Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

50 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Renature

"Domino maar dan in een heel nieuw, origineel jasje"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Domino 2.0. Dat was het eerste wat bij ons opkwam toen we Renature speelden. Domino voor gevorderden, zo zou je het ook kunnen noemen. De basis van dit mooie spel is dan ook het aanleggen van dominostenen. Maar bekend ontwerpersduo Wolfgang Kramer en Michael Kiesling hebben dit in een heel nieuw, origineel jasje gestoken.

Doel van het spel

In een vervuilde vallei, zoals het spelregelboekje het speelbord noemt, leg je om beurten een domino met dierenafbeelding neer. In aangrenzende gebiedsvelden mag je bomen en planten poten. Op deze manier breng je de vallei langzaamaan tot leven. Wanneer de domino’s op zijn, volgt er een puntentelling en degene met de meeste punten wint.

Wat zit er in de doos?

Wij vinden:

 • 1 speelbord
 • 4 spelersbordjes
 • 55 domino’s
 • 74 bomen en planten
 • 21 gebiedstegels (fiches met zonnebloem)
 • 30 wolkjes
 • 4 scorestenen, en
 • 1 joker

Dit alles prachtig vormgegeven en van zeer goede kwaliteit!

Mooie, houten bomen en planten

Voorbereiding

De spelregels bestaan uit maar 8 bladzijden, waarvan een groot deel ook nog verklarende afbeeldingen zijn. Dit geeft wel aan dat er dus maar weinig regels zijn en het spel dus ook snel en makkelijk uitgelegd kan worden. Daar houden wij van!

Overzicht van de inhoud van de doos

Als voorbereiding leg je het speelbord in het midden van de tafel. Op elk gebied leg je een gebiedstegel en op de afgebeelde wolkjes leg je wolkfiches. De jokersteen leg je bij de vlinder (de eerste optie van het jokerspoor). En ieder z’n scoresteen plaats je op een beginpositie zoals beschreven in de spelregels.

Elke speler krijgt een spelersbordje en de bijbehorende wolkjes, bomen en planten in zijn kleur en de neutrale kleur. Op het bordje staat aangegeven hoeveel je overal van krijgt. Vervolgens krijgt iedereen een x aantal domino’s, dit is afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet. Je mag hiervan 3 domino’s open in je hand hebben (maar geheim voor de rest). De andere domino’s houd je nog dicht. En dan kan het spel beginnen.

Spelersbordje

Hoe speel je Renature?

Het hele spel volg je steeds dezelfde 4 stappen, namelijk:

 • 1 domino uit je hand op het speelbord leggen

Logischerwijs moeten aangrenzende dieren gelijk aan elkaar zijn. Maar het jokerdier, in het begin is dat de vlinder, mag aan elk ander dier grenzen. Je plaatst altijd horizontaal of verticaal, nooit diagonaal. Kan je niks plaatsen? Dan gaat je domino terug in de doos.

 • 1 plant op een aangrenzend gebiedsveld plaatsen. Dat is dus grenzend aan de domino die je net hebt gelegd. Deze actie mag maar moet niet.

Als er geen vrije plaats naast jouw domino ligt, kan je geen plant plaatsen. Plaats je een plant op een veld waar een wolkje ligt, dan mag je het wolkje hebben en op je bordje leggen. Al moet je deze actie niet doen, het is wel verstandig om zoveel mogelijk planten te plaatsen. Aan het einde van het spel is namelijk elke plant die je nog op je bordje hebt liggen minpunten waard.

 • Scoor punten

Je scoort op 2 manieren punten:
1) Als je een plant hebt geplaatst, scoor je altijd punten. Je hebt 4 soorten planten (gras, struik, den en eik) met een relatieve waarde van 1, 2, 3 en 4 punten. Je scoort 1 punt voor het plaatsen van een plant en 1 punt voor elke andere plant in dat gebied met gelijke of lagere waarde. Deze punten ga je meteen op het scorespoor vooruit.

