Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:
Ontwerper(s)

Halaban, Sergio

Review van Sheriff of Nottingham – 2nd Edition

"Smeergeld, chanteren, valse beloften; alles is geoorloofd!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Hoe goed kan jij liegen? Begint je neus te groeien bij alleen al het idee? Of kijk je iemand zonder blikken of blozen recht in de ogen en vertel je een regelrechte leugen? Als kind hebben we natuurlijk allemaal geleerd dat liegen niet mag. Maar dat moet je nu maar even vergeten. In Sheriff of Nottingham brengt eerlijkheid je nergens en zal je moeten liegen en bedriegen alsof je leven ervan afhangt. Moge de eerlijkste euh… rijkste handelaar winnen!

De verschillende spelonderdelen: geld, goederen, zakjes, marktkraampjes

 

Doel van het spel

In Sheriff of Nottingham spelen we om de beurt de sheriff dan wel een handelaar. Als handelaar proberen we onze goederen door de poort te krijgen om vervolgens op de markt te verkopen. Maar eerlijk is eerlijk… aan de verkoop van een paar appels en broden verdien je niet veel. Het echte geld zit m in de verkoop van producten als zijde en mede. Laten dat nou net de producten zijn die Prins John liever voor zichzelf houdt en dus als illegaal heeft bestempeld. Nou is die Prins John toch een vervelende vent waar je niks van moet hebben, dus die regeltjes lap je meteen aan je modderige laars. Je probeert dus tussen de eerlijke waar ook wat illegale goederen mee te smokkelen. Helaas staat die vervelende Sheriff op wacht. Hij is er klaar voor om ieders handel te controleren. Gelukkig houdt hij meer van geld dan van z’n eigen moeder en is hij dus omkoopbaar. Met een beetje bluf en wat smeergeld hier en daar probeer je de illegale goederen mee te smokkelen. Lukt het jou om de smokkelwaar langs de sheriff te krijgen? En als jij de sheriff bent, lukt het je dan om de smokkelwaar buiten de stad te houden? Degene die uiteindelijk de meest waardevolle handel in zijn of haar marktkraam heeft liggen, wint het spel.

Wie heeft het meeste geld op zak?

Heerlijk, het klaarleggen van dit spel is zo gepiept. Binnen enkele minuten heb je het spel klaargelegd en uitgelegd. Er zijn niet veel regels en de regels die er zijn, zijn simpel.

Elke speler ontvang een marktkraam en een bijbehorende buidel. Alle goederenkaarten worden geschud en iedereen ontvangt er 6. De overige kaarten vormen de trekstapel. Er zijn 2 typen goederen: Legale goederen (kip, brood, kaas, appel) en Illegale goederen/smokkelwaar (zijde, peper, mede en kruisboog).

Degene met het meeste geld in zijn of haar portemonnee begint als Sheriff en ontvangt het sheriff figuur. Met de klok mee wordt er elke ronde een nieuwe speler de sheriff. De overige spelers zijn Handelaren.

Te bieden of niet te bieden

In elke ronde speel je 5 fases, dit klinkt misschien veel maar het speelt echt heel snel. We zullen even een kort overzichtje van de fases geven:

*Markt

Als ze willen, mogen de handelaren in deze fase tot 5 goederenhandkaarten (open) afleggen en nieuwe kaarten van de goederentrekstapel pakken. Waarom zou je andere goederen willen hebben? Omdat het handig is om setjes te kunnen maken van je goederen. Je kan logischerwijs beter 4 kippen verkopen dan 1. Of misschien wil je kostbare zijde smokkelen maar heb je nu alleen maar goedkope kaas in je hand. Je kan er dan voor kiezen wat kaas af te leggen in de hoop kostbaardere producten te pakken.

De sheriff doet niet mee aan deze fase, maar probeert wel goed op te letten wat de andere spelers wegleggen. Misschien kan hij hier wat nuttige informatie uit ontdekken.

