Review van De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca
"Van alle gevaren die er in deze uitbreiding te vinden zijn, is het spel zelf kopen er in ieder geval niet één van😉"
— Remon & Chantal
In onze review voor het basisspel van ‘De zoektocht naar El Dorado’ zeiden we al dat er uitbreidingen op de planning stonden. Wij mochten ons storten op deze (tweede) uitbreiding…’Gevaren & Muisca’. Laten we eens kort bekijken hoe deze uitbreiding mooie extra’s bied bovenop het basisspel.
Deze 2e uitbreiding voegt geen mogelijkheid voor een extra speler toe maar bevat diverse modules die het spel wat meer variatie en uitdaging geven. Je hebt het basisspel nodig om deze uitbreiding te kunnen spelen. Het aantal spelers zit dus nog steeds op 2-4 en ook aan de speelduur is niet veel veranderd, dit zit op ongeveer een uur maar de ervaren spelers zullen waarschijnlijk sneller klaar zijn. De eerste uitbreiding: Helden & Demonen hebben wij niet gespeeld. De uitgever van beide uitbreidingen is 999 Games.
Wij zijn reuze fan van de spellen van Reinier Knizia, hebben er inmiddels toch al redelijk wat gespeeld of in bezit. Maar slaapt deze man wel? Wat een bezige bij zeg, de ene na het andere spel komt uit zijn spellenbrein! Ook het artwork van deze uitbreiding is trouwens weer prima voor elkaar dankzij Vincent Dutrait. Dit spel is een echte deckbuilder. Je start met een set basiskaarten en vult deze gedurende het spel zelf aan met allerlei andere kaarten.
‘Gevaren en Muisca’ bestaat uit 2 losse modules. Gevaren voegt allerlei nieuwe tegels toe die het spel een extra twist geven. Muisca voorziet in nieuwe kaarten die gekocht en gespeeld kunnen worden.
Module 1: Gevaren
‘Gevaren’ bied je 5 nieuwe soorten tegels. Deze kun je natuurlijk los gebruiken maar er ook combinaties van maken. Wat we sowieso een super element van El Dorado vinden is dat je zelf het speelbord kan maken zoals je wilt. Je kan hem zo lang, kort, makkelijk of moeilijk maken als waar je op dat moment zin in hebt. Maak wel flink wat plek vrij op tafel want het wordt een drukke bedoeling. De nieuwe tegels zijn niet per se heel groot maar maken het speelveld wel weer wat uitgebreider. Wat zit er allemaal in deze module?
Gevaarlijke velden
Dit zijn velden waarop een doodshoofd staat afgebeeld. Op deze velden mag je je beurt niet eindigen. Je kunt er dus alleen voorbij als je de juiste kaarten hebt om eroverheen te stappen en daarna naar een veld te kunnen gaan waarop geen doodshoofd staat.
Bergen
Een tegel van twee bergen waar in het midden een gevaarlijke pas doorheen loopt. Hierop staat een doodshoofd afgebeeld. Hier moet je dus in één keer doorheen rennen.
Rivieren, meren en watervortex
Superleuke toevoeging waar je niet altijd zomaar makkelijk doorheen komt. Er wordt geadviseerd om deze stroken aan de rand van het speelbord te leggen maar je mag natuurlijk lekker zelf bepalen waar je ze neerlegt. Op deze watertegels vind je witte pijlen. Hoe werken deze? Een witte pijl betekent stromend water en als je hierop eindigt na het spelen van een kaart, dan verplaats je jezelf direct naar het aangrenzende veld waarheen de pijl wijst. Staat op dat veld ook een witte pijl dan moet je die negeren anders ren je er te makkelijk doorheen. Maar staat er een doodshoofd op, dan moet je dus nog een kaart spelen om daar weg te gaan want je mag niet eindigen op zo’n soort veld.
Moerassen met krokodillen
Dit is ook een leuke tegel. Deze stroken bestaan uit moerasvelden waarop krokodillen staan afgebeeld, van 1 tot wel 4 stuks. Wil je jezelf over deze velden verplaatsen dan heb je steeds een kaart nodig die qua waarde precies gelijk is aan het aantal krokodillen dat staat afgebeeld op de tegel. Het maakt niet uit of je daarvoor een blauwe, groene of gele kaart voor gebruikt. Je kunt hier geen stappen sparen voor een volgend veld. 1 tegel = 1 kaart.
Tempels en artefacten
Er zijn vier tempels die elk bestaan uit een tegel van drie velden. Ze zijn gekleurd in de vier soorten speelkaarten…groen, blauw, geel en paars (actiekaarten). Hoe werken deze tempels? Als je na de verplaatsing van een kaart eindigt op een tempel, dan mag je een speciale actie doen. Als je één van je handkaarten in de kleur van de tempel waar je staat definitief uit je hand en dus uit het spel verwijdert, mag je een artefact pakken in die kleur (max 1 per kleur).
