Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-7 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

25 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Bauza, Antoine

Review van 7 Wonders: Architects

"Schuif de Lego opzij en ontwerp en bouw een heus wereldwonder dat de geschiedenisboeken in zal gaan"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Gaan jouw bouwvaardigheden niet verder dan een wiebelig kasteel gemaakt van Legoblokjes en heb je daardoor een glansrijke carrière als ontwerper misgelopen? Geen nood, want in 7 Wonders Architects krijg je een herkansing. Schuif de Lego opzij en ontwerp en bouw een heus wereldwonder dat de geschiedenisboeken in zal gaan.

Inmiddels zijn er van 7 Wonders al diverse spellen en uitbreidingen uitgebracht. Het basisspel (1e & 2e editie) hebben we gespeeld met o.a. onze (spelletjes)vrienden Garcia & Menno die ook de review hiervan gemaakt hebben. Zelf hebben we ook 7 Wonders Duel. Dus we hebben wel het e.e.a. aan vergelijkingsmateriaal. 

7 Wonders -Architects

Voor wie nog niet bekend is met deze spellenreeks, even een ultrakorte samenvatting van het basisspel: Elke speler probeert met behulp van grondstofkaarten wereldwonderen te bouwen. Die leveren punten op. Punten kunnen ook verdient worden door wetenschappelijke vooruitgang te boeken of door elkaar militair te bestrijden.

Architects vs basisspel

Toegankelijkheid – Het basisspel vonden wij op zich al heel goed te spelen. Geen moeilijke, ingewikkelde acties of spelregels. Architects is nog toegankelijker en heel snel klaargezet. De leeftijdscategorie staat als enige in deze serie dan ook op 8 jaar ipv 10. Ook de speelduur is net even wat korter…25 minuten.

Bouwen – Wat meteen opvalt als verschil is dat je in Architects maar één wonder hoeft te bouwen. Deze moet je in 5 stappen opbouwen, van onder naar boven. Dus je bent in die zin als een echte architect bezig om je wonder te ontwerpen en stap voor stap op te bouwen. Elk onderdeel bouw je door een combinatie van grondstofkosten in te leveren. Dit maakt het bouwen in ieder geval leuker dan in het basisspel. 

7 Wonders -Architects

Inhoud – Een dik pluspunt ontdek je meteen als je de doos openmaakt. Bijna de complete inhoud wordt in beslag genomen door 8 langwerpige bakjes. In elk bakje zitten de onderdelen van een wonder, een overzichtskaart + specifieke effect en een kaarthouder + kaarten. Heerlijk als daar goed over is nagedacht!

7 Wonders -Architects

Kaarten – Verder zijn de bekende grondstofkaarten ook hier weer present. Verschil is dat de gele muntkaarten nu als joker ingezet kunnen worden voor elke grondstof naar keuze. Bij de blauwe kaarten kun je een katfiche scoren die je een voordeel oplevert totdat een andere speler hem bij je wegkaapt.

De rode kaarten werken ook net even anders. Bij sommige staat een hoorn (of 2) afgebeeld. Als die wordt gepakt wordt er een militair fiche omgedraaid. Bij het derde fiche ontstaat er een conflict. Wie dan de  meeste schilden heeft gescoord wint de strijd. Je ziet een naderend conflict aankomen en kunt proberen te werken aan je verdediging. 

7 Wonders -Architects
Mooi ontworpen grondstofkaarten

Spelmechanisme – In de basisspel moet je kaarten kiezen uit de stapel en deze doorgeven aan de volgende speler. In Architects werkt het mechanisme net even anders. Elke speler heeft een eigen stapel kaarten voor zich staat en er is een centrale trekstapel. Een speler die aan de beurt is mag of één kaart pakken van de stapel van de speler links van, of rechts van hem of van de centrale stapel. Die kaart leg je voor je neer. Werkt net even leuker dan het basisspel. 

Einde spel – Het spel eindigt als de eerste speler zijn wonder heeft gebouwd. Diegene maakt zijn beurt nog af. Overigens wil het niet zeggen dat de eerste die een wonder volledig gebouwd heeft ook de winnaar is. Met militaire overwinningen en de blauwe kaarten kom je ook aardig ver, maar je moet wel minimaal 1 of meerdere onderdelen bouwen van je wonder om kans te maken op de overwinning.

7 Wonders -Architects
Het katfiche. Deze is op het einde 2 punten waard als je hem in bezit hebt.

Onze mening van Architects 

Het is een leuk spel wat je supersnel klaar ligt en uitlegt. Ook de spelregels zijn lekker kort en overzichtelijk. Alles is goed georganiseerd in de doos, dat verdient altijd punten bij ons. We zijn zelf niet kleurenblind maar de gekleurde kaarten zijn voorzien van symbolen om de personen met kleurenblindheid tegemoet te komen. We zijn wel van mening dat dit spel vraagt om een uitbreiding, het is nu misschien net even te makkelijk. Dat zorgt dan voor meer uitdaging en een betere herspeelbaarheid. Het geheel is mooi vormgegeven, van de doos tot de kleinste fiches. Dit spel zal je daarom waarschijnlijk een mooi plekje in je verzameling willen geven. Architects is het leukst als het wordt gespeeld door 3 of 4 personen.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van 7 Wonders: Architects is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop 7 Wonders: Architects bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van 7 Wonders: Architects


7 Wonders: Architects komt uit de 7 Wonders Spelfamilie. 7 Wonders: Architects is een Strategiespel dat door 2-7 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje 7 Wonders: Architects duurt gemiddeld 25 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . 7 Wonders: Architects staat in het Engels bekend onder de naam 7 Wonders: Architects. 7 Wonders: Architects is ontworpen door Antoine Bauza en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Repos Production, Korea Boardgames, Rebel Sp. z o.o. & Asmodee. .

Koop 7 Wonders: Architects bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1667900303849", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000048647243","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"7%20Wonder%20Architects%20-%20Bordspel","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.