Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Wehrle, Cole

Review van Oath: Chronicles of Empire and Exile

"totaal niet te vergelijken met alle andere spellen die ik ooit heb gespeeld"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Zegt de Ever Given jullie nog wat? Dat was dat blokkeer-schip in het Suezkanaal dat de wereldwijde transportsector plat legde. Nou, Oath was mijn blokkeer-spel. Een spel waar voor het eerste spel een uur of 4 voor staat, plus een paar uur voorbereiding.

Het duurde even voordat ik de moed had verzameld om te gaan spelen. En nadat ik Oath eindelijk gespeeld had, wist ik even helemaal niet meer wat ik nou eigenlijk zou moeten gaan schrijven over dit spel. Oath zorgde dus voor een tijdelijke blokkade in mijn spelletjes-verkeer, met een enorme rij wachtende spellen die geen kant meer op konden als gevolg.

Maar was Oath ‘ever-given’ Chronicles of Empire & Exile het ongemak waard? Jazeker, en wat een avontuur is dit spel!

Oath: Chronicles of Empire and Exile
De Doos met de bijpassende Sleeves

Oath is een spel dat bijna niet gemakkelijk in een review te vatten is. Ik ga daarom ook niet alles tot in detail bespreken, maar proberen om je een idee te geven van wat Oath nou eigenlijk is.

WAT IS OATH?

Tsja… dat is een hele lastige vraag. In ieder geval totaal niet te vergelijken met alle andere spellen die ik ooit heb gespeeld. En dat is dan ook direct al het eerste grote pluspunt van Oath, een absoluut uniek spel.

EERSTE SPEL OPZETTEN

Maak je de doos open dan zul je wellicht overweldigd raken door de hoeveelheid onderdelenkaarten, reference sheets & boekjes. Daarom ben ik er ook maar een middag voor gaan zitten om alles uit te pluizen.

Er zijn 2 boekjes met de spelregels. Boekje 1, Oath Playbook, helpt je de basis te leren kennen en loodst je door de eerste ronde van het eerste spel heen. Boekje 1 maakt ook gebruik van allerlei visuele illustraties om de regels te verduidelijken. Boekje 2, The Law of Oath, daarentegen is een compleet wetboek met alleen maar droge stof. Maar ook dit boek is weer superhandig om als naslagwerk te gebruiken tijdens het spel. En sommige spelers vinden het ook juist prettig om alleen maar boekje 2 te gebruiken. Kijk zelf maar wat voor jou het prettigst is.

Oath: Chronicles of Empire and Exile
Favor Tokens in de 6 verschillende banken

De setup van het allereerste spel kan aan de hand van het boekje of met behulp van de aanwijzijngen op de stapels kaarten (wat ook meteen veel leuker is) of je combineert de beide methoden. Vervolgens kun je aan de hand van boekje 1 een complete eerste ronde spelen. Er is namelijk een tutorial uitgeschreven voor 4 spelers waarin voor iedere speler een complete beurt staat uitgeschreven. Je hebt dan uiteraard totaal geen invloed op jouw acties in de eerste ronde, maar dit helpt je wel om bekend te worden met allerlei acties en mogelijkheden. Super handig! En na ronde 1 kun je dan met z’n allen bepalen of je vanuit deze spel-situatie verder wilt spelen, of dat je toch liever helemaal opnieuw begint.

Het eerste spel duurt 3 á 4 uur, de volgende spellen speel je meestal binnen de 2 uur. In het eerste spel zul je nog vaak in The Law of Oath moeten duiken, en je bent nog niet zo bekend met alle mogelijke acties. In de volgende spellen gaat dit uiteraard veel beter en vlotter. Maar we vonden het persoonlijk erg leuk om alles uit te pluizen. Bovendien is het een heel leuk en leerzaam proces om met behulp van de tutorial het spel te leren kennen. Die 4 uur voor het eerste spel waren dan ook alles behalve saai.

Oath: Chronicles of Empire and Exile
Warbands op een van de regio’s

SPELVERLOOP

Tijdens het spel ga je reizen, handelen, doelen vervullen, strijden en nog veel meer. Een aantal elementen uit het spel:

De playmat bestaat uit 3 regio’s, Cradle, Provinces & Hinterland. Iedere regio heeft weer 2 of 3 locaties. Sommige van deze locaties zijn bij het begin van het spel nog dicht, dus reis je naar deze locatie is het een verrassing waar je terecht komt. Iedere locatie heeft een aantal eigenschappen. En naast iedere locatie is weer plek voor een aantal kaarten. Naast je eigen speelbord mag je ook een aantal kaarten spelen, dit zijn je Advisors.