*Handelaarsbuidel vullen

Alle handelaren mogen 1-5 goederenkaarten in hun buidel doen. Zorg ervoor dat niemand anders ziet wat je erin stopt! Doe de buidel dicht en leg deze voor je neer.

*Goederen aangeven

Elke speler vertelt nu aan de sheriff welke goederen hij naar de markt gaat brengen en geeft vervolgens zn buidel aan de sheriff. Hierbij moet je aan 2 regels voldoen: je moet het exacte aantal goederen aangeven dat je in de buidel hebt gedaan én je mag maar 1 type legale goederen noemen (of deze nu wel of niet in je buidel zit). Vb. Je wil 2 kippen, 1 kaas en 1 kruisboog meenemen. Je zegt tegen de sheriff: “Ik wil graag 4 kippen gaan verkopen”. Je moet 4 zeggen, want je hebt 4 producten in je buidel gedaan. Illegale waar mag je niet noemen en je mag maar 1 type legale goederen noemen, dus zeg je “kippen”. In de fase begint dus het Liegen. Liegen moet niet, maar mag wel. Uiteraard mag je ook echt 4 kippen in je buidel stoppen.

“Ja Sheriff. ik heb echt 4 kippen in mijn zakje, echt!”

 

*Inspectie

Dit is de fase waar het allemaal om draait in dit spel! De voorgaande fases loop je snel door om in deze fase echt los te gaan.

De sheriff moet gaan beslissen of hij buidels wil inspecteren om te zien of handelaren de waarheid hebben gesproken en er geen illegale goederen worden meegesmokkeld. De sheriff mag zelf beslissen óf hij inspecteert, zo ja wie en in welke volgorde hij dat doet.

Zo simpel als “Ik maak jouw buidel open” en klaar is kees, zo simpel is het natuurlijk niet. Dan is het spel snel voorbij en bovendien saai. Zoals gezegd, je moet nu echt los gaan. Je mag er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de sheriff jouw buidel door laat gaan. Alle spelers gaan nu met de sheriff onderhandelen. En eigenlijk alles is geoorloofd. Je mag de sheriff smeergeld aanbieden of legale of illegale goederen uit je marktkraam of uit je buidel. Je mag hem ook beloftes voor de toekomst doen. Vb. “Als je mijn buidel nu door laat gaan, dan zal ik ook een oogje toeknijpen bij jouw buidel wanneer ik sheriff ben”. “Ik betaal je 3 goud, om niks tegen Prins John te zeggen”.  “Ik ben zo eerlijk, mij hoef je niet te inspecteren, voor je moeite zal ik je 1 brood geven”.

Als sheriff mag je ook een tegenbod doen. Het is aan de handelaar om daar wel of niet op in te gaan. Uiteindelijk is de sheriff altijd degene die beslist. Hij hoeft een bod niet te accepteren, mag wel. En als iemand niks biedt, maar de sheriff gelooft die persoon dan mag hij een buidel ook gratis door laten gaan.

Als de sheriff besluit te inspecteren dan zijn er 2 uitkomsten mogelijk:

-De handelaar heeft de waarheid verteld: de sheriff moet jou een boete betalen omdat hij een eerlijk mens niet heeft vertrouwd. Jij mag je goederen aan je marktkraam toevoegen. De sheriff doet er dus niet verstandig aan om iedereen maar klakkeloos te controleren, dit kan hem duur komen te staan.

-De handelaar heeft gelogen: de goederen waarover de handelaar heeft gelogen, worden in beslag genomen en op de aflegstapel gelegd. Daarbij moet je een boete aan de sheriff betalen. Pas dus op: Betrapt worden kan je duur komen te staan. Des te meer reden om de leugen goed uit te voeren.

Als de sheriff jouw buidel laat passeren dan leg je alle legale goederen open bij je marktkraam neer. Alle smokkelwaar wordt gesloten voor de kraam neergelegd. Je moet wel benoemen hoeveel kaarten je gesmokkeld hebt.

