Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Daviau, Rob

Leacock, Matt

Review van Pandemic – Legacy Seizoen 0

Het is 1961 en de CIA begint met een nieuw trainingsprogramma om dokters op te leiden tot spion. De Sovjet-Unie heeft een bio-wapen ontwikkeld om een einde te maken aan de koude oorlog. Ook hebben de ‘rooien’ (zo worden de Sovjet-agenten genoemd in het spel) een CIA-agent te pakken gekregen. Aan jullie de taak als agent/dokter om die agent te vinden en het virus-monster in handen te krijgen voor het te laat is en het westen wordt vernietigd.

Pandemic Legacy Seizoen 0 - Asmodee

Doel van het spel

Anders dan in het originele ‘pandemic-spel’ moet je in ‘Pandemic Legacy Seizoen 0’ Sovjet-agenten onder controle houden in verschillende landen in plaats van ziektestenen. Je krijgt verschillende doelen die je moet volbrengen. Je kunt safe-houses plaatsen om je alias geheim te houden. Door meerdere kaarten af te leggen kun je teams maken die met undercoverbusjes over het bord rijden om zo missies te volbrengen en Sovjet-agenten te ontmaskeren. Het aantal gehaalde missies bepaalt of je door mag naar de volgende fase. De missies lopen uiteen van het bemachtigen van een virus-monster tot het zoeken van een CIA-agent.

Pandemic Legacy Seizoen 0 - Asmodee Z-man Games

Voorbereiding

Allereerst pak je de Legacy-kaarten, deze kaarten vertellen de verhaallijn en geven je de doelen die je dat spel moet volbrengen, je legt alle stenen op de bestemde plek en plaatst safe houses op het bord waar dat aangegeven staat.
Vervolgens plaats je Sovjet-agenten op het bord, je pakt 9 dreigingskaarten en plaatst op die steden de agenten. Geef alle spellers de juiste hoeveelheid speelkaarten (afhankelijk van het aantal spelers). Daarna schud je de escalatiekaarten in de speelkaartenstapel en leg je die op het bord. Zet de pionnen van alle spelers in Washington (startlocatie) en laat het spel beginnen.

Pandemic Legacy Seizoen 0 - Asmodee Z-man Games - Spelregels
Steeds veranderende spelregels

Spelverloop

In je speelbeurt moet je rekening houden met veel verschillende fases.

  • Controleer toezicht: begin je je beurt op een stad met toezicht dan verlies je 1 dekmantel.
  • Voer 4 acties bijvoorbeeld: je pion te verplaatsen, Sovjet-agenten van het bord halen of kaarten ruilen.
  • Elimineer agenten alleen in combinatie met teams (undercoverbusjes) die op het bord staan.
  • Trek 2 speelkaarten (iedereen heeft een handlimiet van 7 kaarten).
  • Trek dreigingskaarten.

Dit is een coöperatiefspel, je kunt dus al je speelkaarten open op tafel plaatsen en je mag overleggen (dit is zeker aan te raden). Werk dus samen met de andere spelers om kaarten te ruilen en genoeg kaarten van 1 soort te krijgen. Als een speler eenmaal het juiste soort en hoeveelheid kaarten heeft, moet hij naar een safe house om een team te maken. Vervolgens kunnen alle spelers het undercoverbusje over het bord verplaatsen om hem zo in de juiste stad te plaatsen en de missie te voltooien. Tip! In elke stad waar een team eindigt in iemands beurt, elimineert het team alle ‘Rooie’ agenten uit die stad, dit is een goeie manier om snel en veel agenten van het bord te halen.

Einde van het spel

Winst:
Als je alle doelen volbrengt of op 1 na alle doelen volbrengt.
Als je hebt verloren of gewonnen is het spel nog niet voorbij. Op de achterkant van het Debriefing-boek staat een spelevaluatie, daar vul je in hoeveel doelen je hebt gehaald. Zijn de doelen mislukt dan krijg je hulp door extra financiering waarmee je opwaarderingen kunt kopen, zodat het hopelijk de volgende ronde wel lukt.

Verlies:

  • Het niet mogelijk is om 2 speelkaarten te trekken.
  • Als er een agent op het bord geplaatst moet worden maar de voorraad is leeg.
  • Er een incidentsteen moet worden geplaatst maar de voorraad is leeg.

Bijzonderheden

Er zit een set basiskaarten en introductieregels bij, om bekend te raken met Pandemic Legacy Seizoen 0. Nadat je het een aantal keer hebt gespeeld en het onder de knie hebt kun je aan het ‘echte’ spel beginnen door de instructies te volgen en het campagnemateriaal open te maken. Het campagnemateriaal bevat kaarten, stickers en instructies die na het halen van verschillende missies worden ingezet om het spel te veranderen. Soms moet je stickers op het speelbord plakken of bepaalde kaarten vernietigen (verscheuren of weggooien). Sommige bladzijde in de spelregels zijn ook nog leeg. In de loop van het verhaal zal je daar ook stickers plakken om zo een nieuwe draai aan het spel te geven. Door dit element in het spel krijg je het gevoel dat je een Escaperoom aan het doen bent, met gesloten doosjes en geheime stickers, die ja pas mag gebruiken en openmaken als je de instructie krijgt.

