Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 4 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Jumbo

Jumbo

Review van Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak

"De dappere die de draak verslaat, ontvangt 1001 dukaat"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Bijna iedereen kent Stratego original. Stratego werd namelijk al in 1958 uitgegeven door Jumbo, dus is inmiddels al aardig wat jaartjes oud. Om de kleintjes ook bekend te laten raken met Stratego is er al geruime tijd de junior-versie te verkrijgen. Maar wat natuurlijk superleuk is voor kinderen, is om er een thema aan te hangen. Zo had je bijvoorbeeld al Stratego junior Disney, maar voor de Efteling-fans nu dus ook Joris en de Draak Stratego Junior. Als je dit met je kinderen gaat spelen is natuurlijk het grote gevaar de voor de hand liggende vraag: “Wanneer gaan we dan weer naar de Efteling?”

Joris en de Draak Stratego junior is een leuk 2-persoonsspel, uitgegeven door Jumbo. Er zitten 2 versies in de doos. De versie Quest is te spelen vanaf 4 jaar en de versie Triumph is te spelen vanaf 6 jaar. Een potje duurt ongeveer 20 minuten, wat voor kinderen prima is.

Stratego - Joris en de Draak

De dappere die de draak verslaat, ontvangt 1001 dukaat

Wat is het doel van Joris en de Draak Stratego junior? In dit spel speelt water tegen vuur en het is de bedoeling dat je bij de torens van je tegenspeler komt. Dan is er de keuzestress! Je hebt 3 keuzes. Kies je de draak, dan ben je de winnaar!!

Stratego - Joris en de Draak

Versie Quest

Ja eigenlijk een soort Memory, in een Stratego-jasje. Dit spel is te spelen vanaf 4 jaar en doet dus een beroep op je geheugen, ook voor ons als ‘grote mensen’ nog best wel een uitdaging.

In deze variant zetten beide partijen, oftewel water en vuur, hun kastelen zelf neer en de toren op de speciale plaatsen. Daar blijven ze ook het hele spel staan.

Nu gaan we dobbelen! Stel Chantal dobbelt een Koning. Zij mag nu bij Remon van de eerste rij een kasteel kiezen. Is dit ook een koning? Dan mag ze dit kasteel verwijderen. Zoniet, dan wordt deze terug gezet en nu aan Chantal om dit goed te onthouden.

Is er 1 kasteel van de eerste rij geraden? Dan mag je in het vervolg ook kiezen uit de tweede rij, en zo verder tot je bij de torens komt. Wat gebeurd er dan?

  • Kies je het gouden drakenei, dan mag je deze verwijderen en in de volgende beurt weer kiezen.
  • Kies je water of vuur? Pech gehad! Begin maar heeeleeemaal opnieuw! Ook alle kastelen van je tegenstander worden weer teruggeplaatst.
  • Kies je voor de draak? Dan ben je een echte ‘Joris’ en de winnaar!

Stratego - Joris en de Draak

Versie Triumph

Eigenlijk is dit de Stratego zoals we die kennen. De dobbelsteen mag opgeruimd worden. Je gaat nu dus bewegen naar je tegenstander toe. Je mag daarbij alleen naar voren, naar achteren en opzij. Dus niet diagonaal. Het cijfer op je kasteel is je ‘rang’ en bepaalt wie het gevecht wint. Bij gelijkspel worden beide kastelen van het bord gehaald. Een paar bijzondere regels:

  • De gele X kan zich niet verplaatsen, en werkt een beetje hetzelfde de bom in het originele spel. Iedereen die hiermee wilt vechten, verliest.
  • De prinsessen (3) zijn de enige die de ‘X’ kan verslaan. Oftewel de ‘mineuren’ van deze spelvariant.
  • De ‘1’ zijn magische figuren en kunnen de kunnen de ‘6’ aanvallen.

Kom je bij de toren dan werkt het hetzelfde als bij de Quest-versie, alleen bij water en vuur wordt je kasteel van het bord gehaald en moet je met een ander kasteel de torens zien te bereiken.

Stratego - Joris en de Draak

Onze conclusie

Erg leuk dat er 2 varianten in zitten. In een gezin zijn er toch vaak leeftijdsverschillen en zo kan iedereen hiermee spelen. En dan is de versie Triumph ook prima te spelen met volwassenen. Dit is een hele vrolijke Efteling variant wat zeker zal aanslaan in Nederland, want wie is nu niet dol op dit park?? Ook wij schuiven nog altijd met plezier aan bij een dagje Efteling. Wat dan voor jong en oud een populaire achtbaan is, is natuurlijk Joris en de Draak. Treintje ‘water’ strijdt tegen treintje ‘vuur’, en dat is in dit spel niet anders. Ook erg leuk dat het verhaal van Joris en de Draak in de speluitleg staat, weet je dat ook weer. In de naam Stratego zit natuurlijk strategie! Daarom is dit voor kinderen een geweldig opstapje om hun geheugen en tactieken te oefenen voor de ‘echte’ bordspellenwereld.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak


Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak komt uit de Stratego Spelfamilie. Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak is een Familiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 4 jaar. Een spelletje Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Jumbo. .

Koop Efteling Stratego Junior – Joris en de Draak bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.