Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Jumbo

Jumbo

Review van Stratego

Aanvalluhhhh!!!! Heb je je vlag op een veilige plek verstopt, zijn je bommen ingegraven, is je spion onzichtbaar opgegaan in je leger en staan al je manschappen netjes in het gelid? Laat de strijd dan maar losbarsten.

Stratego is een klassieker die vrijwel iedereen kent, maar ik moet je eerlijk bekennen dat het toch wel heel lang geleden was dat ik hem voor het laats had gespeeld. Het spel komt uit 1946, maar heeft heel veel elementen ‘geleend’ van het Stammende spel L’Attaque. En dat spel lijkt weer verdacht veel op het Chinese spel Jungle (of Animal Chess) waarvan niemand weet hoe oud het is. Maar goed, we stoppen nu met de geschiedenisles en gaan door met Stratego.

Stratego Original
Gedurende het spel

De regels had ik zo weer opgefrist door de Quick start Guide te lezen. Hoewel je de normale spelregels ook snel hebt doorgenomen. Een paar basisregels en de hiërarchie van de soldaten zijn belangrijk. En dan heb je nog een paar speciale regels te onthouden. We lopen de spelregels even door.

Spelverloop

Het principe is heel simpel; vindt de vlag van je tegenstander voordat die de jouwe kan vinden en dan heb je gewonnen. Al jouw speelstukken ga je zo slim mogelijk verdelen over de speelvelden op de eerste 4 rijen van het speelbord.

Tijdens het opzetten van spel plaats je het scherm in het midden van het speelbord zodat jij en je tegenstander zonder spionage de legers kunnen opstellen. Zodra jullie allebei klaar zijn haal je het scherm weg en mag rood beginnen met spelen.

Stratego Original
Speelbord en speelstukken van rood met het scherm voor tijdens het opzetten van het spel.

De vlag verstop je natuurlijk goed en omring je door sterke soldaten en bommen. Aan jouw kant van de speelstukken staat het type soldaat afgebeeld. Omdat alle 40 speelstukken er verder identiek uitzien kunnen jullie dus niet zien welke soldaat van de tegenstander waar staat.

De basisregels:

 • Rood begint
 • Verplaats speelstukken één stap naar voren/achteren/links/rechts. Dus nooit schuin.
 • Ja kan niet over andere stukken heen of samen op een veld staan.
 • De bommen en vlag kunnen niet bewegen.
 • Aanvallen: Tik met het speelstuk waarmee je hebt gelopen het vijandelijke stuk aan dat je hebt bereikt. Vergelijk de rangen, het speelstuk met de laagste rang verliest en verlaat het spel. De winnaar staat nu op deze plek.
 • Bij een gelijke rang verliezen jullie allebei.
 • Raak je een bom, dan verlies je (bijna) altijd.
 • Ontmasker je de vlag, dan win je Stratego.

Speciale regels

 • Verkenners mogen zover lopen als je wilt (in een rechte lijn)
 • Alleen de Mineur kan de bom verslaan.
 • Een spion (1) die aanvalt wint van de Maarschalk(10), in alle andere gevallen verliest ze.

Op de rand van het speelbord staan ook nog eens overzichtelijk alle manschappen met hun rangen afgebeeld. Om je in het eerste spel op weg te helpen zijn er 2 missie-enveloppen met opstellingen om je vlag te verstoppen.

Stratego Original
Voorbeeld opstelling

Conclusie

Stratego Original is een tijdloze klassieker die in iedere spellencollectie een plekje op de plank verdient. Het is een 2-speler spel waarbij heel wat tactiek komt kijken, maar wel met eenvoudige regels. Het speelt lekker vlot. En omdat heel veel mensen het spel weleens hebben gespeeld kun je meestal snel beginnen met spelen.

Stratego Original
De vlag is veroverd!

Er zijn heel wat spellen in de Stratego familie, zo zijn er Stratego Quick Battle en Spies & Lies met een stratego thema, of wat dacht je van de speciale Stratego Waterloo Editie. Heb je kleine kinderen, misschien is dan de Stratego Junior Efteling Joris en de Draak editie of de Stratego Junior Disney editie wel een leuk spel voor jou.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Stratego is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Stratego bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Stratego


Stratego komt uit de Stratego Spelfamilie. Stratego is een Familiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Stratego duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Stratego wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Jumbo. Je koopt Stratego bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Stratego bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.