Review van Nunatak
"Nunatak is ons goed bevallen en is leuk om op tafel te zetten."
— Remon & Chantal
Wat betekent NUNATAK? A: IJslolly B: Berijder van een hondenslee C: De top van een berg, rand of piek, die zelf niet met sneeuw of ijs is bedekt, maar die uitsteekt boven een gletsjer of ijsveld. Dacht je ook aan de laatste? Heel goed, net als op je schoolexamen altijd voor het langste en moeilijkste antwoordt gaan. Nu we weten wat een Nunatak is kunnen we aan de slag gaan met het gelijknamige bordspel.
Nunatak is voor ons het eerste bordspel waar we echt de hoogte in gaan bouwen. Een 3D spel dus. Dat is sowieso al gaaf! De doos ziet er ook aantrekkelijk uit, mooi artwork. Dit spel wordt uitgegeven door 999 Games en kan met 1-4 spelers gespeeld worden. Leeftijd zit op 10+ en een spelletje duurt zo’n 45 min. De bedenker is Kane Klenko. Er zit dus ook een solomode in dit spel. Overigens heeft een beetje bordspel dit tegenwoordig bijna standaard erin zitten.
Basisprincipes
Op zich heeft het spel niet enorm veel onderdelen, daardoor is het redelijk snel klaargezet. In de spelregels zit een mooie afbeelding die je helpt bij de setup. Wat meteen opvalt is de rand van het speelveld, die klik je in elkaar (net zoals Catan) en vormt daarmee het scorespoor. Aan elke speelzijde zit ook meteen het bouwmeesterspoor, zo kan elke speler zijn persoonlijke vooruitgang bijhouden.
Zoals gezegd gaan we meerdere verdiepingen bouwen. De bodemtegels hebben daarom ook getallen van 1 t/m 4. Bij de start worden meteen alle tegels met nr 1 neergelegd. Heel de bodem binnen de randen is nu bedekt. Elke tegel heeft een afbeelding die je weer terug ziet komen op de bouwkaarten. De bouwkaarten zijn ook genummerd met 1 t/m 4. Hiermee kun je je acties gaan uitvoeren. Alle bouwkaarten die je gebruikt bewaar je, het is geen deckbuilder maar ze tellen mee voor de eindbonus. Er zijn ook zegenkaarten, maar die noemen wij gewoon actiekaarten. Ze leveren leuke extra’s op die je tijdens het spel kunt inzetten of punten op het einde. Tot slot heeft iedereen een mooi overzicht met acties en welke kaartcombinaties punten opleveren bij de eindtelling.
Kort samengevat gaan we dus ijsblokken stapelen totdat we met elkaar een mooie ijspyramide hebben gebouwd. De top bereiken betekent overigens niet dat je ook wint. Maar het is natuurlijk wel tof om die koepel boven op het bouwwerk te mogen zetten! Levert je toch mooi 7 extra punten op.
Acties en punten verzamelen
Een speelbeurt heeft 5 fasen waarvan eigenlijk alleen de eerste 2 echte acties zijn. De rest is checken of onderdelen afgebouwd zijn en hoe de punten verdeeld worden.
1: Kies 1 bouwkaart uit het aanbod
Het aanbod bestaat uit 4 kaarten. Kies er één en plaatst die voor je. Je maakt rijen van dezelfde soort kaarten zoals je dat bv ook in het spel Spledor doet.
2: Plaatst 1 ijsblok
Nu mag je een ijsblok plaatsen op een tegel die hetzelfde symbool heeft als je bouwkaart. Maakt niet uit waar die ligt in het veld. Hiermee heb je redelijk in de hand waar je bouwt. Sommige bouwkaarten zorgen ervoor dat je tegels kunt verwisselen met elkaar of een zegenkaart kunt pakken.
Nu wordt gekeken of je zet punten heeft opgeleverd.
3: Ondersteuningsblokken?
