Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:
Ontwerper(s)

Leacock, Matt

Review van Pandemic

Durf jij het aan?! De wereld is in de greep van een aantal dodelijke virussen. Ze grijpen om zich heen en eisen steeds meer mensenlevens op. Ben jij de held waar de mensheid naar op zoek is? Heb jij altijd al de wereld willen redden van een pandemie? Dit is je kans! In Pandemic strijdt je samen met je medespelers (het zogezegde ‘eliteteam’) tegen de uitbraak van verschillende zeer besmettelijke infecties. Lukt het jouw team om voor elke ziekte een medicijn te ontwikkelen, de ziekte uit te bannen en hiermee de mensheid te redden van de ondergang? Pandemic is een coöperatief spel waarbij je het opneemt tegen één van de grootste tegenstanders van de mens. Het is een spel waarbij je gezamenlijk wint of verliest. Je moet goed samenwerken, vooruit denken en verstandige keuzes maken. Kun jij de mensheid redden?

Pandemic Bordspel Asmodee ZMAN Games

Doel van het spel

Je wint het spel gezamenlijk wanneer je als eliteteam voor alle 4 de infecties een medicijn hebt ontwikkeld. Je hebt in dat geval de wereld gered!

Je verliest het spel gezamenlijk wanneer er 8 uitbraken hebben plaatsgevonden (er ontstaat wereldwijde paniek), er niet voldoende ziektestenen over zijn (een ziekte verspreid zich te snel) en/of er niet voldoende speelkaarten over zijn (het team heeft geen tijd meer). Je hebt in dat geval de wereld niet kunnen redden!

Pandemic Z-Man Games Asmodee Bordspel Pandemie

Verloop van het spel

Iedere speler krijgt willekeurig een karakterkaart; deze bepaalt het specialisme van het teamlid. Daarbij krijgt iedere speler 2 stadkaarten. Degene met de meeste inwoners in zijn of haar stad begint het spel. Het team begint de missie bij het onderzoeksstation in Atlanta.

Voordat je begint, infecteer je eerst 9 steden. Dit doe je door 9 kaarten van de infectiestapel te trekken. De eerste drie steden krijgen 3 ziektestenen. De volgende drie steden krijgen 2 ziektestenen en de laatste drie steden krijgen 1 ziektesteen.

Pandemic Bordspel Asmodee ZMAN Games

De beurt van een speler bestaat uit 3 fasen. Achtereenvolgend betekent dit het volgende:

Fase 1: Vier acties uitvoeren

Je hebt hierbij de volgende opties:

  • Verplaatsen: neem de veerboot, een directe vlucht, een chartervlucht of de shuttle om je over de wereld te verplaatsen en betaal de bijbehorende kosten
  • Een onderzoeksstation bouwen: leg de stadkaart met je huidige locatie af om hier een onderzoeksstation te mogen bouwen
  • Behandel een ziekte: verwijder een ziektesteen uit de stad waar je je bevindt
  • Deel kennis: geef of ontvang een stadkaart van een andere speler die zich in dezelfde stad als jij bevindt
  • Ontdek een medicijn: leg 5 stadkaarten van dezelfde kleur af wanneer je je bij een onderzoeksstation bevindt, je hebt hiermee het medicijn van dezelfde kleur ontwikkelt

Fase 2: Twee speelkaarten trekken

Trek 2 speelkaarten uit de gedekte stapel (je mag niet meer dan 7 handkaarten in bezit hebben). Trek je hierbij een epidemiekaart dan voer je de volgende stappen uit:

  • Verhogen: zet de infectiegraadsteen 1 veld vooruit
  • Infecteren: trek je onderste kaart van de infectiestapel en leg hier 3 ziektestenen op
  • Verhevigen: schud de infectieaflegstapel en leg deze gedekt terug op de infectiestapel

Fase 3: Steden infecteren

Trek het aantal kaarten dat de infectiegraad aangeeft en leg op elke stad 1 ziektesteen in de desbetreffende stadkleur. Liggen er al 3 ziektestenen van de deze kleur in de stad dan vindt er een uitbraak plaats. Zet in dat geval de uitbrakensteen 1 veld vooruit op zijn spoor en leg in elke verbonden stad 1 ziektesteen van die kleur. Bevinden zich in één van die steden al 3 stenen van die kleur dan komt er geen vierde bij, maar ontstaat er een kettingreactie.

Na deze 3 stappen eindigt de beurt en is de volgende speler aan de beurt. Succes! En vooral veel speelplezier!

Pandemic Bordspel Asmodee ZMAN Games

Conclusie

Pandemic is een spel van Matt Leacock, uitgegeven door Asmodee / Z-Man Games . Het spel is voor spelers vanaf 8 jaar, duurt circa 45 minuten en is geschikt voor 2-4 spelers. Wij spelen het spel het liefst met 4 spelers. De moeilijkheid van het spel is afhankelijk van welke rol (karakter) de spelers toebedeeld krijgen. De ene rol is veel nuttiger of krachtiger dan de andere. Onze ervaring is dat je daardoor al redelijk snel weet of het een moeilijk spel gaat worden of niet. Uiteraard kan je bij ieder spel ook nog de moeilijksgraad kiezen door meer of minder uitbraakkaarten toe te voegen. Er zitten 6 uitbraakkaarten in het spel; wij zijn echter al blij als we het spel kunnen winnen wanneer we 4 of 5 uitbraakkaarten laten meedoen.

Pandemic Bordspel Asmodee ZMAN Games

Inmiddels is het alweer een aantal jaren geleden dat we voor het eerst Pandemic speelden, en er zijn ondertussen al heel wat spellen in de Pandemic-serie uitgekomen. Toch is dit een spel dat steeds blijft terugkomen. Het is geen spel dat je wekelijks speelt en juist door het niet te vaak te spelen, blijft het ontzettend leuk! Wat het voor ons aantrekkelijk maakt is het coöperatieve element. Je overlegt alles met elkaar en komt gezamenlijk tot een conclusie wat de volgende stap gaat worden. Je hebt daardoor wel iemand nodig die uiteindelijk de knoop durft door te hakken, maar die het spel niet domineert. Wij vinden dit spel echt een topper! En gaan hier zeker nog jaren plezier aan beleven!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Pandemic is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Pandemic bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Pandemic

Omschrijving van Pandemic


Pandemic komt uit de Pandemic Spelfamilie. Pandemic is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Pandemic duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Pandemic is ontworpen door Matt Leacock en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Asmodee & Z-Man Games. Je koopt Pandemic bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Pandemic is winnaar van de Gouden Ludo 2009 – Winnaar, Origins Awards 2009 – Winnaars, Golden Geek Awards 2009 – Winnaars. Pandemic is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2009 – Nominaties, International Gamers Awards 2008 – Nominaties, Deutscher Spiele Preis 2009 – Nominaties, Spiel des Jahres 2009 – Nominaties.

Koop Pandemic bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.