De Chancellor begint met de titel ‘Oathkeeper’. Maar Exiles zullen proberen deze titel af te pakken en lang genoeg te behouden om het spel te winnen. Exiles kunnen in de loop van het spel ook een ‘vision’ bemachtigen, en kun je in een van de volgende rondes voldoen aan de vereisten hiervan dan is dat een ander pad naar victorie. De Chancellor kan een Exile Citizenship aanbieden Als je dit accepteert ontvangt je een van de relics uit de Imperial Reliquary. Als Citizen speel je weer met iets andere regels verder. Bij winst van de Chancellor kun jij deze afpakken door te voldoen aan de regels voor zijn ’Successor’.

Oath: Chronicles of Empire and Exile
Visions Drawn spoor, relics en de stapel kaarten in het World Deck

DE ACTIES

Iedere ronde heb je een voorraad Supply van maximaal 8. Deze supply kun je besteden aan de 6 hoofdacties die hieronder staan beschreven. Verder zijn er nog een aantal kleinere acties die je geen supply kosten.

  • Search – Trek 3 kaarten van de stapel of één van de aflegstapels (iedere regio heeft zn eigen aflegstapel).
  • Muster – Verplaats 2 warbands van je voorraad naar je speelboord door een favor te betalen aan een lege kaart bij jouw locatie.
  • Trade – Verhandel favor tegen ‘secrets’ en vice versa.
  • Recover – Neem een relic van de locatie waar je staat
  • Campaign – Knokken!! Neem het op tegen de vijand.
  • Travel – Reis naar een andere locatie. Dit kan ook in een andere provincie zijn.

Kan of wil je geen acties meer doen dan gaan alle gespeelde munten (favor) naar de desbetreffende banken, de secrets gaan naar je eigen speelbord. Je vult je supply weer aan om in de volgende ronde te gebruiken.

Oath: Chronicles of Empire and Exile
De Advisors naast je persoonlijke speelbord

HOE WIN JE

Afhankelijk van welkt type speler je bent (Chancellor, Exile of Citizen), zijn er andere overwinningsregels. Een aantal mogelijkheden:

  • Chancellor – Het spel heeft maximaal 8 rondes. Aan het einde van ronde 5,6 & 7 kan de Chancellor het spel beëindigen en winnen door het juiste getal te dobbelen, maar hij moet dan op dat moment wel de Oathkeeper zijn.
  • Citizen – Bovenstaande regel heeft wel een paar uitzonderingen. Want wint de Chancellor maar heeft een Citizen bepaalde doelen behaald, dan wint deze Citizen.
  • Exile als Usurper – Heb je de Oathkeeper in bezit, dan draai je hem in je volgende beurt om naar de Usurper zijde. Heb je deze in je volgende beurt (tijdens de Wake fase) nog steeds in bezit, dan win jij.
  • Exile als Visionary – Voldoe jij in de ‘wake’ fase (begin van je beurt) aan de eisen van een vision, dan win jij.

Is er aan het einde van ronde 8 nog geen winnaar, dan zijn er een aantal regels die je in volgorde afwerkt om alsnog een winnaar te bepalen.

Oath: Chronicles of Empire and Exile
De ronde-teller met de verschillende dobbel-momenten

Uiteindelijk heeft in ons eerste spel de Chancellor aan het einde van ronde 6 het eerste spel beëindigd door een 5 te dobbelen. Hij bezat op dat moment nog steeds de titel Oathkeeper en won daarmee het spel. Nu zul je natuurlijk denken dat het op z’n minst zeer bijzonder is dat na een urenlange strijd die volledig draait om tactiek, een dobbelsteen uiteindelijk de winnaar bepaalt. Ja, misschien wel een heel klein beetje, maar aan de andere kant hadden de andere spelers dit ook gewoon moeten voorkomen. Haden wij er met z’n allen voor gezorgd dat de Chancellor de titel van Oathkeeper niet meer in handen had gehad, dan mocht hij tenslotte ook niet dobbelen…

In het mooie notitieboekje noteer je alles over dit potje. Hier zijn geen regels voor, dus bepaal zelf wat je over de gespeelde kroniek wilt optekenen voor het nageslacht.

