen die je veroorzaakt, komen meteen uit. Speel je deze actie, kies dan uit nieuwsberichten 1 tot en met 3 een kaart en speel meteen de daarop afgebeelde actie(s) uit. Nadat je dit hebt gedaan, komt deze kaart open rechtsonder aan je tableau te liggen.

Stembiljet in de buidel doen
Als politicus mag je van tijd tot tijd je stem uitbrengen. Wanneer dit staat aangegeven, plaats je een stembiljet uit je voorraad in de buidel. Wat levert dit op? Wie bij de volgende verkiezing de meeste stemmen heeft, ontvangt een hogere functie met extra voordelen. De president is de hoogst haalbare functie, gevolgd door de VICE, L.A.M.A. en D.O.D.O.

Nadat de acties behorend bij de ondernemingstegel uitgevoerd zijn, staat het volgende nog te gebeuren:

– Doe twee stembiljetten in de buidel óf neem 5 Billies in geval je immoreel bent.
– Wanneer het de laatste koffer betreft, wordt de ondernemingstegel omgedraaid óf vervangen (reorganisatie). Tevens gaat de schijf op het verkiezingsspoor 2 plekken voorruit.
– De waarde van middelen verandert.

Zodra de schijf op het verkiezingsspoor op de laatste positie ligt, vindt aan het einde van de beurt van de speler een verkiezing plaats. Inzet: Het presidentschap! De verkiezing bestaat uit 5 stappen:

1. Workies terugnemen
2. Stemmingssporen afhandelen
3. Verkiezing afhandelen
4. Uitbetalen en functies verdelen
5. Verkiezing afsluiten

Vooral de verkiezing zelf vraagt wat extra uitleg. Uit de buidel worden nu namelijk de stembiljetten getrokken. Te beginnen met de speler die aan de beurt is. Deze trekt 3 stembiljetten, waarna de buidel wordt doorgegeven aan de volgende speler (met de klok mee). Ook deze trekt 3 stembiljetten. Vervolgens wordt dit herhaald totdat er geen stembiljetten meer in de buidel zitten. Degene die de meeste stembiljetten in zijn of haar eigen kleur heeft weten te bemachtigen, wordt tot president benoemd.

Het einde van het spel wordt geactiveerd als de laatste ondernemingstegel op het speelbord wordt gelegd. Daarna is iedere speler nog één keer aan de beurt. Heeft de laatste speler zijn of haar beurt voltooid, dan volgt de eindtelling. Blijkt nu dat jij degene bent met de meeste overwinningspunten? Gefeliciteerd, want dan heb jij gewonnen! Houd er rekening mee dat zo’n beetje alles wat je bezit nog overwinningspunten oplevert.

Conclusie

Planet B is een met je neus op de feiten drukkend bordspel van Johannes Natterer, uitgegeven door 999 Games. Het is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 14 jaar. Om heel eerlijk te zijn wisten wij in het begin niet heel goed wat wij van het spel konden verwachten. Een dubieus en confronterend thema en dan toch proberen als winnaar uit de bus te komen ten koste van de andere spelers… Ook duurde het wel even voordat we doorhadden hoe we het spel moesten spelen. Waarheid is dat het spel zichzelf laat spelen. Wanneer je eenmaal begint en een ondernemingstegel kiest, wordt alles vanzelf duidelijk.

De kracht van het spel zit hem voor ons in de vele actiemogelijkheden. Ook de volgorde waarin je de verschillende acties kan en mag uitvoeren is interessant. Doe je dat goed, dan levert dit zoveel extra overwinningspunten op. In het begin heel overweldigend allemaal, maar op den duur zorgt dit voor de nodige dosis uitdaging die wij graag vinden in een spel.

De satirische opzet van Planet B moet je liggen. Maar ook wanneer je het thema niets vindt, is Planet B een tof spel om te spelen. Er zit genoeg in om het voor iedere gamer aantrekkelijk te maken. Het spel bevat vele onderdelen en zoals gezegd duurt het wel even voordat je het spel klaar hebt liggen. Om het spel te spelen moet je er dus wel even voor gaan zitten. Heb je echter de tijd, dan is succes verzekerd. En lukt het je niet om te winnen, dan is het tijd voor een revanche.

Kortom, wij zijn blij met Planet B. Heel veel acties en keuzestress (waar doe je goed aan?) zorgen voor een grote herspeelbaarheid en heel veel speelplezier!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Planet B is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Heel veel acties en keuzestress zorgen voor een grote herspeelbaarheid en heel veel speelplezier!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Planet B bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Planet B


Planet B is een dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Planet B duurt gemiddeld 180 minuten . Planet B staat in het Engels bekend onder de naam Planet B. Planet B is ontworpen door Johannes Natterer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Hans im Glück. .

Koop Planet B bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Planet B.

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.