Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Rustemeyer, Peter

Review van Paleo: Een nieuwe start

Uitbreiding op Paleo

"Deze uitbreiding zorgt duidelijk voor meer uitdaging en variatie"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Al helemaal fan van het basisspel Paleo? Is het je inmiddels gelukt om het beest te verslaan in het laatste level? En ben je klaar voor weer iets nieuws? Maak dan kennis met de nieuwe uitbreiding op het basisspel Paleo: Een nieuwe start! Deze uitbreiding speelt zich af in een tijdperk duizenden jaren verder met meer mogelijkheden maar ook nieuwe vijanden. Verder geeft het je de mogelijkheid een boerderij op te zetten, dieren te vangen en graan te verbouwen. Maar pas op, heb je geen hek gebouwd? Dan ontsnappen je dieren in de nacht!

Paleo - Een nieuwe start
Een totaaloverzicht met het basisspel + de uitbreiding

Voor deze uitbreiding is het basisspel Paleo vereist. Je kunt dit spelen met 2-4 personen vanaf 10 jaar. Gemiddeld doe je over de uitbreiding ongeveer 45-60 minuten. Maar de ervaring leert dat dit wel eens wat langer zou kunnen duren. De uitbreiding ‘een nieuwe start’ is bedacht door Peter Rustemeyer en uitgegeven door 999 Games.

Deze uitbreiding bevat nieuwe basis-, ideeën-, dromen- en mensenkaarten. En geeft je de uitdaging tot 6 nieuwe modules: 1 gemakkelijke, 1 gemiddelde, 3 moeilijke en 1 dodelijke. Kortom; de ervaren Paleo-speler komt hiermee wel aan z’n trekken.

Voor de uitgebreide uitleg van het basisspel verwijzen we graag naar onze eerder geschreven review van Paleo. Nu staan we vooral stil bij wat de uitbreiding toevoegt.

Wat komt er bij de voorbereiding kijken?

Ja, met de spelvoorbereiding ben je wel even zoet…Dat was bij het basisspel al, maar nu komt er weer iets meer bij kijken. Leg het spel eerst klaar zoals je gewend bent. De basiskaarten uit het basisspel (nr 1) vervang je door een nieuwe set basiskaarten (nr 6) de nieuwe ideeën en dromen schud je door de basiskaarten van ideeën en dromen. De mensen uit het basisspel vervang je in zijn geheel door de mensenkaarten van de uitbreiding.

Het boerderij tableau komt erbij met alle bijbehorende spullen. Ook de geheimenfiches en nieuwe gereedschappen kun je erbij leggen, dat maakt het ook wat overzichtelijker als je het weer gaat opruimen.

Het nieuwe nachtfiche leg je op het nachttableau.

Je kiest met je medespelers welke module je gaat spelen en bereidt die voor. Natuurlijk is het in dit geval weer leuk om de levels op te bouwen. Begin gewoon bij makkelijk en ga pas verder als het gelukt is de module uit te spelen. Ook in deze review gaan we echt niet verklappen wat je aan gaat treffen in de modules, laat je verrassen, dat is echt het leukst.

Paleo - Een nieuwe start
Ook in de uitbreiding liggen er weer allerlei gevaren op de loer!

De boerderij

In de nieuwe set basiskaarten en in de modules zitten boerderijkaarten. De icoontjes op de kaart geven je aan wat de mogelijkheden zijn.

Dier: Geeft je de mogelijkheid tot een stalactie (opbrengst) of slachten. De opbrengst is natuurlijk het meest lucratief als je inmiddels 3 dieren hebt gevangen, want dan krijg je gelijk van alle 3 de dieren de opbrengst.

Huisje: Geeft je de mogelijkheid om de boerderij uit te bouwen wat heel gunstig kan zijn. Het dak bijvoorbeeld van de hut: in de nachtfase mag je 2 hartjes weghalen bij je groep. Wat een uitkomst! Er mogen alleen geen gereedschappen gebouwd worden.

Graan: Je kan hiermee graan oogsten of malen wat je weer vlees oplevert. We dachten zelf al? In wat voor situatie maak je van graan vlees?? 😂 Maar door graan te malen kun je natuurlijk je dieren voeden en heb je je dieren vetgemest dan….tja…

Paleo - Een nieuwe start
Altijd al een boerderij willen beginnen? Dit is je kans. Vang dieren en plaats ze in je boerderij.

