Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Schwer, Benjamin

Review van Crown of Emara

Gezocht: Troonopvolger van Emara . De vacature staat namelijk open en er staat niet in het functieprofiel dat je per se een prins charming moet zijn, je hoeft zelfs niet eens familie van de koning te zijn. Dit is de kans van je leven! Doorsta jij alle testen en zorg je het best voor de burgers van Emara? Dan ben jij degene die de mooie kroon op de voorkant van de doos op je hoofd mag gaan zetten.

Voor de verandering eens een koning die goed voor zijn burgers zorgt, het kan dus toch! Maar koning Theodorius wordt ook een dag ouder dus het is tijd om het stokje over te dragen. In dit spel zijn de spelers edellieden die samen in een spannende wedstrijd zijn gewikkeld met maar één doel: De Kroon. Maar alles gaat netjes in het koninkrijk van Emara, dus ook deze wedstrijd. Geen verraad of intriges, geen oorlog en geen geslijm. Nee, je wordt beoordeeld op je vermogen om goed voor de burgers te zorgen. En burgers zijn blij met een dak boven hun hoofd, daarom moet er veel gebouwd gaan worden en daar heb je weer grondstoffen voor nodig. En dat zijn meteen de hoofdingrediënten voor dit spel.

Crown of Emara Bordspel 999 Games

Eerst even wat technische info. Crown of Emara wordt in NL uitgeven door 999 Games. De handleiding is ook in het Nederlands en telt 12 pagina’s. Valt reuze mee want alleen blz 2 t/m 7 gaan over de spelregels, de rest is uitleg van actiekaarten of andere spelvarianten. De bedenker van dit spel is Benjamin Schwer. De tekenaar is een echte topper…Dennis Lohausen. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de vormgeving van…Hansa Teutonica, Het Dorp, Taveernen van de oude stad, Marco Polo, Bali en nog veeeeeel meer gave en grote titels. Ook nu weer mag het tekenwerk er zijn hoor, herkenbare stijl die je spel direct naar een hoger niveau tilt. Crown of Emara kan met 1-4 spelers gespeeld worden en duurt zo’n 45 minuten, een vrij vlot spel dus, en dat is ook onze eigen ervaring. Te spelen vanaf 12 jaar.

Even inzoomen op de speelborden

Ja inderdaad, Crown of Emara wordt gespeeld over 2 losse speelborden tegelijkertijd. Voor ons een nieuwe spelervaring maar wel één waar we vanaf het begin direct enthousiast over waren. Elk speelbord bestaat uit 4 delen die aan elkaar gelegd moeten worden en het leuke daarvan is dat je dit elke keer op een andere willekeurige manier kunt doen. Beide kanten zijn bedrukt. Wij geven de voorkeur aan de kleurige kant maar mocht je daardoor het overzicht kwijtraken dan kun je op de andere kant spelen. Staat hetzelfde op maar de acties springen er veel meer uit en alle overige details zijn wat vervaagd weergegeven.

Crown of Emara Bordspel 999 Games

Op het ene boord (land) kunnen alle grondstoffen verzameld worden. Hier kun je ook je 4 ambachtslieden kwijt die elke speler heeft. Daarmee krijg je meer grondstoffen en kun je ook  brood gaan bakken. Op het andere bord (stad) kun je je helemaal uitleven met de grondstoffen die je verzameld hebt. Ook dat bord bestaat uit 4 delen met elk unieke kenmerken. Hier kun je burger en bouwpunten scoren. Of huur een adviseur in die je éénmalig of het spel lang voordelen oplevert.

Globaal overzicht

Het doel is dus zo veel mogelijk tevreden burgers aan jouw kant krijgen. Die leveren je aanzien en dus burgerpunten op. Op het scorebord worden deze punten met je burger bijgehouden. Maar let op!! Je kan wel lekker veel burgerpunten binnenharken maar je burgerpunten worden alleen geteld zo ver als je huisje met bouwpunten op het scorespoor terug te vinden is. Burgers zonder dak boven hun hoofd zijn niet zo blij met je, en dat kan je de Kroon kosten! Je moet dus beide doen. Beide soorten punten zijn op verschillende plekken te scoren.

Het spel duurt 6 ronden, in elke ronde komen spelers 3 keer aan de beurt. Elke speler heeft dezelfde 9 actiekaarten waarvan hij er elke beurt 3 tot zijn beschikking heeft. Kortom, tijdens het complete spel ga je dus 2 keer door al je actiekaarten heen.

Crown of Emara Bordspel 999 Games

Elke speler heeft 2 raadslieden waarvan er op beide speelborden 1 wordt geplaatst. Met deze raadslieden ga je al je acties uitvoeren. Ze zullen ook elke keer verplaatst moeten worden (verplaatsingsactie).

Op je eigen spelertableau heb je 3 plekken om je actiekaarten te plaatsen, max 1 per plek. De plek waar je een kaart plaatst bepaalt ook hoeveel stappen je één van je raadslieden mag gaan verplaatsen.

