Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

HABA

HABA
Ontwerper(s)

Sing, Thomas

Review van The Key - De Roof in de Cliffrock Villa

Er heeft een spraakmakende roof plaatsgevonden in de Cliffrock Villa. Correctie, niet één, maar drie achter elkaar! Brutaal ook, de laatste roof vond plaats toen alle rechercheurs al bezig waren met het oplossen van de twee eerdere diefstallen. De vele getuigenissen en onderzoeksresultaten hebben tot nu toe geen duidelijkheid gebracht in de zaak. Wel konden de daders op de valreep in de kraag worden gevat, maar ja, wie hoort bij welke roof? Nu is het tijd voor jou als rechercheur om te bewijzen hoe het zit, want anders gaan de daders vrijuit.

The Key – De Roof in de Cliffrock Villa komt uit The Key Spelfamilie. Het is een detectivespel, ontworpen door Thomas Sing. Je kunt het spelen met 1 tot 4 spelers, vanaf 8 jaar. Één potje duurt minimaal 30 minuten, maar mag zeker langer duren. Het is vooral belangrijk dat je je tijd neemt, zodat je het onderzoek niet afraffelt, maar zorgvuldig en efficiënt afrondt.

The Key - De Roof in de Cliffrock Villa HABA

Spelverloop

Er zijn negen sleutels in verschillende kleuren. De kleuren staan voor negen verschillende verhalen. Aan het begin van het spel kies je er één. Als rechercheur moet jij de daders, voorwerpen en vluchtmethodes aan de bijbehorende roof zien te koppelen. Je beschikt over een Aktetasscherm en een Onderzoeksdossier. Op je Aktetasscherm geef je aan wat bij welke roof hoort. Met behulp van Getuigenis- en Labaratoriumkaarten in combinatie met de informatie in je Onderzoeksdossier en wat je al hebt verzameld op je Aktetasscherm kan je de juiste connecties leggen.

  • Kleurcode. De kaarten liggen in het midden op tafel met de kleurcode naar boven. Sommige kaarten hebben de kleur die overeenkomt met de gekozen sleutel, die moet je dus hebben. Kaarten met een andere kleur zetten je op het verkeerde spoor. Als je een kaart hebt gepakt, moet je hem houden, ook als je per ongeluk een kaart hebt gepakt waar de kleur van de sleutel niet op staat.
  • Categorieën. Iedere kaart geeft informatie over het verband tussen twee verschillende categorieën. Er zijn in totaal vijf categorieën: dader, tijd van het delict, gestolen object, vluchtmethode en roofnummer. Je mag de kaarten die je hebt gepakt altijd opnieuw bekijken om je conclusies te controleren of mogelijk nieuwe verbanden te leggen.
  • Onderzoekswaarde. Iedere kaart heeft een onderzoekswaarde van 2, 3 of 4. De bedoeling is dat je je onderzoek zo efficiënt mogelijk afrondt, dus met zo min mogelijk onderzoekspunten. Aan de andere kant, hoe hoger de onderzoekswaarde, hoe concreter de aanwijzing. Je hoeft dus niet per se de snelste rechercheur te zijn, maar wel de slimste.
  • Cijfercode. Heb je negen velden omcirkeld op je aktetasscherm, dan weet je dus precies wie, wat, hoe en wanneer. Nu kan je de cijfercode maken. De volgorde van daders, gestolen objecten en vluchtmethodes vormen een 3-cijferige code die je kunt aflezen van je Aktetasscherm. De volgorde van daders bepalen het eerste nummer van de code, enzovoorts. Heb je de cijfercode compleet, dan pak je de sleutel, maar nog even geduld, je collega-rechercheurs mogen hun eigen onderzoek gewoon afronden.

Daders achter slot en grendel. Als iedereen zijn onderzoek heeft afgerond, dan gaan de daders eindelijk achter slot en grendel, tenminste, ervan uitgaande dat jullie beschuldigingen aan het adres van de daders kloppen. Bij het spel hoort ook een oplossingenkaart. Aan één kant staan cijfercodes. De rechercheur die het snelste was, mag de sleutel in het slot met zijn cijfercode steken. Draai nu de oplossingenkaart om. Komt de kleur van het slot aan de achterkant van de oplossingenkaart overeen met de sleutel, dan heb je de juiste cijfercode gevonden. Maar nu heb je nog niet gewonnen.

The Key - De Roof in de Cliffrock Villa HABA
Onderzoeksdossier

Wie wint het spel? Had de snelste rechercheur ook de juiste cijfercode? Dan mag deze speler een kaart met de laagste onderzoekswaarde terugleggen. De rechercheurs die de juiste cijfercode hebben, tellen nu het totaal van hun onderzoekspunten. De rechercheurs met het laagste aantal onderzoekspunten wint.

Solovariant

The Key – De Roof in de Cliffrock Villa kan je ook solo spelen. Je speelt voor de eer van beste rechercheur. Met hoeveel onderzoekspunten weet jij deze zaak op te lossen? Hopelijk met minder dan 29 onderzoekspunten, want anders mag je helaas je spullen pakken. Heb je minder dan 10 punten, dan mag jij jezelf de allerbeste rechercheur in de geschiedenis noemen. En echt, dan is het tijd voor een carriereswitch!

The Key - De Roof in de Cliffrock Villa HABA
Cijfercode

Conclusie

Superleuk spelletje. Kruip in de rol van rechercheur, wie weet is dat werk wel wat voor jou! Het doet denken aan Cluedo, maar in The Key ben je niet één van de verdachten, maar sta je aan de andere kant van de lijn. Het is grappig dat iedereen tegelijk speelt, maar je toch niet per se wint als snelste speler. Dat is anders dan anders, en dat maakt dat je echt tegen je natuur in moet gaan, omdat je geneigd bent om de snelste te willen zijn. Het is ook geen spelletje wat je na één keer wel gezien hebt. Omdat er 9 verschillende sleutels zijn, en zoveel Getuigenis- en Labaratoriumkaarten, is ieder spel steeds weer anders.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

Deze review van The Key - De Roof in de Cliffrock Villa is geschreven door Mat.
Lees alle reviews van Mat

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop The Key - De Roof in de Cliffrock Villa bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van The Key - De Roof in de Cliffrock Villa


The Key - De Roof in de Cliffrock Villa komt uit de The Key Spelfamilie. The Key - De Roof in de Cliffrock Villa is een Familiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje The Key - De Roof in de Cliffrock Villa duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . The Key - De Roof in de Cliffrock Villa staat in het Engels bekend onder de naam The Key: Theft at Cliffrock Villa. The Key - De Roof in de Cliffrock Villa is ontworpen door Thomas Sing en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door HABA. Je koopt The Key - De Roof in de Cliffrock Villa bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop The Key - De Roof in de Cliffrock Villa bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.