Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

50 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Bunny Kingdom

“Aanvalluuuuhhh!” lijkt het konijn op de doos te roepen. Ja, maak je borst maar nat. Dit zijn geen schattige, onschuldige konijntjes. Dit zijn strijders. Met indrukwekkende blauwe strepen in het gezicht, net zoals William Wallace uit Braveheart, strijden zij voor hun vaderland. Een heus konijnenkoninkrijk is in opkomst. Aan jou de taak om het beste gebied te veroveren en het grootste en meest welvarende koninkrijk te stichten. Strijd je mee? “Voor konijn en vaderland!”

En oh ja, de konijnen zijn toch wel een beetje schattig…

Bunny Kingdom - Bordspel - IELLO

Doel van het spel

In Bunny Kingdom treed je in de voetstappen van een Konijnen Heer. De Konijnen Koning heeft opdracht gegeven om de nieuwe wereld te veroveren en zoveel mogelijk gebied voor hem te overwinnen. Hierbij wil hij natuurlijk het beste van wat het land te bieden heeft. Ontdek dus de verste uithoeken van het land, sticht de grootste steden en zorg voor goede landbouw om jouw gebied tot bloei te laten komen. Voer ondertussen geheime missies van de koning uit en scoor zoveel mogelijk gouden wortels (punten). Degene met de meeste gouden wortels wordt aan het einde door de koning uitgeroepen tot “Groot Oor”. Ben jij het waard?

Bunny Kingdom - Bordspel - IELLO

Verloop van het spel

Als voorbereiding leg je het ‘nieuwe wereld’ bord op tafel en plaats je een stad met kracht 1 op elke stad op het bord. Je schudt alle handkaarten en kiest een kleur. Nu kan het spel beginnen.

Bunny Kingdom beslaat 4 rondes die elke uit 3 fasen bestaan.

Fase 1: Ontdekkingsfase

 • *Pak kaarten: Iedere speler krijgt 10-12 handkaarten, afhankelijk van het aantal spelers. Je pakt hier 2 kaarten uit en geeft de rest door aan je buurman. Na het spelen van de 2 gekozen kaarten, kies je 2 nieuwe kaarten uit en je geeft de rest weer door. Zo heb je dus elke keer keuze uit nieuwe kaarten. Dit kan een voordeel zijn, omdat je hiermee een goede kaart in handen krijgt die je eerder nog niet had gezien. Tegelijkertijd zorgt dit voor een uitdaging. Je wilt wellicht meerdere kaarten zelf houden, maar moet helaas de stapel weer doorgeven. En je wilt natuurlijk niet die ene kaart doorgeven waar je buurman mee geholpen wordt. Dus welke houd je? De kaart die goed is voor jezelf of de kaart die jouw buurman niet mag krijgen? En welke durf je weg te geven? Dit gaat door totdat de handkaarten op zijn. Dan volgt de volgende fase.
 • *Speel kaarten: Elke keer dat je 2 kaarten hebt gepakt, ga je meteen de actie op de kaart uitvoeren. Alle spelers doen dit tegelijkertijd, wat zorgt voor tempo in het spel. Je hebt 4 soorten kaarten:
  -Perkament: bewaar deze kaart in het geheim tot het einde van het spel, hierop staan extra manieren om gouden wortels te scoren. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Ontvang 12 gouden wortels als je minstens 10 gebieden hebt veroverd’ of ‘Ontvang 1 gouden wortel voor elke wortel die je produceert’.
  -Territorium: hierop staat een coördinaat (een combinatie van 1 t/m 10 en A t/m J). Plaats een konijn op de overeenkomstige coördinaten het speelbord. Hiermee claim je een bepaalde gebied in het land. Deze gebieden kunnen bestaan uit water, bos, berg, akker of grasland. Probeer konijnen en gebouwen op horizontaal of verticaal aangrenzende gebieden op het bord te plaatsen om zo je stad steeds verder uit te breiden. Houd hierbij rekening met de opbrengsten (vis, hout, wortel) van het gebied. Probeer zoveel mogelijk verschillende opbrengsten te verzamelen.
  -Gebouw: pak een gebouw (boerderij, toren, kamp of stad) en leg deze voor je neer op de kaart.
  Elk gebouw heeft een eigen functie, namelijk:
  Boerderij: deze zorgt voor opbrengsten (zoals wortels, vis of hout); hiermee vermeerder je de rijkdom van je gebied.
  Toren: deze stelt je in staat 2 van jouw gebieden die uit elkaar liggen toch met elkaar te verbinden. Kamp: hiermee mag je een leeg gebied (zonder konijn of gebouw) in bezit nemen.
  Stad: deze zorgt voor kracht in het geclaimde gebied. Je hebt steden met 1, 2 of 3 torens. Hiermee wordt je kracht respectievelijk met 1, 2 of 3 vermeerderd. 