Een voordeeltje van de boerderijkaarten is dat er over het algemeen geen kaarten afgelegd hoeven te worden.

Nachtfase

Deze is ietsje anders dan we gewend zijn: Bij deze uitbreiding is het namelijk zo dat vlees bederft. Heb je je mensen gevoed en de nachtelijke missies afgehandeld, dan gaat de rest van het vlees weg. Helaas pindakaas, begin maar weer helemaal opnieuw! Dit geeft een leuke extra uitdaging aan het spel.

Paleo - Een nieuwe start
In de uitbreiding zit een nieuwe variant op de nachtfase. Dieren ontsnappen en vlees bederft.

Heb je geen hek geplaatst voor jullie dier? Dan loopt deze ‘s nachts weg. Je mag nog wisselen van plek zodat jullie zelf kunnen kiezen welk dier blijft en welke wegloopt.

Werk dus goed met elkaar samen om genoeg vlees te scoren om je mensen te voeden, maar niet te veel, want dat bederft. Zorg ervoor dat de schade aan je mensen beperkt blijft en maak je mensen ‘sterk’ door middel van gereedschapsfiches. Hebben jullie met elkaar de grotschildering compleet gemaakt, dan winnen jullie Paleo!

Wat vinden wij van deze uitbreiding? 

Allereerst is de compacte doos met vak-indeling heel prettig. We houden ervan als alles netjes opgeborgen kan worden. De boerderij ziet er heel leuk uit, maar biedt vooral ook veel interessante mogelijkheden om aan vlees of spullen te komen. Ook het dak van de hut is heel handig omdat je daarmee 2 schades mag weghalen in de nachtfase.

Elke module heeft ook weer zo zijn uitdagingen, zonder iets te verklappen natuurlijk. Dat werkt verfrissend. In de opbouw van levels zit je ook vrij snel bij een moeilijker level wat voor een ervaren speler alleen maar interessanter is. Maar al speel je een module voor de tweede keer, geen 1 spel is hetzelfde, waardoor dit ten goede komt voor de herspeelbaarheid.

Toch ook een punt van kritiek. We merken dat het met de uitbreiding een flink stuk lastiger is om het einde van een module te halen. Waarom? Omdat er veel minder kaarten zijn waarmee je een stuk van de grotschildering kunt maken. Je hebt ook idee-kaarten nodig en die kun je maar lastig bouwen. Je bent te afhankelijk van één/twee specifieke kaarten. Mocht je die net hebben afgelegd of hij komt maar één keer per ‘dag’ langs dan duurt het dus enorm lang voordat je vooruit komt in het spel. Daar liepen we tegenaan.

Gelukkig kun je dit spel spelen hoe je wilt. Tuurlijk zijn de modules voorgeschreven maar je kunt ze combineren hoe je zelf wilt.

Bij ons thuis komt het basisspel regelmatig op tafel, en deze is zeker ook populair geworden bij familie en vrienden. Deze uitbreiding zorgt duidelijk voor meer uitdaging en variatie. We raden wel aan om eerst het basisspel helemaal uit te hebben gespeeld voordat je aan deze uitbreiding begint.

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Paleo: Een nieuwe start is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Paleo: Een nieuwe start bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Paleo: Een nieuwe start

Omschrijving van Paleo: Een nieuwe start


Paleo: Een nieuwe start is een uitbreiding op Paleo. Paleo: Een nieuwe start is een Expertspel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Paleo: Een nieuwe start duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Paleo: Een nieuwe start is ontworpen door Peter Rustemeyer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Hans im Glück, 999 Games & Z-Man Games. .

Koop Paleo: Een nieuwe start bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Paleo: Een nieuwe start is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Paleo: Een nieuwe start te kunnen spelen

Paleo 999 Games Bordspel

Paleo

Review door Remon & Chantal

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Paleo: Een nieuwe start.

Nemesis spel doos box Spellenbunker.nl

Nemesis

Excavation Earth: Second Wave spel doos box Spellenbunker.nl

Excavation Earth: Second Wave

Uitbreiding
Inventions: Evolution of Ideas spel doos box Spellenbunker.nl

Inventions: Evolution of Ideas

Clans of Caledonia Bordspel

Clans of Caledonia

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.