Daarna mag je je beurt weer verder spelen. Het is dus een soort halte waar je langs kunt gaan, gebruik maken van de actie en weer door. Je mag natuurlijk ook je beurt hier eindigen en deze actie uitvoeren. Vooral de paarse tempel is een uitdaging. Let op, je mag El Dorado pas binnen als je artefacten in alle kleuren hebt verzameld. Geen optionele actie dus maar één die je moet doen om het spel te kunnen/mogen finishen.
Module 2: Muisca
Eerst een stukje geschiedenis. Muisca is geen woord dat speciaal verzonnen is voor dit spel. Muisca betekent ‘mens’ of ‘persoon’ en dit volk bewoonden vroeger de Colombiaanse Andes. Er zijn nog nakomelingen die in deze regio wonen. Kortom, de Muisca passen dus heel goed in dit spel. Ze zijn een vriendelijk volk dat je graag helpt om El Dorado te bereiken. Hoe werkt het?
Er zijn 8 Muisca kaarten (stamleden), twee van elke type kaart. Ze worden bij de voorbereiding van het spel geschud en daarna worden er 2 opengedraaid en naast de markt gelegd. Deze kunnen dus worden gekocht, net zoals de andere kaarten uit de markt. Wordt er een Muisca kaart gekocht, dan wordt die meteen weer aangevuld (als dat kan). Deze kaarten komen, net als alle andere kaarten, eerst op je aflegstapel terecht.
Als je er uiteindelijk één in je handkaarten hebt zitten, heb je twee opties:
Optie 1: Je speelt hem op de gebruikelijke manier en maakt gebruik van de afgebeelde actie.
Optie 2: Je plaats hem open in het midden van je tableau. Je kunt hier max 2 kaarten plaatsen. Je mag deze kaarten in een andere beurt inzetten. Mooie optie dus. Het kost je misschien een actie door hem daar te plaatsen maar de tactische spelers weten dit vast wel om te beugen in hun voordeel verderop in het spel.
Verder zit er in deze module nog een grotvariant. Zes grottegels worden toegevoegd aan de bestaande stapel. Met drie van deze tegels kun je eenmalig het effect van openliggende Muisca kaarten van andere spelers kopiëren. En met de andere drie kun je hetzelfde doen, maar dan met één van je eigen openliggende kaarten. Leuke bonus dus.
Gevaren & Muisca…wat vinden we ervan?
Het is geen geheim dat wij het basisspel van El Dorado al vele malen met veel plezier hebben gespeeld. Als er vrienden of familie op visite zijn dan komt deze toch redelijk vaak op tafel. De regels zijn makkelijk en de herspeelbaarheid blijft hoog. Dat heeft die Reiner Knizia toch altijd goed voor elkaar met z’n spellen. Deze uitbreiding volgt datzelfde pad en is in onze ogen dan ook echt een toevoeging aan het geheel. Tijdens het spel proberen we toch allemaal de kortste, snelste of makkelijkste weg te vinden. De verschillende nieuwe tegels uit deze uitbreiding steken daar toch hier en daar mooi een stokje voor. Je kunt ze makkelijk over de bestaande grote tegels plaatsen om zo voor meer uitdaging en spanning te zorgen. Makkelijke routes krijgen op deze manier opeens een lastige hindernis om te overwinnen.
De prijs is ook een voordeel. Dit spel is tussen de €18 en €23 te krijgen. Dat is nog goed te doen en er zit ook aardig wat in de doos om mee vooruit te kunnen. Wij hebben nu verschillende keren deze uitbreiding gespeeld en zijn er dik tevreden over. Een mooie toevoeging aan onze collectie. Dus van alle gevaren die er in deze uitbreiding te vinden zijn, is het spel zelf kopen er in ieder geval niet één van😉
Deze review van De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal
Koop De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
999 Games Shopbol.com
Amazon
Omschrijving van De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca
De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca is een uitbreiding op De Zoektocht Naar El Dorado. De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca duurt gemiddeld 60 minuten . De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca staat in het Engels bekend onder de naam The Quest for El Dorado: Dangers & Muisca. De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games & Lautapelit.fi. .
De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca is een uitbreiding op:
Een van deze spellen heb je nodig om De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca te kunnen spelen
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca.
Andere uitbreidingen op Zoektocht Naar El Dorado, de
Deze spellen kun je, net als De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca, samen spelen met Zoektocht Naar El Dorado, de