Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 6 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Tucker’s Fun Factory

Tucker’s Fun Factory

Review van Tantrix (vernieuwde uitgave)

"1 doos, 6 spellen. Eindeloze variatie!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

1 doos. 56 tegels. 6 verschillende spellen. Dit is Tantrix. Best indrukwekkend toch? Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar het is een wereldje op zich. Er worden zelfs al sinds 1988 Online Wereldkampioenschappen in gehouden. Grappig detail dat de bedenker, Mike McManaway, voor het eerst pas won in 2007. Er deden toen bijna 200 mensen mee. Voor ons een totaal nieuw spel, maar het bestaat duidelijk al heel lang en is enorm populair. Lees verder en ontdek waarom.

1 doos, 6 spellen

Wauw, dat is knap! Met zo weinig materiaal toch zo’n variatie. Wat zit er in de doos en wat is er mogelijk? Zoals gezegd bevat dit spel 56 tegels. Op elke tegel staat op de voorkant een uniek patroon van gele, rode, groene en blauwe strepen en bochten. De achterkant toont 5 kleuren (ook nog wit) met de getallen 1 t/m 56 erop. Bij de verschillende spellen gebruik je alle of maar een deel van de tegels, welke je dan selecteert op basis van hun achterkant.

Puzzelen maar!

 

Er zijn 6 mogelijke spel varianten:

Tantrix Discovery: Selecteer tegels op basis van hun achterkant. Draai ze vervolgens om en puzzel met deze tegels een lus van een bepaalde kleur. Hoe meer tegels je pakt, des te moeilijker is de puzzel. Er zijn 28 puzzels te maken (je gebruikt dan tegel 1 t/m 30).

Tantrix Gobble: Je hebt hierin een 1 speler en een meer spelers variant. Hoe meer spelers, des te groter de chaos! Gobble draait om snelheid en is dan ook een snel spel. Er staat ongeveer 10 minuten voor. Je gebruikt alle 56 tegels. In het midden van de tafel worden 2 willekeurige tegels uit de zak tegen elkaar aangelegd. De overige tegels worden onder de spelers verdeeld. Alle spelers gaan nu tegelijkertijd tegels aanleggen. Wanneer je een Gobble (een open ruimte omringd door 3 of meer tegels) weet te vullen, mag je één van jouw tegels aan een ander geven. Wie als eerste al z’n tegels is kwijtgeraakt, roept ‘KLAAR’ en wint het spel! Voor de solo variant gelden net iets andere regels.

Tantrix Familiespel: Deze variant is geschikt voor 2-4 spelers en duurt zo’n 30 minuten. Je gebruikt alle 56 tegels. Elke speler kiest een kleur en ontvangt 6 tegels uit de zak. De speler met het hoogste getal achterop de tegels begint en legt 1 tegel in het midden van de tafel. De volgende speler is aan de beurt en mag 1 tegel aanleggen, indien mogelijk. Uiteraard moeten de kleuren altijd matchen. Elke keer dat je een tegel neerlegt, vul je hem weer aan met een tegel uit de zak. Je speelt door totdat de tegels in de zak op zijn en niemand meer tegels kan aanleggen. Dan volgt de puntentelling. Elke speler telt zijn langste lijn en zijn langste lus in zijn gekozen kleur. Elke tegel in de langste lijn scoort 1 punt, elke tegel in een lus scoort 2 punten. Je berekent nu welke meer punten oplevert en dit is je eindscore. Je scoort dus óf je lijn óf je lus.

Tantrix Solitaire: Zoals de naam al zegt is dit een éénspeler spel. Je maakt gebruik van 14 tegels. Werk aan je ruimtelijk inzicht door een lus te maken van 10 tegels. Daarna van 11 tegels enz.

Regenboogpuzzels: Sorteer de tegels op basis van hun kleur op de achterkant. Je hebt 5 kleuren en dus 5 verschillende puzzels. Groen, Geel en Wit vormen puzzels waarbij je een lus moet maken. Van Blauw en Rood moet je een piramide zien te puzzelen. Wat een uitdaging!

Tangle-puzzels: Er staan 9 verschillende puzzels in het spelregelboekje. Per puzzel staat aangegeven welke tegels je nodig hebt. Het doel is om verschillende lussen te puzzelen die in elkaar verstrikt zitten.

Op basis van de achterkant kun je de tegels selecteren op kleur of getal. Hiermee zijn verschillende puzzels te maken.
Van Blauw moet je een piramide zien te puzzelen, waarbij Blauw over alle tegels slingert

Conclusie

Tantrix is een spel van Mike McManaway en wordt uitgegeven door Tucker’s Fun Factory BV. Er zijn veel verschillende spellen mogelijk en allemaal hebben ze hun eigen tijdsduur en moeilijkheidsgraad. Daarbij hebben ze solo en meerspelersvarianten. Voor ieder wat wils.

Tantrix is een echt puzzelspel. Je hebt zeker een grote portie ruimtelijk inzicht nodig en de spelmaker beseft dit ook. Zo heeft hij ook aan om eerst makkelijk te beginnen en de moeilijkheidsgraad steeds wat meer op te krikken. Zo ga je de patronen en combinaties steeds beter herkennen en worden de puzzels steeds beter te doen. Voor ons was dit de eerste kennismaking met het spel en wij vonden het erg lastig. Je denkt dat je die paar tegeltjes van bv een Tangle-puzzel wel eventjes neerlegt. Maar ho maar. Dit was echt veel moeilijker dan gedacht! Goede braintraining. Dit houdt je hersenpan wel jong.

Dit is misschien niet het eerste spel wat we zelf zouden kiezen en voor ons was dit type spel dus echt wennen. Maar er bestaat online een hele Tantrix wereld waar wij niks van af wisten. Dit is echt groter dan wij hadden gedacht. Ook kun je online nog veel meer puzzels ed vinden, dus je raakt hiermee nooit uitgespeeld. Van heel simpel naar super ingewikkeld. Wat een eindeloze mogelijkheden!

De kwaliteit is trouwens super. Mooie kunststof tegels waar je een leven lang mee kunt doen. Op de tuintafel, in het zand of desnoods op de bodem van het zwembad. Deze tegels gaan nooit kapot. Het zakje is natuurlijk een ander verhaal 😉

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Tantrix (vernieuwde uitgave) is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Solo of meerspelers? Simpel of ingewikkeld? In Tantrix kan het allemaal"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Tantrix (vernieuwde uitgave) bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Tantrix (vernieuwde uitgave)


Tantrix (vernieuwde uitgave) is een Familiespel dat door 1-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 6 jaar. Een spelletje Tantrix (vernieuwde uitgave) duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Tantrix (vernieuwde uitgave) wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Tucker’s Fun Factory. .

Koop Tantrix (vernieuwde uitgave) bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671032209142", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000049384565","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Tantrix%20Pocket","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.