Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van Lost Cities: Roll & Write

"Een vermakelijk, relatief eenvoudig en snel spel"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

De 5 Lost Cities spellen draaien allemaal rondom expedities naar de (hoe raad je het) Lost Cities, en zo ook deze Roll & Write versie. Laten we eens een nieuw avontuur gaan beleven…

Een Bordspel, Kaartspel, Dobbelspel, Rivalen en de Roll & Write editie is de Lost Cities spelfamilierijk, allemaal van de hand van Reiner Knizia en uitgegeven door 999 Games. En allemaal zijn het, op steeds een hele andere manier, hele leuke en eenvoudige spelletjes rondom de expedities naar de Lost Cities.

De Roll & Write bestaat uit 3 dobbelstenen met de kleuren, 3 dobbelstenen met de getallen en een dik block met dubbelzijdige speelvellen. Op de dobbelstenen met de kleuren heeft iedere kleur een eigen symbool, dit om het de visueel beperkte spellenliefhebbers een stuk makkelijker te maken. De dobbelstenen met de getallen zijn speciale gevallen, ze gaan namelijk van 0 tot 9, 10-zijdes dus.

De Dobbelstenen van Lost Cities Roll & Write - Spellenbunker Review - 999 Games
De Dobbelstenen van Lost Cities Roll & Write

Als voorbereiding neemt iedere speler (2 tot 5 spelers) een vel van het blok en een pen of potlood, dan zijn we klaar voor een potje Lost Ciities Roll & Write. Ben jij het laatst op expeditie geweest (misschien naar een leuke Spellenwinkel bij jou in de buurt 🤓) dan ben jij de startspeler. Je gooit alle 6 de dobbelstenen en kiest(en pakt) een kleur en getal. Alles andere spelers kiezen uit de overgebleven stenen ook een kleur en getal maar laten de dobbelstenen wel liggen, want jij en je medespelers mogen namelijk allemaal gebruikmaken van de overgebleven 4 stenen.

De gekozen stenen gebruiken we om de expeditiesporen in te vullen. De expeditiesporen zijn 6 rijen (met de kleuren van de dobbelstenen) met ieder 9 vakjes die van onder naar boven op je speelvel lopen. je begint onderaan met invullen met een zo laag mogelijk getal, want ieder volgend getal in deze kolom/expeditie moet óf hetzelfde óf een hoger getal zijn. Begin ik met een 8 dan zal het dus vrijwel onmogelijk zijn om alle 9 vakjes van die expeditie vol te krijgen.

Nou heeft de dobbelsteen ook een 0. Deze kun je inzetten als verdubbelaar van een van de expedities, de nul gebruik je dan in het onderste vakje(het ronde vakje. Maar dat moet dan wel voordat je aan deze expeditie bent begonnen. Maar let op dat de verdubbelaar ook minpunten verdubbelt. Hoe hoger je in de expeditie komt hoe meer punten, en dan kan zo’n verdubbelaar heel leuk zijn. Het leuke aan de verdubbelaar is dat maar 1 persoon ‘m per expeditie mag gebruiken. Dus gooi jij geel en 0 en besluit je de verdubbelaar in te zetten, dan moeten alle andere spelers de de gele verdubbelaar doorkrassen.

Dan zijn er naast de 6 expedities nog 2 kolommen: 1 met Artifacten & 1 met Dobbelsteen-symbolen. Sommige expeditievakjes hebben een soort watermerk van een oude vaas, dit is een artifact. Vul je in zo’n veld een getal in dan mag je ook een artifact doorkruisen. Hoe meer artefacten hoe meer punten, maar ook deze kolommen beginnen met minpunten.

 

Er zijn nog bruggen en versnellingssymbolen waar je leuke punten mee kunt scoren.

Het Speelvel van Lost Cities Roll & Write - Spellenbunker Review - 999 Games
Een Speelvel aan het einde van het spel. Lost Cities Roll & Write

Soms is er geen enkele gegooide combinatie van kleuren en getallen die je wilt (of kunt) gebruiken, in zo’n geval kruis je een dobbelsteen symbool door in de dobbelstenenkolom. Maar let op want hier zit een heel gemeen addertje onder het gras. Voor ieder doorgekrast dobbelsteensymbool ontvang je meer punten… totdat je de 9e en laatste doorkrast, dan vervliegen al je punten uit deze kolom en ontvang je ineens 0 punten.

Sommige dingen kunnen dus maar 1 keer en door 1 speler gespeeld worden in het spel. De verdubbelaars hebben we al gesproken, maar er zijn ook bruggen waar maar één speler per kolom punten voor ontvangt, De eerste speler die deze brug passeert ontvangt 20 punten, alle andere spelers ontvangen niets als ze deze zelfde brug ontvangen.

CONCLUSIE

Wat ik persoonlijk zo leuk vindt aan deze Roll & Write is dat iedereen aan de ene kant bezig is om z’n eigen expedities op z’n speelvel zo slim mogelijk in te vullen, maar dat je ook een oogje op je tegenstanders moet houden om bijvoorbeeld net iets eerder die ene brug te bereiken.

Het spel heeft ook zeker een raakvlak met Qwixx want in dat spel heb je ook rijen met getallen waarin je zo klein mogelijke stapjes tussen de nummers wilt maken. Maar dit spel biedt wel iets meer diepgang en variatie(neemt niet weg dat ik Qwixx ook nog steeds gewoon een heel leuk spel blijf vinden hoor.

Misschien heb ik het allemaal wat ingewikkelder uitgelegd dan dat het is, maar uiteindelijk is Lost Cities Roll & Write een zeer vermakelijk, relatief eenvoudig en snel spelletje. Snel doordat na de startspeler alle andere spelers tegelijk hun beurten uitvoeren.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Lost Cities: Roll & Write is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Lost Cities: Roll & Write bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Lost Cities: Roll & Write

Omschrijving van Lost Cities: Roll & Write


Lost Cities: Roll & Write komt uit de Lost Cities Spelfamilie. Lost Cities: Roll & Write is een Familiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Lost Cities: Roll & Write duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Lost Cities: Roll & Write staat in het Engels bekend onder de naam Lost Cities: Roll & Write. Lost Cities: Roll & Write is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games, KOSMOS, Devir, Galakta & Iello. .

Koop Lost Cities: Roll & Write bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.