2) Je kijkt in deze fase ook of jouw net geplaatste domino een gebied heeft afgesloten. Is dat het geval dan volgt er een gebiedstelling. Je kijkt dan naar de totale waarde van elke kleur. Degene met de hoogste waarde krijgt de hoogste score (grote zonnebloem) en degene met de een-na- hoogste waarde de laagste score (kleine zonnebloem) die op de gebiedstegel staat. Ook deze punten ga je meteen op het scorespoor vooruit. Degene die het gebied heeft afgesloten, krijgt als bonus de gebiedstegel. Op de achterkant hiervan staat ook een getal. Deze houd je geheim tot het eind van het spel. Aan het einde volgt nog een puntentelling en dan ga je dit getal alsnog scoren.

 • Vul je hand aan

Vul je hand aan met 1 nieuwe domino uit je voorraad. De volgende speler is aan de beurt

Wolkjes

Tijdens je beurt mag je, zo vaak je wilt, wolkacties doen. Je kan wolkjes betalen om: het jokerdier te wijzigen, een extra beurt te spelen of planten uit het veld terug te halen naar je bordje. Hoeveel wolkjes dit kost is afhankelijk van de actie en staat aangegeven op je bordje.

Wolkjes en gebiedstegels

Einde van het spel

Wanneer niemand meer domino’s heeft eindigt het spel. Er volgt dan een laatste puntentelling. Je gaat nog op 4 manieren punten scoren:

 • In elk gebied waar nog een gebiedstegel ligt, wordt een gebiedstelling De tegel zelf gaat terug in de doos, maar de punten voor hoogste en laagste score worden nog wel toegekend
 • Elk wolkje dat je bezit is 1 punt
 • Elke plant die je niet hebt geplaatst is net zoveel minpunten als de waarde van de plant
 • De punten op de achterkant van de gewonnen gebiedstegels worden gescoord

Degene met de meeste punten wint het spel!

Tegen het eind van het spel ziet het speelbord er zo uit. Wat een levendige vallei!

Conclusie

Renature is een spel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Dit duo is onder andere bekent van: Cuzco, El Gande en De paleizen van Carrara. Het spel is uitgegeven door Hot Games. Het is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en er staat 45-60 minuten voor. Met z’n tweeën speelden wij er iets korter over, iets meer dan een half uurtje. Het valt in de categorie strategiespellen.

Renature is prachtig vormgegeven. De houten speelstukken geven het spel echt een luxe uitstraling. En zeker als het speelbord aan het eind van het spel vol ligt met dieren, bomen en planten ziet het er fantastisch uit.

De domino’s met dierenafbeeldingen

Al is domino niet helemaal je ding, er zit zoveel meer in dit spel. Je moet echt goed nadenken over het plaatsen van de planten. Plaats je een klein grasje of meteen een grote eik? Met de eik weet je bijna zeker dat je het gebied gaat overheersen en dwing je andere spelers ook om groter geschut in te zetten. Of speel je veilig met het gras en kijk je eerst even aan wat de rest doet. Maar kans is dat je daarmee wel de gebiedstelling verliest en kostbare punten aan je voorbijgaan. Waar doe je goed aan? Dat ligt ook aan wat de andere spelers doen. Je moet dus continue op de rest anticiperen en dat maakt dit een echt strategiespel. Dat stukje van het spel is eigenlijk veel moeilijker dan het aanleggen van de domino’s. Dus misschien is domino 2.0 toch niet de goede benaming. Want het is veel meer 2.0 dan domino.

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Renature is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Domino 2.0 is toch niet de goede benaming, want het is veel meer 2.0 dan domino."

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Renature bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Renature


Renature is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Renature duurt gemiddeld 50 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Renature is ontworpen door Michael Kiesling & Wolfgang Kramer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door HOT Games & Pegasus Spiele. .

Koop Renature bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671029545314", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000045149097","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"HOT%20Games%20791226%20Renature%20Renature%20bordspel%2060...","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.