Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Wood, Josh

Review van Santa Monica

Ken je het vakantiegevoel van flaneren over een prachtige boulevard? Bij Santa Monica stel je zelf je ideale boulevard samen. Het spel speelt vlot in een vast aantal stappen waardoor je het makkelijk erbij pakt en ook makkelijk uitlegt.
Santa Monica is ontwikkeld door Josh Wood en wordt uitgegeven door AEG. Dat klinkt al als een surfer die je op de boulevard zou tegen komen. Hij is ook de bedenker van de uitbreidingen van Tiny Towns en Cat Lady.

Santa Monica - Inhoud
Inhoud

Spelvoorbereiding

Aan het begin van het spel krijgt elke speler een langwerpige tegel die bestaat uit een onderkant en bovenkant. De onderkant vertegenwoordigd de straatkant en de bovenkant vertegenwoordigd de strandzijde. Je gaat hier kaarten op aansluiten en zodra de 14e kaart ligt is het spel voorbij.

Santa Monica - Startopstelling
Startopstelling

Elke kaart laat zien hoe je er punten mee kan verdienen. Dat kan door meerdere soorten kaarten in serie te leggen, bijvoorbeeld een aantal winkels. Het kan ook door de juiste poppetjes op je kaart te plaatsen. Op elke kaart staat wat de bonus is, maar ook wat je krijgt, bijvoorbeeld een aantal poppetjes of de mogelijkheid poppetjes te verplaatsen.

Op je boulevard lopen drie soorten poppetjes. Toeristen (oranje), locals (blauw) en VIP’s (groen). Verplaatsen is tricky want je mag niet zo vaak iemand verplaatsen. Aan het eind van het spel mag je alle poppetjes een aantal plekken verplaatsen gelukkig.

Kaarten mag je als je aan de beurt bent pakken van de openliggende kaarten. Er liggen twee rijen van 4, van de onderste mag je pakken. Pak je er een gaat er een kaart van boven naar beneden, en wordt de bovenste rij aangevuld.

Santa Monica
Openliggende kaarten met de foodtruck en foodie

Onder de kaarten staat een roze auto (foodtruck) en een roze poppetje (foodie). Als je de kaart die daar boven ligt pakt krijg je iets extra’s. Bij de foodtruck mag je een poppetje verplaatsen, kies je de kaart bij de foodie krijgt je een zanddollar. Nadat je die kaart pakt schuif je de foodie of de foodtruck 1 plek door. Het kan dus gebeuren dat beide onder één kaart liggen. Dan krijg je dubbele bonus. Daarna verplaats je alleen de auto 2 plekken.

Er liggen ook altijd twee zandkaarten open. Hier staat een actie op omschreven die je in plaats van het pakken van een kaart kan uitvoeren. Daar kan je soms poppetjes mee verplaatsen of iets anders extra’s. Er zijn meerdere zandkaarten maar je gebruikt er steeds maar twee. Ook is er altijd een kaart met bonustegels die openligt. Daarvan heb je er drie, waarvan je er maar 1 open legt. Zo is er elk potje weer een nieuwe variant.

Santa Monica - AEG

Zo ga je om de de beurt een kaart aanleggen aan je boulevard. Kies je eigen plan en bekijk hoe je punten gaat sprokkelen. Het scoreblock helpt om de score makkelijk te bepalen.

Santa Monica
Halverwege het spel

Conclusie

Het spel is makkelijk te spelen. Enige tactiek is nodig maar je kan constant bijsturen dus er is nooit een man overboord (of in de zee). De vormgeving van de spelonderdelen zijn met veel aandacht gemaakt en dragen bij aan de algemene ervaring. De vormgeving en het spel vullen elkaar prima aan.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Jonathan

Deze review van Santa Monica is geschreven door Jonathan.
Lees alle reviews van Jonathan

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Santa Monica bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Santa Monica

Omschrijving van Santa Monica


Santa Monica is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Santa Monica duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Santa Monica staat in het Engels bekend onder de naam Santa Monica. Santa Monica is ontworpen door Josh Wood en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Alderac Entertainment Group. .

Koop Santa Monica bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.