HIPPOCRATES van GAME BREWER is een heel erg leuk spel om te spelen  

Te spelen vanaf 12 jaar met 1-4 spelers in circa 90 minuten.
Hippocrates
 

Doel van het spel

In de tijd van Hippocrates heerste het geloof dat ziekte een straf was van de Goden, die via religieuze praktijken moest worden aangepakt. Hippocrates zelf zag echter natuurlijke oorzaken voor de ziektes van zijn patiënten. Hij schreef ziektes toe aan slechte voeding en leefomstandigheden. En gebruikte een natuurlijke aanpak die gebaseerd was op rust en rudimentaire medicijnen. Nu Hippocrates zelf een oude man is, hoopt hij dat ook de volgende generatie van dokters zich zal beroep op wetenschappelijke vormen van geneeskunde. In dit spel ben je een oorarts en leid je een team van dokters. Je behandelt patiënten die ziek of gewond zijn en je probeert hierbij strikte professionele normen aan te houden. De speler die er in slaagt om alle elementen zo efficiënt mogelijk in balans te houden, wint het spel en wordt uitgeroepen tot de opvolger van Hippocrates.  

Startopstelling

Het grote spelbord ligt in het midden van de tafel. Elke kleur staat voor een regio, en elke regio heeft dokters en patiënten. Bovenaan het speelbord liggen dokters waaruit de spelers kunnen kiezen en aan de onderzijde van het speelbord liggen de patiënten die genezen kunnen worden in deze ronde van het spel.
Hippocrates
Startopstelling
Naast het spelbord heeft iedere speler ook een eigen spelbord (ziekenhuis) met daarbij een basisdokter, wat fiches, startgeld, startgeneesmiddelen en pionnen.
Hippocrates
Elke speler heeft een eigen ziekenhuis

Spelverloop

Het spel verloopt over 4 rondes. In elke ronde moeten de spelers de behandeling van patiënten afwegen tegen de kosten die gepaard gaan met de aankoop van medicijnen en de rekrutering van dokters. Door de zieken op een efficiënte manier te genezen stijgt de reputatie van je medische staf. 1 ronde bestaat uit 5 fases:

  • 1 VERWELKOMING. Tijdens deze fase mag iedere speler op basis van de plaats van je pion en de geplaatste dobbelstenen drie patiënten uitkiezen. De keuze van je patiënten is cruciaal, de patiënten betalen je voor de behandeling, maar hoe meer ze betalen, hoe moeilijker het soms ook is om ze te genezen. Als de patiënten een ronde niet worden gekozen, betalen deze patiënten te volgende ronden steekpenningen om genezen te worden. Op het kaartje van de patiënt zie je hoeveel ze betalen om genezen te worden, welke medicatie ze nodig hebben en hoeveel overwinningspunten de patiënt oplevert als deze genezen is.
  • 2 BETALING – Als alle patiënten hebben betaald. Elke ronde moeten de dokters die je in dienst hebt betaald worden. Heb je een goede reputatie dan wil de dokter graag bij jou werken en is zijn loon lager. Zodra de dokter zijn contract heeft volbracht levert hij overwinningspunten op.
  • 3 REKRUTERING. Als je artsen zijn betaald is het tijd om nieuwe artsen te rekruteren voor je ziekenhuis. De speler met de hoogte reputatie mag als eerste kiezen. De keuze van je arts is afhankelijk van de patiënten die je in je behandelkamers hebt liggen. Als je genoeg geld hebt is het vaak mogelijk om tijdens het aankopen van een arts ook medicatie te kopen tegen een gunstige prijs.
  • 4 BEHANDELING. Nu is het tijd om je patiënten te behandelen. Als je je dokters zorgvuldig hebt gekozen, zou je iedereen moeten kunnen behandelen. Tijdens deze fases is het puzzelen met je patiënten en dokters. Elke patiënt moet aan een dokter gekoppeld worden. Een patiënt kan alleen genezen worden als hij alle medicatie krijgt die op het kaartje staan afgebeeld. Het kan dus zijn dat een patiënt bij 2 dokters op spreekuur gaat. Als de patiënten zijn gekoppeld aan een arts is het nu tijd om ook de medicatie daadwerkelijk toe te dienen. Medicatie kan je op sommige momenten in het spel extra ontvangen en je kan het kopen met het geld dat je hebt.
  • 5 SCORE. Als je patiënt volledig is behandeld door een arts levert deze overwinningspunten op. Als een arts al zijn contracten heeft vervuld levert dit ook overwinningspunten op. Lukt het niet op in deze ronde een van je patiënten te genezen, dan is dat niet erg. Je patiënt verplaatst dan aan het einde van de ronde naar de spoedpost. De volgende ronde kan je deze patiënt alsnog genezen. Lukt dit dan weer niet dan zal de helaas overlijden, dit levert uiteraard minpunten op.

Hippocrates

Conclusie

Ik vind het een leuk spel om te spelen. Het kost wel even tijd om de spelregels goed door te krijgen. De eerste keren duurde het spel zeker 2 uur. Als je voor het eerst speelt zal ik er voor kiezen om het startgeld en de medicatie te verdubbelen zodat je net iets makkelijker wat dingen kan kopen. Het spel zit echt heel goed in elkaar. Het is ook echt een heel mooi spel, met toffe details. Echt een leuk bedacht spel door Alain Orban en uitgegeven door Game Brewer

Hippocrates