Na afloop van het spel niet direct alles gaan opruimen! Het spel wordt namelijk opgeslagen voor de volgende keer. Volg de aanwijzingen in het boekje op om alles op de juiste manier op te bergen.

LEGACY

Geen Legacy Spel zoals we dat wellicht kennen van Pandemic Legacy of The Kings Dilemma. Je maakt dus niet op een bepaald moment envelop 33 of doosje F open. Maar Oath ‘onthoudt’ en neemt allerlei elementen uit de gespeelde spellen mee naar de volgende spellen.

Je kan het spel overigens ook weer helemaal resetten zodat je helemaal opnieuw kunt beginnen of voordat een andere groep het spel gaat spelen (ook handig als je na het uitzoeken van de regels niet meer weet wat nou ook al weer de precieze volgorde van de kaarten was 🙄). Op de Leder Games website kun je dit overzicht downloaden zodat je alle stapels kaarten weer kunt resetten naar de oorspronkelijke volgorde.

SOLO

The Clockwork Prince is een Solo spelmodus. Maar je kan deze ook toevoegen als je met 2 spelers speelt. Ik speel zelf zelden solo, maar de solomodus in dit spel ziet er zeker veelbelovend uit. Met uitgebreide documentatie en overzichtelijke illustraties op de reference sheets.

CONCLUSIE

Een heleboel elementen heb ik niet besproken, want dat zou echt te veel informatie zijn voor een review. Neem bijvoorbeeld de Visions, Banner of the People’s Favor, Relics, Conspiracy, Grand Scepter, Bandits, Imperial Reliquary Board… en ik kan nog wel even doorgaan. Dat mag je allemaal zelf gaan ontdekken als je Oath gaat spelen. Er is nog zoveel over te zeggen, maar je moet het vooral zelf gaan ervaren.

Oath: Chronicles of Empire and Exile

Leder Games heeft een absolute topper ontwikkeld. Het duo Cole Wehlre & Kyle Ferrin kennen we al van de eerdere zeer succesvolle samenwerking rondom het spel Root. Oath kende een zeer succesvolle kickstarter campagne. En ook nu het spel in de winkels verkrijgbaar is verkoopt hij goed. Mooi om te zien dat er zoveel interesse is in een spel dat toch zeker niet tot de mainstream kan rekenen .

De standaard editie is al heel mooi uitgevoerd met bijvoorbeeld de neopreen speelmat. Wij ontvingen de deluxe editie met alle add-ons uit de kickstarter, zoals het leren boekje, metalen muntjes, houten secret tokens en de speciaal ontworpen card-sleeves ( De sleeves zijn mooi en handig, maar klein minpuntje is wel dat de print van de sleeves op sommige kaarten over de tekst valt). Honderden verschillende kaarten met uniek artwork zien er stuk voor stuk fantastisch uit.

Oath: Chronicles of Empire and Exile
Dobbelstenen voor de aanval en en voor de verdediging

Komt Oath nog vaak bij mij op tafel? Ik hoop het, maar ik ben bang dat het bij mij vooral een mooie opvulling voor de spellenkast gaat worden. Maar als jij in de gelegenheid bent om samen met je spelletjes-vrienden regelmatig een avond te kunnen spelen, en jullie houden wel van een beetje uitdaging en strijd dan is Oath hét spel om de komende lange herfst en-winteravonden door te komen.

De stroom aan spellen heeft weer vrije doorgang nu ik dit bakbeest heb behandeld.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Oath: Chronicles of Empire and Exile is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Er is nog zoveel over te zeggen, maar je moet het vooral zelf gaan ervaren."

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Koop Oath: Chronicles of Empire and Exile bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Oath: Chronicles of Empire and Exile

Omschrijving van Oath: Chronicles of Empire and Exile


Oath: Chronicles of Empire and Exile is een Expertspel dat door 1-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Oath: Chronicles of Empire and Exile duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 4 ster(ren) . Oath: Chronicles of Empire and Exile staat in het Engels bekend onder de naam Oath: Chronicles of Empire and Exile. Oath: Chronicles of Empire and Exile is ontworpen door Cole Wehrle en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Leder Games. .

Koop Oath: Chronicles of Empire and Exile bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.