Dit kan overigens niet op de onderste laag tegels. Is pas van toepassing vanaf de 1e verdieping. Stel je plaatst een ijsblok op een bodemtegel waar ijsblokken onder staan ter ondersteuning, dan krijg je 1 punt per ijsblok dat van jouw is. Je kunt dus tussen de 0 en 4 punten scoren.
4: Rij afgesloten?
Je plaatst een ijsblok en daarmee heb je horizontaal of verticaal (of beide tegelijk) een rij afgesloten op de bodemtegels. Dan ga je per afgesloten rij een plek vooruit op je persoonlijke bouwmeesterspoor. Dit levert tijdens het spel geen punten op maar hiermee kun je wel een flinke eindbonus opbouwen…de waarde op je bouwmeesterspoor x het aantal bouwmeesterkaarten dat je hebt verzameld. Dat principe kennen we goed van Het stenen tijdperk.
5: Vierkant voltooid?
Wordt er een vierkant voltooid (2 bij 2) dan gaan we tellen. Degene met de meeste ijsblokken in dat vierkant krijgt 5 punten. Degene met de op één na meeste ijsblokken krijgt 2 punten. Bij gelijke stand wint de actieve speler. Bij gelijke stand om de 2e plek krijgt ieder 1 punt. Dit loopt aardig op als je je ijsblokken slim plaatst.
Bij elk vierkant dat wordt voltooid, wordt na de telling meteen een nieuwe bodemtegel geplaatst en zo aan een nieuwe verdieping gewerkt.
Wat vinden wij van dit ijskoude spel?☃️
Allereerst origineel. Voor ons was dit de eerste ervaring met een 3D spel waarin je de hoogte in gaat bouwen. Het is ons goed bevallen! We herkennen bekende mechanismes uit andere spellen die we graag spelen, dus dat voelt vertrouwd aan. Het artwork van de kaarten is goed verzorgd. De ijsblokken zijn redelijk groot maar dat vergroot wel het effect van een spel met meerdere verdiepingen. Klein minpuntje, naast de groene, paarse en rode ijsblokken is de vierde kleur wit. Tuurlijk de kleur van ijs/sneeuw, maar dat had van ons ook wel een leuk kleurtje mogen krijgen.
Meestal merken we dat dit soort spellen met 2 personen minder leuk zijn om te spelen. Bij Nunatak is het zo dat als je speelt met 2 spelers er een derde neutrale ‘speler’ meedoet. Dat zorgt al voor meer uitdaging maar het is nog steeds het beste om dit met 3 of 4 spelers te doen. Een spel met 4 spelers heeft ook een kleine wijziging in de regels (zie handleiding).
We vinden dit vooral een strategisch spel. Je moet constant vooruit denken…welke kaart kies ik? Waar moet ik mijn ijsblok zetten en waar die daarna? Als jij daar ook van houdt, dan kun je hier lekker los gaan. Houdt ook de andere spelers in de gaten, voor je het weet hebben ze weer een vierkant afgebouwd zonder jouw ijsblokken! Zodra iemand een paar ijsblokken naast elkaar heeft staan zal hij/zij de meerderheid krijgen op de omringende vierkanten. Geen moment verslappen dus!
Ook de balans tussen bouwen en kaarten verzamelen is goed verwerkt in het spel. Je bouwkaarten leveren echt een grote score op aan het einde, vergis je daar niet in. Ook de zegen(actie)kaarten zijn gevarieerd. Als je ze op het juiste moment weet in te zetten kun je jezelf even flink lanceren en de voorsprong pakken.
Kortom…Nunatak is ons goed bevallen en is leuk om op tafel te zetten.
Deze review van Nunatak is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal
Koop Nunatak bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
999 Games Shopbol.com
Amazon
Videos over Nunatak
Omschrijving van Nunatak
Nunatak is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Nunatak duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Nunatak is ontworpen door Kane Klenko en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Nunatak.