Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

100 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Stegmaier, Jamey

Review van Tapestry

Bouw je eigen unieke beschaving op en schrijf geschiedenis. Je begint met helemaal niets en je probeert jouw beschaving te ontwikkelen tot in de verre toekomst. Rijkt jouw beschaving tot aan de sterren?

Spelverloop

In het midden van de tafel leg je het speelbord met de landkaart en de ontwikkelingssporen. Daaromheen komen de technologie- en tapijtkaarten en alle bezienswaardigheden.

Iedereen krijgt zijn eigen inkomstentableau, hoofdstadtableau en beschavingstableau. Op het inkomstentableau zet je alle gebouwen die je in de loop van het spel in je hoofdstad kunt plaatsen. Maar voor nu bedekken ze de meeste inkomstenvelden. Je ontvangt inkomsten van alle velden die open zijn.

tapestry, 999 Games, Bordspel

Iedere beschaving in dit spel is uniek en je hebt verschillende eigenschappen / voordelen die je met jouw beschaving zo goed mogelijk probeert te benutten.

Doel

Het doel is om nieuwe gebieden te ontdekken en controleren en tegelijkertijd jouw beschaving zo goed mogelijk te ontwikkelen, zodat jij aan het einde van het 5e tijdperk de meest indrukwekkende beschaving hebt opgebouwd.

tapestry, 999 Games, Bordspel

Rondes

Iedere beurt kun je kiezen voor het ontwikkelen op 1 van de ontwikkelingssporen op het grote speelbord of je neemt inkomsten en gaat door naar het volgende tijdperk.

Om je te kunnen ontwikkelen heb je grondstoffen nodig: voedsel cultuur ⭐️ geld en werkers ‍♂️. Boven elke stap op de verschillende sporen kun je zien hoe veel je moet betalen om vooruit te komen. (Hoe verder je komt, hoe duurder het wordt.) Dan mag je de beloning nemen en als je wilt betalen om ook nog de bonus te krijgen. Ieder spoor heeft een aantal categorieën en degene die als eerste naar een nieuwe categorie gaat, krijgt een bezienswaardigheid. Deze mag je in je hoofdstad plaatsen. En dat is fijn, want die bezienswaardigheden nemen meerdere vakjes in beslag, waardoor je hoofdstad sneller vol wordt, waar je weer punten en grondstoffen voor kunt krijgen.

tapestry, 999 Games, Bordspel

Je kunt je ontwikkelen op het gebied van de wetenschap technologie ⚙️ en op militair gebied of je kunt op ontdekkingsreis

Pas als je je gaat ontwikkelen en er meer velden vrij komen op jouw tableau, krijg je meer inkomsten tijdens de inkomensronde.

Zijn je grondstoffen op of wil je niets meer uitgeven, dan ga je naar de inkomensronde en kom je in het volgende tijdperk terecht. Leuk detail is, dat dit voor iedere speler op een ander moment kan zijn. Ben je de eerste, dan kun je 1 of meerdere grondstoffen krijgen als bonus.

tapestry, 999 Games, Bordspel

Ontwikkelingssporen:

Wetenschap

Voor iedere beschaving is het noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek te doen. En dat helpt je natuurlijk op allerlei verschillende manieren vooruit. Regelmatig krijg je de kans om de wetenschapsdobbelsteen te gooien en daardoor ook op een ander spoor een stapje vooruit te gaan. Soms mag je dan de beloning en bonus nemen en soms niet. Maar je gaat op deze manier wel sneller vooruit op verschillende gebieden.

tapestry, 999 Games, Bordspel

De bonussen en beloningen wil je, als het even kan, graag hebben. Het geeft allerlei voordelen of je mag bijvoorbeeld een huis bouwen in je stad. Dat levert je dan tijdens de inkomstenfase weer extra inkomsten op.

Technologie

Hier worden uitvindingen gedaan. Je kunt techkaarten verzamelen die je tijdens het spel kunt opwaarderen, zodat je daar voordeel uit kunt halen (zoals punten, huis bouwen, grondstof krijgen en meer).