Pandemic Legacy Seizoen 0 - Kluisjes
Kluisjes

Extra

In de doos zitten 4 paspoorten die de 4 verschillende karakters weergeven. Ieder karakter heeft verschillende aliassen voor verschillende landen (net als echte spionnen). Iedere speler kan zijn karakter personaliseren door middel van stickers die je op de pasfoto kunt plakken. Dit heeft geen invloed op het spel, maar je kunt wel je creativiteit de vrije loop laten.

Pandemic Legacy Seizoen 0 - Paspoort
Paspoort

Conclusie

Dit spel geeft je echt het gevoel dat je terug gaat in de tijd van de koude oorlog. Je begint dit fictieve verhaal in December 1961 en je speelt als het ware 12 maanden. Iedere maand heeft nieuwe doelkaarten en stickers. De stickers, instructies en de nog gesloten kluisjes doen ons denken aan een Escaproom.
Het is geen makkelijk spel, je moet de basis goed onder de knie hebben voordat je begint. Maar als je het eenmaal weet is het een genot om te spelen, het blijft vernieuwend en spannend. Je kun met 2 tot 4 spelers spelen, vanaf 14 jaar.
Er zijn meer manieren om het spel te verliezen dan winnen. Dat maakt het erg uitdagend en zorgt ervoor dat je aan veel factoren moet denken tijdens het spelen.
Bespreek met elkaar wat jullie volgende zet wordt om zo snel mogelijk de doelen te halen, de sleutel tot de winst is dan ook teamwork.

Pandemic Legacy Seizoen 0 is een spel van Matt Leacock en Rob Daviau uitgegeven door Z-Man Games/Asmodee. Matt Leacock heeft ook aan andere Pandemic-versies gewerkt.
Rob Daviau heeft meegewerkt aan bijzondere versies van Triviant, Risk en Machi Koro.

Sil & Laura Reviewers Spellenbunker

Deze review van Pandemic – Legacy Seizoen 0 is geschreven door Sil & Laura.
Lees alle reviews van Sil & Laura

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Pandemic – Legacy Seizoen 0 bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Pandemic – Legacy Seizoen 0

Omschrijving van Pandemic – Legacy Seizoen 0


Pandemic – Legacy Seizoen 0 komt uit de Pandemic Spelfamilie. Pandemic – Legacy Seizoen 0 is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Pandemic – Legacy Seizoen 0 duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Pandemic – Legacy Seizoen 0 staat in het Engels bekend onder de naam Pandemic Legacy: Season 0. Pandemic – Legacy Seizoen 0 is ontworpen door Rob Daviau & Matt Leacock en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Z-Man Games & Asmodee. Je koopt Pandemic – Legacy Seizoen 0 bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Pandemic – Legacy Seizoen 0 bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Pandemic Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Pandemic Spelfamilie

Foto Bordspel Pandemic

Pandemic

Review door Garcia & Menno
Foto Bordspel pandamic - extreem gevaar

Pandemic – Extreem Gevaar

Uitbreiding
Foto Bordspel Pandemic - Fall of Rome

Pandemic – Fall of Rome

Pandemic - Hot Zone North America Bordspel

Pandemic – Hot Zone North America

Foto bordspel Pandemic - Iberia

Pandemic – Iberia

Foto Bordspel Pandemic - In Het Lab

Pandemic – In Het Lab

Uitbreiding
Pandemic - Rapid Response Bordspel

Pandemic – Rapid Response

Review door Jeroen & Rianne
Foto Bordspel Pandemic - Reign Of Cthulu

Pandemic – Reign Of Cthulu

Foto Bordspel Pandemic Rising Tide

Pandemic – Rising Tide

Foto Borsdpel Pandemic - State Of Emergency

Pandemic – State Of Emergency

Uitbreiding
Foto Bordspel Pandemic - The Cure

Pandemic – The Cure

Foto Bordspel Uitbreiding Pandemic - The Cure Experimental Meds

Pandemic – The Cure: Experimental Meds

Uitbreiding
Foto Bordspel Pandemic Legacy Seizoen 1

Pandemic Legacy Seizoen 1

Pandemic Legacy Seizoen 2 Bordspel

Pandemic Legacy Seizoen 2

Pandemic hot zone europa

Pandemic: Hot Zone – Europa

Review door Rachel
World of Warcraft: Wrath of the Lich King spel doos box Spellenbunker.nl

World of Warcraft: Wrath of the Lich King

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.