  De kracht en de rijkdom van je steden zijn belangrijk voor de puntentelling en leveren gouden wortels op.-Provisie: pak 2 nieuwe kaarten van de stapel en speel deze meteen.

Bunny Kingdom - Bordspel - IELLO

Fase 2: Bouwfase

In deze fase mag je je gebouwen op het bord plaatsen. Een gebouw vermeerdert de kracht, rijkdom of grootte van jouw gebied. Je kan een gebouw alleen plaatsen op een door jouw konijn geclaimd gebied. Kies je locaties zorgvuldig. Als je veel verschillende opbrengsten in één gebied weet te verzamelen en dit combineert met grote steden met veel torens, levert dit veel gouden wortels op. Heb je allemaal losse boerderijtjes met weinig opbrengst en zonder aangrenzende stad? Dan gaat de koning dit niet leuk vinden en zal je je beloning mislopen.

Bunny Kingdom - Bordspel - IELLO

Fase 3: Oogstfase

Aan het einde van elke ronde volgt een oogstfase, hierbij oogst je je gouden wortels (je konijn gaat vooruit op het scorebord). De puntentelling is gebaseerd op de kracht van de door jou geclaimde gebieden maal de rijkdom van je gebied. De kracht van een gebied wordt bepaald door het aantal torens in je steden, dus 1, 2 of 3. De rijkdom is afhankelijk van het aantal verschillende grondstoffen dat je produceert (hout, vis, wortels en kostbaar gesteente).

Nu begint de volgende ronde en na 4 rondes eindigt spel. Maar juich niet te vroeg! Het konijn dat vooraan staat op het scorebord is niet per se het konijn dat het spel wint. Nu gaan namelijk de perkament-kaarten nog tellen. Deze kaarten zijn echt waardevol en hierdoor kan alles nog veranderen. Heb je goede perkamenten weten te veroveren en je opdrachten behaald, dan kan dat je ontzettend veel extra punten opleveren. Pas als ook alle perkamenten zijn verrekend, kan er een winnaar worden gekroond. Wie mag zich voortaan “Groot Oor” noemen?

Bunny Kingdom - Bordspel - IELLO

Conclusie

Bunny Kingdom is een spel van Richard Garfield, uitgegeven door IELLO. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 14 jaar en je bent er circa 45-60 minuten zoet mee. Het spel is ontworpen voor 2-4 spelers, maar wij adviseren om dit met minimaal 3 spelers te doen. Met 2 spelers vinden wij dit spel net uitdagend niet genoeg; het spel heeft zoveel meer te bieden wanneer je het met 3 of 4 spelers speelt. Een extra uitdaging is ook dat het spel alleen in het Engels is uitgegeven. Voor zover wij weten is het niet in het Nederlands beschikbaar. Maar wie weet komt dat nog? 🙂
Bunny Kingdom is een heel vrolijk en kleurrijk spel! Het artwork is prachtig en hoewel het om strijdende konijnen gaat, zijn ze ook best schattig. Vooral het doorgeven van de handkaarten, waardoor je steeds weer een ander assortiment hebt om uit te kiezen, geeft het spel een leuke twist. Zoals eerder omschreven, geeft dit ook een extra uitdaging in het spel. Welke 2 kaarten houd je zelf en welke geef je aan je buurman? Dit element zie je bijvoorbeeld ook terug in het populaire 7 Wonders.

Omdat je allemaal tegelijkertijd je kaarten kiest en de acties uitvoert, zit er een goed tempo in het spel. Je bent minimaal op elkaar aan het wachten en kan lekker doorspelen.

Bunny Kingdom - Bordspel - IELLO

Waar wij echter wel tegenaan liepen is de chaos op het speelbord tijdens het spel. Een heel groot deel van de 100 vakjes op het bord zijn aan het einde van het spel gevuld. En op elk vakje is wat te zien; denk hierbij aan vakjes met fel gekleurde konijnen, allerlei steden, verschillende opbrengsten van het land enz. Het is daardoor best lastig om het overzicht te houden. Zeker wanneer iedere speler ook nog een stuk of 10 perkament-kaarten in zijn of haar bezit heeft. Hiervoor zal je namelijk voor iedere speler de desbetreffende vakjes op het speelbord moeten tellen om tot de eindscores te komen. De overwinning krijg je dus niet cadeau, je moet er echt wat voor doen. Toch vinden wij Bunny Kingdom een vrolijk mooi spel dat zeker van tijd tot tijd op tafel zal komen.

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Bunny Kingdom is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Bunny Kingdom bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Bunny Kingdom

Omschrijving van Bunny Kingdom


Bunny Kingdom is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Bunny Kingdom duurt gemiddeld 50 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Bunny Kingdom wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Iello. Je koopt Bunny Kingdom bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Bunny Kingdom bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594301267232", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000084782040","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Bunny%20Kingdom%20-%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Uitbreidingen op Bunny Kingdom

Deze spellen kun je samen met Bunny Kingdom spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.