Ook krijg je soms de kans om een markt te bouwen en in je stad te plaatsen, zodat je meer inkomsten gaat genereren.

Militair

Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat jouw beschaving steeds sterker wordt. Dat doe je onder andere door gebieden te veroveren en de controle van een gebied van een van de andere beschavingen af te pakken. Daarna mag je met de veroveringsdobbelstenen gooien en 1 van de afgebeelde beloningen nemen. Verder op dit spoor kun je soms een pakhuis bouwen in je stad en andere leuke voordelen krijgen.

tapestry, 999 Games, Bordspel

Ontdekkingsreis

Als je op ontdekkingsreis gaat, ga je nieuwe gebieden ontdekken! Je mag nieuwe gebiedstegels op het bord aanleggen. Dat kan je punten opleveren en soms ook de beloning die erop staat. Je krijgt de kans om boerderijen te bouwen en andere leuke voordelen te krijgen. En, jouw ontdekkingsreis is niet beperk door het gebied op aarde, maar je kunt zelfs de ruimte gaan verkennen als je ver gekomen bent op dit spoor. The sky is not the limit!

Wanneer je naar een nieuw tijdperk gaat, leg je een tapijtkaart uit je hand op je inkomstentableau. Dit geeft je bijvoorbeeld een voordeel tijdens dit tijdperk of extra punten aan het einde van het spel. Door jezelf op verschillende sporen te ontwikkelen, kun je meerdere tapijtkaarten verzamelen. Dit is handig, want dan kun je kiezen welk voordeel je het beste kunt gebruiken.

tapestry, 999 Games, Bordspel

Op je inkomstentableau staat precies beschreven wat je aan het einde van welk tijdperk moet doen.

Wanneer iedereen het einde van tijdperk 5 heeft bereikt, is het spel afgelopen en ga je punten tellen. De spelers met de best ontwikkelde beschaving heeft de meeste punten verzameld en is de winnaar van Tapestry!

Conclusie

Tapestry, uitgegeven door 999 Games en ontworpen door Jamey Stegmaier, is een heel leuk civilization spel. Je gaat je eigen beschaving opbouwen vanaf helemaal niks. En de mogelijkheden zijn bijna eindeloos! Er zijn zo veel verschillende combinaties te maken, dat het spel niet snel zal vervelen. Je moet veel keuzes maken: bijvoorbeeld met welke beschaving je gaat spelen ( keuze uit 2) en hoe je je wilt ontwikkelen. Op elk gebied een beetje of ga je je specialiseren in 1 of 2 van de ontwikkelingsgebieden? Het kan beide voordelen opleveren en soms hangt het samen met de beschaving waar je mee speelt.

tapestry, 999 Games, Bordspel

Er zijn veel tech- en tapijtkaarten, zodat ook dat spelelement veel variatie oplevert.

Buiten dat het erg leuk is, ziet er spel er ook al heel mooi uit. Vooral de bezienswaardigheden zijn echt mooie 3D gebouwen. De doos heeft een nette inlay voor de gebouwen, zodat ze beschermd blijven.

De spelregels zijn iets te beknopt naar mijn zin. We moesten regelmatig online wat regels en speluitleg bekijken, omdat het boekje niet al onze vragen kon beantwoorden. Dat was jammer, maar gelukkig is er wel heel veel info te vinden.

De overzichtskaarten en spelershulpkaarten zijn wel weer erg handig.

tapestry, 999 Games, Bordspel

Al met al een heel gaaf spel om te spelen en eentje die zeker vaker op tafel komt te liggen!

Je speet het met 1-5 spelers vanaf 12 jaar. Een potje duurt 90-120 minuten.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

Deze review van Tapestry is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Tapestry bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Lees ook het interview met Jamey Stegmaier van Stonemaier games.

Videos over Tapestry

Omschrijving van Tapestry


Tapestry is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Tapestry duurt gemiddeld 100 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Tapestry is ontworpen door Jamey Stegmaier en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Tapestry bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Tapestry is genomineerd voor de Golden Geek Awards 2019 – Nominaties.

Koop Tapestry bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.