Spelersbeurt in vogelvlucht

  1. Er wordt een kaart van de stapel met gebeurteniskaarten getrokken en uitgevoerd. Hierop staat waar de startspeler op beide speelborden zijn raadslieden moet zetten. Alle andere spelers plaatsen hun raadslieden steeds, met de klok mee, een veld verder. Verder staan er mogelijke gevolgen tijdens de beurt of op het einde van de beurt. Alle spelers pakken 1 grondstof van de locatie waar ze starten (alleen landbord).
  2. De startspeler begint met het plaatsen van een actiekaart op één van de drie velden van z’n spelertableau.
  3. Vanaf dit punt kun je je strategische kunsten laten zien. Je mag je kaartactie, je verplaatsingsactie en je optionele bonusacties in een willekeurige volgorde uitvoeren. Wel steeds een actie helemaal afronden voor je de volgende start. De 3 bonusacties mogen alle drie in één beurt uitgevoerd worden (elk max 1 keer).
  4. Is elke speler 3x aan de beurt geweest? Dan is de ronde voorbij. De drie gespeelde actiekaarten worden per speler omgedraaid en er worden drie nieuwe blind gepakt.

Crown of Emara Bordspel 999 Games

De startspeler verschuift ook. Na de derde ronde pakt elke speler zijn 9 gespeelde actiekaarten en schud deze weer in een nieuwe trekstapel.

Een beurt is al met al dus redelijk vlot gespeeld. Behalve door mij (Remon), want doordat je mag kiezen welke actie je op welk moment uitvoert ontstaan er opeens veel mogelijkheden en die moeten natuurlijk allemaal goed overdacht worden, of niet soms?!

Crown of Emara Bordspel 999 Games

Stadslocaties + acties

Kathedraal – Doe een donatie in grondstoffen. De bovenliggende fiches geven aan hoe hoeveel je dit gaat kosten. Deze fiches worden na gebruik met de klok mee gedraaid en dus elke keer duurder. Als beloning voor je donatie krijg je een boek en een gunstfiche.

Kasteel – Geef de koning een geschenk. Werkt hetzelfde als bij de Kathedraal. Krijg als beloning een zegelring. Je mag daarnaast ook 1 boek inleveren voor 5 bouwpunten.

Markt – Betaal 1 grondstof en krijg een gouden munt. Daarnaast kun je een x aantal boeken inleveren en daar burgerpunten voor krijgen. Dit is best lucratief en kan oplopen tot max 21 punten!

Bouwplaats – Betaal een steen voor bouwpunten en burgerpunten (afhankelijk van het scorefiche). Je kunt ook je gebakken broodjes inleveren voor burgerpunten (afhankelijk van het scorefiche). Als laatste kun je hout inleveren voor bouwpunten.

Bonusacties

  • Verhoog je adellijke rang Betaal met gouden munten en zegelringen. Begin bij de laagste rang en werk jezelf steeds verder omhoog. Wees er snel bij want niet alle kaarten zijn evenveel punten waard. De gekochte kaarten plaatst je steeds onder het hoofd van je spelertableau.
  • Ambachtsmannen aannemen Betaal de kosten van een lege hut op de plek waar jouw raadslid staat op het landbord en plaats daar één van je vier ambachtsmannen.
  • Adviseurs inschakelen Kaarten die je kunt kopen op het stadsbord, afhankelijk van waar je raadslid staat. Sommige kun je eenmalig gebruiken en andere het hele spel. Per locatie zijn er steeds 2 beschikbaar.
  • Crown of Emara Bordspel 999 Games

Wat vinden wij van Crown of Emara….

Voor de liefhebbers van expertspellen die niet van veel en ingewikkelde regels houden is dit een goede keus. Zoals al eerder in de deze review gezegd zijn we enthousiast over de 2 verschillende speelborden die steeds anders in elkaar gezet kunnen worden…leuk gedaan! Een worker placement opzet scoort ook altijd goed bij ons. Sommige details zul je herkennen uit Catan (gebeurteniskaarten) en Het Dorp (ambachtslieden), maar niet op zo’n manier dat het afleid van het spel zelf.

Het mechanisme dat je eindscore wordt bepaalt door een combinatie van je burgerpunten en je bouwpunten zorgt ervoor dat je bijna alle acties een keer moet gaan uitvoeren. Zo trekken spelers niet steeds naar hun favoriete plekje op het bord maar wordt je gedwongen ook gebruik te maken van de andere opties. Persoonlijk houden we er niet van als een geluksfactor veel invloed op een spel heeft. Daar zul je in Crown of Emara geen last van hebben. Doordat je zelf mag bepalen wat de volgorde van je acties worden, heb je grote invloed op wat er gebeurt. Mocht je ergens heen moeten op één van beide borden dan zijn er genoeg opties om dat voor elkaar te krijgen.

Crown of Emara Bordspel 999 Games

Het spel kan ook gespeeld worden in een solo modus, mocht iemand dat leuk vinden. Lijkt onszelf niet zo leuk, dit spel moet je echt met meerdere personen spelen. Mocht je het spel al een paar keer gedaan hebben dan zijn er nog wat varianten mogelijk die voor een nieuwe twist zorgen.

Crown of Emara is toegankelijk voor een breed publiek. De ervaren speler zal dit leuk vinden maar ook degene die zich eindelijk eens los durft te maken van Monopoly en een keer iets anders wil. Door de vele mogelijkheden die het spel te bieden heeft zal het niet snel gaan vervelen. Crown of Emara was genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2020 in de categorie Expertspel. Uiteindelijk net niet gewonnen maar zeker wel een toppertje.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Crown of Emara is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Crown of Emara bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Crown of Emara

Omschrijving van Crown of Emara


Crown of Emara is een Expertspel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Crown of Emara duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Crown of Emara is ontworpen door Benjamin Schwer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Crown of Emara bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Crown of Emara is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2020 – Expertsprijs Nominaties.

Koop Crown of Emara bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1600423400723", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000125764469","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Crown%20of%20Emara%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.