Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Jumbo

Jumbo
Ontwerper(s)

Eskridge, Don

Review van Spies & Lies – A Stratego Story

Spies & Lies, Het bekende Stratego maar dan met een twist, een hele leuke twist vinden wij! En wat de naam al doet vermoeden zet deze Stratego variant je soms op het verkeerde been. Intriges, missies, infiltratie, spionnen en misleiding, het komt allemaal aan bod! Net alsof je een echte strijd aan het strijden bent. Kies je strategie goed en zorg ervoor dat je het land van je tegenstander binnensluipt…

Als je de doos ziet word je al enthousiast, het trekt aan en ook het speelbord en de kaarten zijn heel mooi uitgewerkt, dank aan de illustrator Roland Macoonald!

Spies & Lies is een spel voor 2 personen vanaf 12 jaar en duurt gemiddeld 30 minuten en bedacht door Don Eskridge. In Nederland wordt Spies & Lies A Stratego story uitgegeven door Jumbo.

Spies en Lies, Jumbo, Kaartspel

Doel van het spel

Door middel van de goedgekozen karaktereigenschappen op jouw troepenkaarten, hoop jij als sterkste leger uit de bus te komen. Daarbij is een beetje bluf en misleiding niet uitgesloten! Op die manier zorg je ervoor dat de dubbelspionne in beweging komt. Je behaalt de overwinning als na 3 dagen (rondes) de dubbelspionne het meest op vijandelijk gebied staat of als je zelfs het land binnen bent gegaan.

Korte speluitleg

Leg het spel klaar zoals beschreven in de spelregels. Het spel bestaat uit 3 rondes, oftewel dagen, en elke ronde bestaat uit 3 fases:

  • Opstellen
  • Inlichtingen
  • Missie

Spies en Lies, Jumbo, Kaartspel

Opstellen

Onder de missiekaarten (1-4) ga je een troepenkaart neerleggen uit je hand. Daarbij moeten de rangen (1-9) van je strijders altijd oplopen van links naar rechts. Een uitzondering daarbij is de sergeant (4). Dat maakt het dus moeilijker om te achterhalen wat je tegenstander voor kaarten heeft liggen, want de sergeant is dan een onzekere factor, die kan je overal tegenkomen.

Inlichtingen

De inlichtingenkaart wordt omgedraaid en daar staan 4 cijfers op. Heb jij een gedekte kaart neergelegd die 1 van deze cijfers bevat (rangen van de strijders) dan ben je verplicht daar een inlichtingenfiche op te leggen. De kaarten hoef je nog niet te laten zien. Een uitzondering is weer de sergeant, daar mag je een fiche op leggen ,maar hoeft niet, op die manier kun je dus valse informatie geven.

Spies en Lies, Jumbo, Kaartspel

Missie

Door de startkaart te laten tollen, wordt bepaald wie er gaat beginnen (daarna om en om). Aan jou nu de taak om te raden wie je tegenstander onder missiekaarten 1-4 heeft liggen. Daarbij houdt je in gedachte wat de inlichtingen kaart je vertelt, waar en hoeveel inlichtingenfiches er liggen en o ja, de identiteit van de uitgeschakelde strijders. Met die informatie en het leren kennen van je medespeler ga je raden welke kaart daar ligt. En dan?

Heb je het goed geraden? Dan gaat je infiltratietoren 2 plaatsen vooruit. Je tegenstander legt zijn kaart dwars neer, hij mag de acties van zijn karakter helaas niet uitvoeren.
Heb je het niet goed geraden? Helaas voor jou! Je tegenstander mag zijn acties uitvoeren.

Zo ga je om en om de kaarten ontmaskeren totdat alles open ligt. Op dat moment eindigt de dag. De kaarten die onder je missiekaarten liggen schud je en daar mag je tegenstander er eentje gedekt uit trekken, dit is je uitgeschakelde strijder van de volgende ronde.

Dan hebben we ook nog het speelbord, want uiteindelijk zal dat bepalen wie de winnaar is van Spies & Lies.
Sommige troepenkaarten leveren je infiltratie punten op. In dat geval verplaats je je infiltratietoren op het scorespoor. Kom je bij de 10? Dan gaat de dubbelspionne (zwarte toren) vooruit richting vijandelijk gebied. Op dag 1, 1 stap, op dag 2 ga je 2 stappen vooruit en op dag 3, 3 stappen.
Met sommige troepenkaarten (rang 5 en 9) mag je ook met de dubbelspionne gaan lopen.
Dus je kan je voorstellen dat het heel belangrijk is de acties te kunnen doen die bij je troepenkaarten horen, anders kom je natuurlijk geen stap dichterbij de overwinning!

Wie na 3 rondes zijn infiltratietoren in vijandelijk gebied heeft staan of daar het dichts bij is, wint Spies & Lies!

Spies en Lies, Jumbo, Kaartspel

Conclusie

Vroeger hebben wij allebei veel Stratego gespeeld met veel plezier, dus toen we kennis gingen maken met Spies & Lies A Stratego story kwam dat nostalgische gevoel gelijk weer boven. Erg leuk! Zeker omdat het in een totaal ander jasje zit. Zeker het Stratego gevoel erbij met die torens en de personages, maar de missies bedenken en raden daarvan is toch echt een nieuw detail, wat het overigens erg leuk maakt. En net zoals bij het klassieke Stratego spel mag je gewoon keihard BOEM!! zeggen als de bom omgedraaid wordt

Spies & Lies is wat ons betreft een heel goed doordacht spel waar je lekker tactisch bezig kan zijn. Snel klaargelegd en speelt vlot weg. Als je goed aan elkaar gewaagd bent blijft het ook echt tot het eind toe spannend! Enige minpuntje is het laten tollen van de startkaart, werkt toch beter met een dobbelsteen…

Het bedenken en kiezen van je karakters met bijbehorende acties en het raden daarvan deed ons iets denken aan Machiavelli, wat zeker een compliment is… Een goede aanwinst op onze 2-persoons spellen!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Spies & Lies – A Stratego Story is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Spies & Lies – A Stratego Story bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Spies & Lies – A Stratego Story

Omschrijving van Spies & Lies – A Stratego Story


Spies & Lies – A Stratego Story komt uit de Stratego Spelfamilie. Spies & Lies – A Stratego Story is een Familiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Spies & Lies – A Stratego Story duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Spies & Lies – A Stratego Story is ontworpen door Don Eskridge en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Jumbo. Je koopt Spies & Lies – A Stratego Story bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Spies & Lies – A Stratego Story bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.