*Einde van de ronde

De sheriff figuur wordt aan de volgende speler gegeven en iedereen vult zijn hand weer aan tot 6 kaarten. Deze ronde is voorbij.

Einde van het spel

Wanneer iedereen 2 keer sheriff is geweest (bij een spel met 4 personen), dan eindigt het spel. De punten worden geteld en degene met de meeste punten wint!

Je krijgt punten voor:

  • De waarde van alle legale goederen en de smokkelwaar (dit staat links bovenaan de kaart);
  • Al je geldstukken;
  • Koning- en koninginbonussen (degene die het hoogste en het één na hoogste aantal goederen van een bepaald type hebben; deze bonussen staan op de marktkraam).
Zo zou jouw marktkraam er uiteindelijk uit kunnen zien

 

Wat vinden wij van Sheriff of Nottingham?

Sheriff of Nottingham – 2e editie is een spel van Sergio Halaban en André Zatz en uitgegeven door Cmon/Asmodee. Volgens de doos is dit spel geschikt voor 3-6 spelers vanaf 14 jaar en doe je er zo’n 60 minuten over. Wij denken echter dat dit spel met 3 spelers niet genoeg spanning geeft en dat je beter met 4 of eigenlijk zelfs meer spelers kan zijn.

Dit spel kun je met maximaal 6 spelers spelen

 

De tijdsduur en de lol in het spel zijn erg afhankelijk van de personen waarmee je dit spel speelt. Niet iedereen zal het blufelement kunnen waarderen. Je moet je echt inleven in je rol en het leuk vinden om mensen uit te spelen. Als je dit niet doet en gewoon stilletjes zakjes doorgeeft en openmaakt, is het spel saai en snel voorbij. Houd je wel van bluffen en kan je goed een rol aannemen, dan wordt het een levendig spel met veel interactie tussen de spelers. Het zijn echt de mensen die die spel maken of breken. Wat dus in elke groep weer anders kan zijn.

Het leuke is dat het spel een aantal optionele regels heeft. Mocht je de basisversie al meerdere keren gespeeld hebben dan maken deze extra regels het weer verfrissend. Ook bevat het spel een aantal extra elementen voor een spel met 6 spelers.

De Sheriff of Nottingham is erg leuk geïllustreerd! De spelregels zijn super duidelijk snel en het is dus ook makkelijk aan anderen uit te leggen. Je hebt het binnen no time op tafel liggen en kan meteen beginnen met spelen.

Heb je een vriendengroep die zich goed in een rol kan inleven en van een beetje bedrog en bluf houdt, dan is dit echt een spel voor jou!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Sheriff of Nottingham – 2nd Edition is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Bluf, bluf en nog eens bluf. Je kan hier helemaal los gaan!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Sheriff of Nottingham – 2nd Edition bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Sheriff of Nottingham – 2nd Edition

Omschrijving van Sheriff of Nottingham – 2nd Edition


Sheriff of Nottingham – 2nd Edition is een Strategiespel dat door 3-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Sheriff of Nottingham – 2nd Edition duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Sheriff of Nottingham – 2nd Edition is ontworpen door Sergio Halaban en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door CMON Games & Asmodee. Je koopt Sheriff of Nottingham – 2nd Edition bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Sheriff of Nottingham – 2nd Edition is winnaar van de Origins Awards 2015 – Winnaars. Sheriff of Nottingham – 2nd Edition is genomineerd voor de Golden Geek Awards 2014 – Nominaties.

Koop Sheriff of Nottingham – 2nd Edition bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Sheriff of Nottingham – 2nd Edition.

Tiny Epic Dinosaurs spel doos box Spellenbunker.nl

Tiny Epic Dinosaurs

7 Wonders Armada Bordspel Uitbreiding Tweede Editie Repos Asmodee

7 Wonders – Armada Tweede Editie

Uitbreiding
Foto Kolonisten van Catan, de

Kolonisten van Catan, de

Review door Jeroen & Rianne
The Networks Bordspel

Networks, The

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.